Ξέρεις πολύ καλά το συναίσθημα. Ξυπνάς με την πρόθεση να πας στο γυμναστήριο, αλλά όσο περνάει η μέρα, βρίσκεις χίλιες δυο δικαιολογίες για να το αποφύγεις. “Δεν προλαβαίνω σήμερα,” “Δεν έχω αρκετή ενέργεια,” ή “Θα πάω αύριο.”
Στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ίσως νιώθεις άγχος για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι ή αν θα κάνεις τις ασκήσεις σωστά. Όλη αυτή η σκέψη σε κρατάει πίσω, και ξαφνικά, το να μείνεις σπίτι φαίνεται πολύ πιο εύκολο. Αυτή η εσωτερική μάχη ανάμεσα στην πρόθεση και την αναβλητικότητα είναι κάτι που όλοι έχουμε ζήσει. Αυτό είναι το λεγόμενο Gymtimidation.
Το gymtimidation είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με το φόβο και το άγχος της επίσκεψης σε ένα γυμναστήριο. Αυτός ο φόβος μπορεί να αφορά την ανησυχία για τις απόψεις των άλλων, το άγχος για τη σωστή χρήση των μηχανημάτων ή την αίσθηση ότι κάποιος δεν ανήκει εκεί. Δεν αφορά την έλλειψη κινήτρου, αλλά την ανησυχία για το κοινωνικό περιβάλλον του γυμναστηρίου και τον φόβο της κριτικής που μπορεί να δεχτεί κανείς από τους άλλους. Δεν επηρεάζει μόνο όσους είναι νέοι στον κόσμο του fitness, αλλά και εκείνους που είναι τακτικοί επισκέπτες γυμναστηρίων, όταν προσπαθούν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.
Τι προκαλεί το Gymtimidation;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο gymtimidation, όπως η σύγκριση με άλλους. Το να βλέπουμε άτομα πιο δυνατά, πιο γυμνασμένα ή πιο έμπειρα μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα κατωτερότητας. Συχνά, αισθανόμαστε την πίεση ότι πρέπει να φαινόμαστε άμεσα γυμνασμένοι ή να έχουμε το “τέλειο” σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και απογοήτευση. Το άγχος του να μην ανταποκριθούμε σε αυτό που θεωρούμε ιδανικό μπορεί να μας αποθαρρύνει. Μια επιπλέον κοινή ανησυχία είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τα μηχανήματα σωστά, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε αμήχανα, ειδικά όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μας παρακολουθούν.
Παράλληλα, το κοινωνικό άγχος που προκύπτει σε ένα περιβάλλον όπου οι περισσότεροι ασκούνται μόνοι τους επιδεινώνει την κατάσταση. Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν, αν πρέπει να κοιτάξουν ή να μιλήσουν με άλλους, και αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση άγχους, καθιστώντας την εμπειρία του γυμναστηρίου ακόμα πιο δυσάρεστη.
Πώς να ξεπεράσεις το Gymtimidation:
Αν αισθάνεσαι ότι το gymtimidation σε εμποδίζει από το να φτάσεις τους στόχους σου, υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσεις.
Ξεκίνα από το σπίτι:
Δεν χρειάζεται να πας απευθείας στο γυμναστήριο για να ξεκινήσεις την άσκηση. Μπορείς να ξεκινήσεις με ασκήσεις στο σπίτι, σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον. Αυτό θα σου επιτρέψει να χτίσεις αυτοπεποίθηση χωρίς την πίεση της δημόσιας έκθεσης.
Εστίασε στους στόχους σου:
Θυμήσου γιατί ξεκίνησες. Οι στόχοι σου, είτε είναι η βελτίωση της υγείας σου, είτε η ψυχική ευεξία, είναι σημαντικοί. Εστιάζοντας σε αυτούς μπορείς να παραμερίσεις τις ανησυχίες για το τι σκέφτονται οι άλλοι.
Αναζήτησε βοήθεια:
Αν δεν γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιήσεις ένα μηχάνημα ή έχεις απορίες για την άσκηση, μη διστάσεις να ρωτήσεις το προσωπικό του γυμναστηρίου. Είναι εκεί για να βοηθήσουν και δεν θα σε κρίνουν για τις απορίες σου.
Δημιούργησε τη δική σου “ζώνη”:
Βρες ένα μικρό χώρο στο γυμναστήριο, βάλε το στρώμα σου και τον εξοπλισμό σου, και μείνε εκεί. Αυτή η “ζώνη” θα σε βοηθήσει να αισθανθείς μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση.
Δοκίμασε ομαδικά προγράμματα:
Τα ομαδικά προγράμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις ότι ανήκεις σε μια ομάδα, ενώ η καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή θα σου δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να εκτελέσεις τις ασκήσεις σωστά.
Γιόρτασε τις μικρές νίκες:
Κάθε φορά που ασκείσαι, είτε πας στο γυμναστήριο είτε κάνεις μια μικρή προπόνηση στο σπίτι, έχεις καταφέρει κάτι σημαντικό. Μην συγκρίνεις την πρόοδό σου με τους άλλους, αλλά εστίασε στις δικές σου επιτυχίες, όσο μικρές κι αν φαίνονται.