Το καλοκαίρι ήρθε κι έχει άγριες διαθέσεις. Η ζέστη του καλοκαιριού είναι αφόρητη κι εσύ απλά δεν αντέχεις. Πόσο μάλλον, όταν θέλεις να μείνεις πιστ@ στο πρόγραμμα γυμναστικής σου.

Τι κάνεις λοιπόν; Βρέχεσαι με κρύο νερό και πας για τρέξιμο. Άκυρο, σε δέκα λεπτά το πολύ θα έχεις στεγνώσει.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες, μπορούν κυριολεκτικά να σε αφυδατώσουν. Γι΄ αυτό η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, όπως και η αντηλιακή προστασία και η παραμονή σε δροσερά και σκιερά μέρη.

Τι γίνεται όμως με εσένα, που θες να αθλείσαι έξω; Και με το δίκιο σου βέβαια. Τι καλύτερο από το να γυμνάζεσαι έξω στη φύση ή ακόμα και στην πόλη;

Αν όλη μέρα είσαι κλεισμέν@ σε ένα γραφείο γιατί να πρέπει να κλειστείς σε ένα γυμναστήριο; Όχι ότι είναι κακό να γυμνάζεσαι μέσα. Αλλά να, τα πιο φευγάτα πνεύματα θέλουν και λίγο το έξω τους.

Πώς θα το κάνεις λοιπόν, με 40+ βαθμούς έξω;

Το πρόβλημα

Κι ενώ μπορεί η γυμναστική έξω, να είναι πιο αποτελεσματική και να σε χαλαρώνει, ταυτόχρονα όμως είναι κι επικίνδυνη.

Το σώμα έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την θερμοκρασία του. Το κάνει είτε με τον ιδρώτα, όπου αποβάλλει την θερμότητα είτε με τα ρίγη, που σου δείχνει ότι κρυώνεις.

Σε ένα θερμό όμως περιβάλλον, ο οργανισμός σου εντείνει την εφίδρωση και γι΄ αυτό αυξάνει και τη ροή του αίματος. Όταν λοιπόν, αυτά τα δύο συνδυαστούν, τότε θα διαπιστώσεις ότι θα κουραστείς και θα πιεστείς  περισσότερο στη γυμναστική σου.

Και είναι λογικό, αφού το σώμα υπερλειτουργεί. Από τη μια, είναι σε φουλ λειτουργία θερμορύθμισης κι από την άλλη επιβαρύνεται με την άσκηση.

Φυσικά αυτό είναι μια πρόκληση κι ο οργανισμός σου σίγουρα θα ανταποκριθεί. Μάλιστα με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεις το σώμα σου να κάνει καλύτερη θερμορύθμιση.

Ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές, που το σώμα δεν προλαβαίνει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και να αποβάλλει τη θερμότητα.

Ουσιαστικά λοιπόν, το σώμα αφυδατώνεται τόσο, αφού δεν κρατά καθόλου υγρά για την ενυδάτωση του οργανισμού και τα διαθέτει όλο για τη θερμορύθμιση. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, εσύ κινδυνεύεις από θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Τα συμπτώματα

Και οι δύο καταστάσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Μάλιστα, αν δεν προλάβεις τη θερμική εξάντληση (ηλίαση) μπορεί να εξελιχτεί σε θερμοπληξία.

Τα κοινά συμπτώματα, που μπορεί να παρουσιάσεις είναι κόπωση, ίλιγγος, πονοκέφαλος, υπόταση, ταχυκαρδία και άλλα. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσεις σύγχυση, αποπροσανατολισμό και κρίσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει άμεσα να δροσιστείς και να πας στο νοσοκομείο.

Τι να προσέξεις

Θα πρέπει να ξέρεις ότι, όταν ασκείσαι και η εξωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 33 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία του σώματός σου μπορεί να πιάσει από 36 έως και 40 βαθμούς.

Αν λοιπόν, δεν πτοείσαι ούτε κι από αυτό, τότε το μυστικό είναι η ενυδάτωση. Η συνεχής και επαρκής ενυδάτωση θα σε κρατήσει ασφαλή και θα αποτρέψει οποιοδήποτε θερμικό επεισόδιο.

Ξεκινάς με δύο ποτήρια πριν αρχίσεις τη γυμναστική και συνεχίζεις να πίνεις νερό, κατά τη διάρκεια της άσκησης -περίπου κάθε 15 λεπτά. Αφού ολοκληρώσεις, πίνεις αρκετό νερό για να καλύψεις τις ανάγκες σου για ενυδάτωση.

Επίσης, μπορείς να καταναλώνεις υγρά με ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που αποβάλλεις με τον  ιδρώτα σου. Είναι πολύ σημαντικοί για τον οργανισμό σου, αφού αυτοί ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού στο σώμα σου, διατηρούν το ph, βοηθούν τους μυς να συσπώνται και διαβιβάζουν τα νευρικά σήματα.

Προσοχή όμως, γιατί πολλά ροφήματα εμπλουτισμένα με ηλεκτρολύτες περιέχουν αρκετή ζάχαρη, η οποία εν προκειμένω δεν θα σε βοηθήσει.

Καλή λοιπόν και δροσερή προπόνηση.