Κάθε φορά που περιηγείσαι στο περιεχόμενο του TikTok, όλο και μια νέα τάση θα δεις να ανακύπτει. Τα trends της πλατφόρμας φαίνεται να γεννώνται και να εξαπλώνονται με ρυθμούς επιδημίας, απασχολώντας τις διαδικτυακές και μη συζητήσεις και προσθέτοντας νέα πληροφορία στο ανεξήγητο της ζωής και της ύπαρξης.

Έτσι και η «Birth Order Dating Theory», που υποστηρίζει ότι η σειρά με την οποία γεννήθηκες μέσα στην οικογένειά σου μπορεί να εξηγεί πολλά για την προσωπικότητά σου, αλλά και τις σχέσεις που διαμορφώνεις με τους άλλους.

Υπάρχει, όμως, αλήθεια στο νέο trend του TikTok; Η ψυχολόγος Jennifer Hartstein εξηγεί περισσότερα στο Purewow.

Τι είναι η θεωρία της σειράς γέννησης;

Η έννοια εκφράστηκε για πρώτη φορά από τον Αυστριακό ψυχίατρο Alfred Adler στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως υποστηρίζει, η σειρά γέννησης επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα στα στάδια της ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, τα πρωτότοκα παιδιά αναπτύσσουν συχνότερα την τάση για έλεγχο και υπευθυνότητα ως ενήλικες, τα μεσαία παιδιά τείνουν να αναζητούν περισσότερο την προσοχή και τη στοργή, ενώ τα μικρότερα παιδιά χαρακτηρίζονται από μια τάση για επανάσταση και περιπέτεια.

Τα μοναχοπαίδια δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική ανάλυση του ειδικού, στη συνέχεια όμως διατυπώθηκε η άποψη ότι τα βασικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν είναι η ανάγκη για τάξη και τελειότητα.

Σύμφωνα με την δρ. Hartstein, «η σειρά γέννησης αντικατοπτρίζει ένα μοτίβο χαρακτηριστικών», το οποίο συνήθως επηρεάζεται από τις προοπτικές ή τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που δημιουργούνται κατά την παιδική ηλικία.

Οι πρωτότοκοι είναι φυσικοί ηγέτες

Τα μεγαλύτερα αδέλφια συχνά χάνουν την πλήρη προσοχή των γονέων τους μέσα στα πρώτα 4 χρόνια της ζωής τους -και πριν νιώσουν πλήρως ασφαλείς- γι’ αυτό και καλλιεργούν από νωρίς μια αίσθηση αυτονομίας. Αυτό πηγάζει από το άγχος ότι θα αντικατασταθούν ή θα ξεχαστούν, κάτι που οδηγεί σε μια μαχητικότητα, που στόχο έχει να «πολεμήσει» την απόρριψη. Παράλληλα, αυτά τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο με το να διαχειριστούν την κριτική. Ταυτόχρονα, όμως, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνονται εξαιρετικά ανεξάρτητοι, αλλά και ικανοί να φροντίσουν άλλους. Πλήθος μελετών έχει διαπιστώσει ότι τα πρωτότοκα παιδιά αρχίζουν να μιλούν νωρίτερα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο υπεύθυνα, περισσότερο προσανατολισμένα στα επιτεύγματά τους και, τελικά, πιο επιτυχημένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 21 από τους 23 πρώτους Αμερικανούς αστροναύτες, καθώς και το 52% των προέδρων των ΗΠΑ ήταν πρωτότοκα παιδιά ή μοναχοπαίδια.

Τα μεσαία παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε κατάσταση

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα και μικρότερα αδέλφια τους, τα middleborns δεν είναι συνηθισμένα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Αυτό καλλιεργεί την προσαρμοστική τους φύση: Μαθαίνουν πώς να συμβιβάζονται σ’ ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο είναι συνήθως ευχάριστοι και τα πάνε καλά με τους άλλους. Αντιθέτως, αυτή η τάση για συμβιβασμό μπορεί επίσης να αποβεί εις βάρος τους, μιας και τα μεσαία παιδιά συχνά δυσκολεύονται να προσδιορίσουν σαφείς στόχους και να τους ακολουθήσουν. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι επισκιάζονται από τις ανάγκες των άλλων. Σύμφωνα με την δρ. Hartstein, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μεσαία παιδιά μπορεί να είναι τα πρώτα αδέλφια που μετακομίζουν: Αναζητούν την προσοχή που δεν μπορούν να βρουν στο σπίτι.

Τα τελευταία έχουν περισσότερα περιθώρια στη ζωή

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς θέτουν πιο χαλαρές προσδοκίες για τα μικρότερα παιδιά: Μπορούν να ρισκάρουν και να αποτύχουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα lastborns είναι εξωστρεφή, επαναστατικά και αδιαφορούν για την τελειότητα, μιας και ποτέ κανείς δε την απαίτησε από αυτά. Αυτό, βέβαια, σημαίνει επίσης ότι δεν πιέστηκαν ποτέ ιδιαίτερα για να πετύχουν, επομένως, αν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, θα πρέπει να ξεχωρίσουν με διαφορετικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα κάνοντας αμφιλεγόμενες επιλογές ζωής. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν, μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα απογοητευμένα όταν κάποιος δεν είναι εκεί γι’ αυτά. Μπορεί να είναι γοητευτικά και ανάλαφρα άτομα όταν τα πράγματα είναι καλά, αλλά μαχητικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν.

