H granola είναι η πιο υγιεινή και γευστική επιλογή για ένα μπολ με γάλα ή γιαούρτι ή για topping σε pancakes. O κυριότερος λόγος για να φτιάξεις τη δική σου granola είναι για να αποφύγεις στην extra ζάχαρη που έχει αυτή του εμπορίου.
Στην παρακάτω συνταγή θα βρεις τον τρόπο να φτιάξεις granola με φαγόπυρο και βρώμη και μερικά μυρωδικά που θα δώσουν extra πικάντικη και ενδιαφέρουσα γεύση στο πρωινό σου. Αυτό που θα δώσει την γλυκύτητα είναι το σιρόπι σφενδάμου κι έτσι θα αποφύγεις την παραπάνω ζάχαρη. Αν το θες παραπάνω γλυκό μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα σιρόπι.
Μην παραλείψεις το αλάτι είναι αυτό που θα απογειώσει τις γεύσεις και τα αρώματα των υπολοίπων.
Θα χρειαστείς:
1 κούπα φαγόπυρο
1/2 κούπα βρώμη 1 κουταλάκι αλάτι 1/3 της κούπας αμύγδαλο σε φλούδες 1 κούπα φιστίκια (1/2 κούπα pecans και 1/2 κούπα cashews ελάχιστο πιπέρι 2 1/2 κουταλιές κανέλα 1 1/4 κουταλάκι σκόνη ginger 5 κομμάτια κάρδαμο 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο 3 κουταλιές λάδι καρύδας 1 1/2 κουταλάκι βούτυρο αμυγδάλου 3 κουταλιές maple syrup 1/2 κούπα φλούδες αποξηραμένης καρύδαςΠώς θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα στέρεα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το λάδι καρύδας με το βούτυρο αμυγδάλου και το maple syrup μαζί. Πρόσθεσε το μείγμα των υγρών υλικών μαζί με τα στέρεα και ανακάτεψε καλά. Αν το μείγμα είναι ακόμα στεγνό μπορείς να προσθέσεις ένα extra κουταλάκι από τα υγρά υλικά. Αράδιασε τη granola στο ταψί. Βάλε το ταψί στον φούρνο για 15 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος βγάλε από τον φούρνο και πρόσθεσε τις φλούδες αποξηραμένης καρύδας και ανακάτεψε με μία σπάτουλα. Βάλε στον φούρνο για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η καρύδα. Βγάλε από τον φούρνο και άφησε να κρυώσει. Σέρβιρε με γάλα, γιαούρτι, για βάση σε cheese cake ή και σκέτη.