Πόσες φορές πίεσες τον εαυτό σου να τα δώσει όλα στο γυμναστήριο; Ακόμα και όταν ήσουν κουρασμένη μετά τη δουλειά; Με αποτέλεσμα να νιώθεις εξάντληση, να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή να έχεις άλλες επιπτώσεις; Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως gym burnout.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται μια αλλαγή στη φιλοσοφία γύρω από το fitness. Η ξεκούραση και η αποκατάσταση θεωρούνται πλέον ζωτικής σημασίας για μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν Rest & Recovery specific classes και οι περισσότεροι fitness influencers φαίνεται να αποθαρρύνουν την υπερβολική άσκηση προς χάριν των stretching μαθημάτων.
6 τρόποι να καταλάβεις αν υποφέρεις από gym burnout:
1.
Έχεις έλλειψη ενέργειας
Αν δε χάνεις μέρα χωρίς προπονήσεις και τρέχεις παντού, είναι θέμα χρόνου να αισθανθείς εξαντλημένη. Χρειάζεται, λοιπόν, να αφήσεις χρόνο στο σώμα να ανακάμψει.
2.
Αρρωσταίνεις εύκολα
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αφού όλη σου η ενέργεια πηγαίνει στην αποκατάσταση των μυών που έχουν υποστεί καταπόνηση.
3.
Δυσκολεύεσαι στον ύπνο
Το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση μιας κατάστασης «ομοιόστασης» – της φυσικής, καθημερινής κατάστασης σου – όταν κάνεις υπερβολική άσκηση, θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό να έχεις έναν συνεχώς υψηλό καρδιακό ρυθμό. Επομένως, σταματά να λειτουργεί σωστά.
4.
Δεν έχεις επιθυμία για γυμναστική
Κατά ειρωνικό τρόπο, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απουσία επιθυμίας για γυμναστική. Είναι σαν το μυαλό σου να ξέρει ότι έχεις κάνει πάρα πολλά και να προσπαθεί να σου πει ‘φτάνει’.
5.
Η διάθεσή σου μεταβάλλεται συνεχώς
Έχεις νεύρα; Η διάθεση σου να είναι ύψους και του βάθους; Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες του στρες, οδηγώντας σε ευερεθιστότητα.
6.
Παρατηρείς αύξηση του βάρους σου
Ίσως σκέφτεσαι ότι η προπόνηση επτά ημέρες την εβδομάδα θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις το «τέλειο» σώμα. Όσο περισσότερο όμως πιέζεσαι, τόσο πιθανότερο είναι να επηρεάσεις τον μεταβολισμό σου.
Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να προλάβεις το gym burnout:
Προτίμησε τις low-impact δραστηριότητες
Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις για προπόνηση κάθε μέρα. Αν, ωστόσο, θέλεις να βρίσκεσαι σε κίνηση, επίλεξε low-impact δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή τη γιόγκα.
Μείνε πιστή σε ένα χρονοδιάγραμμα
Υπολόγισε τον ελεύθερο χρόνο που έχεις και προγραμμάτισε τις μέρες γυμναστικής σου. Βεβαιώσου ότι δεν θα τον θυσιάσεις όλο (όπως και την κοινωνική σου ζωή) στο γυμναστήριο. Χρειάζεσαι κάποιες μέρες για συναισθηματικό και διανοητικό ανεφοδιασμό.
Προγραμμάτισε μέρες ξεκούρασης
Η ξεκούραση και η αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντικές με την άσκηση. Όταν είσαι σε ηρεμία, οι μυς σου μπορούν να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν. Κάνε ένα σωστό διάλειμμα τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
Υπολόγισε τις μετακινήσεις σου
Αν κάνεις ποδήλατο πριν πας στη δουλειά ή περπατάς πολύ για να πας σπίτι, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για προπονήσεις cardio. Άρα δώσε περισσότερη προσοχή στο πώς αναρρώνεις.
Ακολούθησε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι η μη ισορροπημένη διατροφή. Εάν η απώλεια σωματικού λίπους είναι στόχος σου, τότε πιθανότατα κάνεις δίαιτα μαζί με ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης. Για να αλλάξεις τη σύνθεση του σώματός σου, ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεις αρκετές θερμίδες. Έτσι, θα αναπτύξεις τους μύες, χωρίς να λιμοκτονήσεις. Να τρως, λοιπόν, τακτικά και σωστά, ώστε να παίρνεις αρκετό λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ειδικά μετά από μια προπόνηση, διάλεξε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, αφού βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών.
Υιοθέτησε το Rest & Recovery
Δοκίμασε να κάνεις yin yoga ή stretch για να φροντίσεις σωστά τους μύες. Ή κάνε σάουνα υπέρυθρης ακτινοβολίας. Απελευθερώνει το στρες, βοηθά στους μυϊκούς πόνους και βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος.
Πάρε μέρος σε ένα fitness event
Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάς έναν συγκεκριμένο στόχο, έχεις μια συγκεκριμένη περίοδο να προπονηθείς και οργανώνεις τη γυμναστική σου γύρω από το είδος της άσκησης που πρέπει να κάνεις.