Τα μοναχοπαίδια επιδιώκουν την τελειότητα

Σύμφωνα με την δρ. Hartstein, οι γονείς βάζουν «όλα τ’ αυγά τους σ’ ένα καλάθι» όταν πρόκειται για ένα μοναχοπαίδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι έχουν υψηλότερες προσδοκίες να πετύχουν, καθώς όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω τους. Επιπλέον, χωρίς τον ανταγωνισμό ή την υποστήριξη των αδελφών, τα μοναχοπαίδια μπορούν να αποκτήσουν εξαιρετική αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Προσεγγίζουν τη ζωή μέσα από έναν πιο μοναχικό φακό, γεγονός που συχνά τα κάνει να θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αυτό, σε συνδυασμό με την πίεση να πετύχουν, είναι ο λόγος για τον οποίο τα μοναχοπαίδια μπορεί να φαίνονται εμμονικά με την τελειότητα.

Ποιοι δημιουργούν τις καλύτερες σχέσεις, με βάση τη θεωρία της σειράς γέννησης;

Λαμβάνοντας, λοιπόν, αυτά υπόψη, ποιοι άνθρωποι είναι πιο ταιριαστοί; «Ένα παιδί που έχει γεννηθεί πρώτο ταιριάζει με ένα παιδί που έχει γεννηθεί τελευταίο», λέει η δρ. Hartstein. «Η ιδέα ότι τα αντίθετα έλκονται σίγουρα ισχύει εδώ». Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτότοκοι συνηθίζουν να φροντίζουν τους άλλους, να έχουν τον έλεγχο και να δημιουργούν επιτυχημένα σενάρια. Από την άλλη, οι lastborns αισθάνονται σαν στο σπίτι τους όταν εξαρτώνται από κάποιον άλλο. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς αποζητούν: Έναν σύντροφο που μπορεί να τους φροντίσει. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξισορροπούν ο ένας τον άλλον», συνοψίζει η δρ. Hartstein, προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στον συνδυασμό μοναχοπαίδι – μικρότερο παιδί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτότοκοι και τα μοναχοπαίδια είναι «φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό». Είναι αυτάρκεις και φλερτάρουν διαρκώς με την επιτυχία. Στον αντίποδα, το μικρότερο παιδί είναι εκείνος ο γοητευτικός και ανάλαφρος τύπους του ανθρώπου, που θα φέρει ζωντάνια και δημιουργικότητα στη σχέση. Θα κάνουν τον «αυστηρό» σύντροφο να μπορέσει επιτέλους να χαλαρώσει.

Η ειδικός συνεχίζει: «Οι πρωτότοκοι τα πάνε καλά και με τα μεσαία παιδιά», επειδή είναι επίσης χαλαρά κι ευέλικτα. Οι πρωτότοκοι δεν παραχωρούν εύκολα τον έλεγχο. Τα μεσαία παιδιά, από την άλλη, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτόν, επομένως εύκολα αφήνουν τις πρωτοβουλίες στο ταίρι τους κι έτσι επιτυγχάνεται μια ισορροπία.

Ποιοι θα δυσκολευτούν να ταιριάξουν;

«Δύο πρωτότοκα σε μια σχέση θα δυσκολευτούν να συμβιβαστούν», λέει η ψυχολόγος. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο έχουν συνηθίσει να παίρνουν τα ηνία και κανείς απ’ τους δύο δεν ξέρει πώς να παραχωρεί τον έλεγχο. Αυτός ο αγώνας εξουσίας είναι αυτό που δυσκολεύει επίσης τη σχέση ανάμεσα σε ένα πρωτότοκο κι ένα μοναχοπαίδι. Πρόκειται για δύο ισχυρογνώμονες, αυτόνομους ανθρώπους, που δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος.

Ένας ακόμη δύσκολος συνδυασμός είναι δύο άνθρωποι που υπήρξαν τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας. Ενώ παραδοσιακά προσεγγίζουν τη ζωή με μια ανάλαφρη διάθεση, τείνουν επίσης να υπολείπονται στον τομέα του σχεδιασμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα χαοτικό ζευγάρωμα, αφού κανένας από τους δύο δεν ξέρει πώς να φροντίσει σωστά ούτε τον άλλο, αλλά ούτε και τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι αυτοί οι συνδυασμοί καταδικασμένοι να αποτύχουν;

Σύμφωνα με την δρ. Hartstein, «η διαπραγμάτευση είναι το κλειδί. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει μια δυναμική ανάμεσα σε ένα πρωτότοκο κι ένα μοναχοπαίδι είναι να σέβεται και να καταλαβαίνει ο καθένας τον άλλο. Βρείτε τα δυνατά σημεία του καθενός σας και μάθετε να συμβιβάζεστε», προτείνει. Το ίδιο ισχύει και για τα lastborns, προσθέτει η ειδικός. Όσο για την ανάγκη για έλεγχο και εξουσία; Η ψυχολόγος προτείνει να «βρείτε ένα χόμπι ή κάτι στο οποίο διακρίνεστε εκτός της σχέσης. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μια προπόνηση μέχρι την έναρξη ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος – αρκεί να υπάρχει ένα μέρος όπου θα μπορείτε να κάνετε κουμάντο».