Ενώ πολλοί τείνουν να αστειεύονται με τις αντιδράσεις ενός πεινασμένου ανθρώπου, η επιστήμη έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι η πείνα δεν είναι απλά μια ανάγκη αλλά ένα έντονο συναίσθημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θυμό.
Η πείνα οδηγεί σε ευερέθιστες συμπεριφορές και αυτό γιατί όταν πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη αντίστοιχα αυξάνονται με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιθετικοί. Οι ορμόνες αυτές -της επιθετικότητας- ενεργοποιούν με τη σειρά τους την απελευθέρωση μικρών πρωτεϊνικών μορίων που ονομάζονται νευροπεπτίδια, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι η πείνα προκαλεί διέγερση στο νευροπεπτίδιο Υ, το οποίο συνδέεται με τα συναισθήματα επιθετικότητας. Γι’αυτό τον λόγο η πείνα σε συνδυασμό με τον θυμό μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις προσωπικές σχέσεις.
Τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις το αίσθημα πείνας-θυμού πριν αυτό σου χτυπήσει την πόρτα;
Καλό είναι να μην μείνεις πολλές ώρες με άδειο στομάχι. Αν δεις και καθυστερεί το επόμενό σου γεύμα, μερικά αλμυρά σνακ όπως κρακεράκια είναι αρκετά για να σου ανεβάσουν (όσο πρέπει) τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να διατηρήσουν τις ερωτικές και φιλικές σου σχέσεις ασφαλείς. Στην τελική, θα ντρέπεσαι να πεις παραέξω ότι χώρισες γιατί πεινούσες!
Διάβασε επίσης: Τι είναι το impostor syndrome και γιατί ξαφνικά πολλοί φαίνεται να το βιώνουν