Αναζητώντας τρόπους να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς, μπορεί να έχεις δοκιμάσει διάφορα πράγματα, όπως διαλογισμό, γιόγκα, ακόμη και την τήρηση ενός ημερολογίου σκέψεων. Ίσως, όμως, τελικά το απόλυτο αγχολυτικό να είναι ακόμη πιο απλό: Σύμφωνα με τη viral «blue mind theory» του TikTok, το μόνο που χρειάζεται μερικές φορές για να αισθανθείς καλύτερα είναι να βρεθείς κοντά στο νερό.

Η θεωρία μετρά ήδη πάνω από 15 εκατομμύρια προβολές και υποστηρίζει ότι η ηρεμιστική παρουσία του νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες και το άγχος.

Η γοητεία του νερού

«Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί φαίνεται να αισθάνεσαι καλύτερα όταν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα;», διερωτάται σε ένα βίντεο η @ronjaedsmo. Η απάντηση κρύβεται στη θεωρία του μπλε νου: Το νερό μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά, ανακουφίζει το στρες και το άγχος, σε προσγειώνει στην παρούσα στιγμή, βελτιώνει τον ύπνο και ενισχύει τη συνολική ευεξία.

Αν και το TikTok είναι αυτό που επανέφερε στο προσκήνιο τη blue mind theory, πρόκειται για μια ιδέα που διατυπώθηκε αρχικά από τον βιολόγο δρ. Wallace J. Nichols το 2015, ο οποίος υποστήριξε ότι η παραμονή μέσα ή κοντά στο νερό μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα εσωτερικής γαλήνης. Η ψυχολόγος Reena B. Patel εξηγεί ότι η θεωρία του μπλε νου περιγράφει ουσιαστικά το γαλήνιο συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι δίπλα στη θάλασσα, επιπλέεις σε μια πισίνα, κάνεις βόλτα δίπλα σε ένα ποτάμι ή ατενίζεις μια λίμνη. Αυτή η κατάσταση ηρεμίας είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί αποζητούν να βρίσκονται κοντά σε φυσικές πηγές νερού όταν αναζητούν τη χαλάρωση και την αποκατάσταση.

Ακόμη και μια σύντομη βόλτα ή μια γρήγορη βουτιά σε μια πισίνα μπορεί να προσφέρει τα ίδια αναζωογονητικά αποτελέσματα με μια μεγαλύτερης διάρκειας απόδραση. Η θέα του γαλάζιου είναι αρκετή για να τονώσει τη διάθεσή σου και να σου χαρίσει ένα αίσθημα ευτυχίας.

Η επιστήμη πίσω από τα οφέλη του νερού

Η θεωρία του μπλε νου δεν είναι απλώς άλλο ένα trend του TikTok. Υποστηρίζεται από επιστημονικές έρευνες. Η θεραπεύτρια Rachel Goldberg εξηγεί ότι μελέτες fMRI δείχνουν ότι τα φυσικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του νερού, μειώνουν τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό – την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το άγχος και την υπερβολική σκέψη.

Οι ήχοι του νερού, όπως τα κύματα που σκάνε ή τα ποτάμια που αναβλύζουν, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες. «Σίγουρα αισθάνεσαι καλύτερα όταν η δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού είναι μειωμένη και τα επίπεδα κορτιζόλης χαμηλότερα», λέει η Goldberg στο Bustle.

Το νερό πυροδοτεί επίσης θετικές αναμνήσεις και συνειρμούς, απελευθερώνοντας νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τη διάθεση. Αυτές οι ηρεμιστικές επιδράσεις επιτρέπουν στο σώμα να μεταβεί από μια αγχώδη κατάσταση «μάχης ή φυγής» σε μια συνθήκη χαλάρωσης, επιτρέποντας στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα να αναλάβει τα «ηνία» του ελέγχου του εγκεφάλου. Αυτή η αλλαγή μπορεί να βελτιώσει ακόμη και τον ύπνο σου, καθώς ένα χαλαρό μυαλό και σώμα οδηγούνται πιο εύκολα σε έναν βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δημοτικότητα των μηχανημάτων λευκού θορύβου που μιμούνται τους ήχους του νερού.

Πώς μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ… μπλε νου

Ο πιο απλός τρόπος για να αξιοποιήσεις τα οφέλη της blue mind theory είναι να επιδιώκεις να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κοντά στο νερό. Άλλωστε, τι μπορεί να λειτουργήσει πιο θεραπευτικά από μια βόλτα στην παραλία, με τον καθαρό αέρα, τον λαμπερό ήλιο και τη χαλαρή ατμόσφαιρα; Αν αγαπάς τη θάλασσα, μην αρκεστείς απλώς σε μια βόλτα. Το κολύμπι είναι πάντα μια καλή ιδέα κι ένας υπέροχος τρόπος να εξουδετερώσεις το άγχος.

Φυσικά, δεν είμαστε όλοι τυχεροί να έχουμε τη θάλασσα στα πόδια μας. Αν, λοιπόν, η παραλία βρίσκεται ένα μικρό ταξίδι μακριά, δε χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Μπορείς και πάλι να αντλήσεις τα οφέλη της επαφής με το νερό με κοντινότερες αποδράσεις σε άλλες φυσικές πηγές ή ακόμη και με τις συσκευές που μιμούνται τους ήχους του νερού, όπως είπαμε πιο πριν. Το άκουσμα ήχων του νερού είναι από μόνο του ικανό να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να μειώσει τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, οι τεχνητοί ήχοι των κυμάτων ή της βροχής μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εικόνων και να σε ταξιδέψουν «νοητά» προς τη θάλασσα, καταπραΰνοντας τα αρνητικά συναισθήματα.

Τώρα ξέρεις ποιο είναι το εισιτήριό σου για τη χαλάρωση. Άσε την ηρεμιστική παρουσία του νερού να «ξεπλύνει» το άγχος και να αναζωογονήσει την ψυχή σου. Κλείσε τα μάτια και άσε τον μπλε νου να σε ταξιδέψει.