Το Grindr είναι το πιο γνωστό dating app για gay, bi, trans και queer ανθρώπους. Αυτό ενδεχομένως το ξέρεις ήδη. Το θέμα τώρα είναι ότι ανακοίνωσε πως θα αφαιρέσει το ‘ethnicity filter’ στην επόμενη αναβάθμισή του.
Σε αυτή τη φάση, το app επιτρέπει στους χρήστες του να φιλτράρουν τα πιθανά matches του με βάση κριτήρια όπως: Την ηλικία, το ύψος, το βάρος και την εθνικότητά τους. Αυτό συμβαίνει με τη χρήση μιας λίστας από τικ, που οδηγούν στις προτιμήσεις τους. Με τη βοήθεια αυτών των φίλτρων εν ολίγοις, βρίσκουν τον ‘τύπο’ τους. Με ένα post στο Instagram, η εταιρία είπε: “Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τον ρατσισμό στο Grindr. Και μέσα από το διάλογο με την κοινότητά μας και μέσω της τακτικής της μηδενικής ανοχής για τον ρατσισμό και το hate speech στην πλατφόρμα μας”.
Προσέθεσε μάλιστα: “Σαν κομμάτι αυτής της αφοσίωσης, και με βάση το feedback σας, έχουμε αποφασίσει να αφαιρέσουμε το φίλτρο της εθνικότητας από την επόμενη κυκλοφορία”
We will not be silent. Black Lives Matter. https://t.co/K671PrwJc0 pic.twitter.com/93ninYt2u9
— Grindr (@Grindr) June 1, 2020
Το Grindr είναι μια από τις πολλές εταιρίες που έκαναν θέμα το #BlackLivesMatter και όσα συνεπάγεται, παράλληλα με τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη δολοφονία του George Floyd. Πριν από τη δήλωση της νέας της κίνησης, η πλατφόρμα είχε κάνει tweet το εξής: “Demand justice. #BlackLivesMatter”. Το tweet με το οποίο του Grindr κάλεσε όλους εμάς να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, διαγράφηκε. Αφού κατέληξε να κατηγορείται για υποκρισία, με πολλούς χρήστες να απαιτούν την αφαίρεση του ethnicity filter.
Σε συνέντευξή του το 2018, ο πρώην head του PR της εταιρίας, Landen Zumwalt, είχε υπερασπιστεί αυτό το feature σε συνέντευξή του στη Guardian. Χαρακτηριστικά είπε: “Ενώ πιστεύω πως το ethnicity filter προωθεί τη ρατσιστική συμπεριφορά στο app. Ωστόσο, μειονοτικά groups το χρησιμοποιούν γιατί θέλουν να βρουν γρήγορα άλλα μέλη της μειονοτικής κοινότητάς τους.”
Όπως και να έχει, πολλοί χρήστες του app καλωσόρισαν την αφαίρεση του φίλτρου με την καλύτερη διάθεση. Άλλοι, ωστόσο, το κατηγόρησαν ότι έκανε το “bare minimum”. Ότι δηλαδή θα πρέπει να ακολουθήσει μια γενικότερη στρατηγική κατά του ρατσισμού. Καθώς και να ασχοληθεί με τους χρήστες που θα αρχίσουν γράφουν προτιμήσεις σε θέματα εθνικότητας ακόμα και στο bio τους.