Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τους νικητές και της νικήτριες των βραβείων Grammy, αξίζει αρχικά να σημειωθεί πως ένα ποσοστό λιγότερο του 25% αφορούσε φέτος τις γυναίκες υποψήφιες. Από μόνο του αυτό σαν δεδομένο φαίνεται ότι αρκεί, ώστε η Εθνική Ακαδημία Τεχνών κι Επιστημών Ηχογράφησης της Αμερικής, ο επίσημος φορέας πίσω από τα γνωστά βραβεία Grammy, να αναλάβει τα μέτρα της για τη σωστότερη εκπροσώπευση των γυναικών στο χώρο μέσα από μία έρευνα.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του Μουσικού Κολλεγίου του Berklee και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα
Το σκεπτικό είναι απλό και βασίζεται στα δεδομένα μέχρι σήμερα. Φαινομενικά, η ποπ μουσική σκηνή φαίνεται να φιλοξενεί πολλά γυναικεία ονόματα και να μην κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο. Αν κοιτάξει κανείς, όμως, τους αριθμούς, μπορεί να αντιληφθεί τι πάει λάθος. Κάθε χρόνο στα βραβεία Grammy, οι γυναικείες υποψηφιότητες είναι μακράν λιγότερες από τις αντίστοιχες αντρικές. Και κάθε χρόνο ο αριθμός των γυναικών στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν των αντρών.
Η νέα αυτή έρευνα υπόσχεται να φέρει μία καλύτερης μορφής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων
Άλλωστε, η Ακαδημία μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πολλές κατηγορίες σχετικά με τον συστεμικό ρατσισμό της. Ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι εν έτει 2021 θα προσπαθούσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Μέχρι σήμερα τις κατηγορίες αυτές προσπαθούσε να τις αντισταθμίσει με περισσότερα performances από γυναίκες. Παρότι, ακόμη και αυτός ο χώρος που δίνεται στις γυναίκες καλλιτέχνιδες είναι σημαντικός, δεν είναι ικανός να λύσει το πρόβλημα. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται κάπου βαθύτερα από τις σκηνές, τα performances και τις τελετές απονομών. Η ίδια η Ακαδημία και τα μέλη της τόσα χρόνια τροφοδοτούν αυτήν την ανισότητα και πλέον θα αναγκαστούν να την αντιμετωπίσουν κατά μέτωπον.
Οι δύο βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα είναι να δημοσιευθεί η έρευνα μέχρι το 2022 και να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών ψηφοφόρων τους στα συμβούλια τους μέχρι το 2025.