“I hate my job” και τροποι να την “παλεψεις”
Βρήκες επιτέλους δουλειά αλλά είναι εντελώς άσχετη με τις σπουδές σου; Κάθε μέρα στη δουλειά είναι και ένας μικρός εφιάλτης; Welcome to the club! Ξέρω πώς νιώθεις. Αναγκάστηκες να συμβιβαστείς επειδή χρειάζεσαι τα χρήματα. Κάθε πρωί και μια πρόκληση, κάθε πρωί και μια βαθιά ανάσα για να συνεχίσεις και να μην παραιτηθείς. Εντάξει, πες την αλήθεια. Την έχεις φανταστεί κι εσύ αυτή τη στιγμή… Τη στιγμή της παραίτησης. Κάτι θα πεις, θα χτυπήσεις το χέρι στο γραφείο αλλά εν τέλει θα καταλήξεις να αγκαλιάζεις τον διευθυντή που σου έκανε τη ζωή κόλαση, γιατί «ρόδα είναι και γυρίζει». Μην πέσεις πάλι στην ανάγκη του! Προς το παρόν, όμως, δεν έχεις άλλη επιλογή. Σου έχω, λοιπόν, κάποιες συμβουλές για να αντέξεις. Πάνω απ’ όλα δοκιμασμένες!
Δεν άκουσα! Πως είπατε; Ορίστε;
Θα γίνει η αγαπημένη σου. Κάνε ότι δεν ακούς. Είναι πολύ δύσκολο να μην αντιδράς, αλλά αν αντιδράσεις θα το μετανιώσεις αργότερα. Γιατί θα πεις λόγια βαριά και ασήκωτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βρεις το δίκιο σου. Σε καμία περίπτωση δεν σου λέω να γίνεις υποτακτικός, απλά είναι μια μέθοδος που λειτουργεί.
Άμα δεν τα πω, θα σκάσω!
Μην ξεχνάς ότι σε όλο αυτό δεν είσαι μόνος. Οι συνάδελφοί σου περνάνε τα ίδια. Συζητήστε το και βγάλτε το άχτι σας. Δώστε κουράγιο ο ένας στον άλλο και φανταστείτε τη στιγμή που θα βροντήξετε την πόρτα πίσω σας.
Μόνο συνάδελφοι
Παρά τις συναδελφικές συναναστροφές, δεν σου συνιστώ σε καμία περίπτωση να κάνεις φιλίες στον χώρο της δουλειάς ή έστω να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου με συναδέλφους. Προσπάθησε να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας παρέα με φίλους που ναι μεν θα ακούσουν το πρόβλημά σου, αλλά θα συζητήσετε και άλλα πράγματα και θα ξεχαστείς. Αν βγαίνεις συχνά με συναδέλφους, θα αναλύεις συνεχώς περιστατικά και καταστάσεις με αποτέλεσμα να μην ξεφεύγεις ποτέ από αυτό το κλίμα.
Μην σκέφτεσαι!
Χτυπάει το ξυπνητήρι κι εσύ σκέφτεσαι αμέσως τι σε περιμένει στη δουλειά. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις, βάλε μουσική και σκέψου κάτι άλλο. Προσπάθησε να εστιάσεις στο τι θα κάνεις την υπόλοιπη μέρα, μετά τη δουλειά. Κανόνισε να βγεις για καφέ ή ποτό με τους φίλους σου. Πέραν του οκταώρου, προσπάθησε να μην ασχολείσαι άλλο με τη δουλειά.
Χρυσή συμβουλή: Σκέψου ότι, όπως θα σου λένε όλοι γύρω σου, «είσαι τόσο τυχερός/-ή που έχεις δουλειά, τέτοια εποχή». Αν θες να τους χαστουκίσεις, έχεις δίκιο. Αλλά αν αναλογιστείς πόσο δύσκολο είναι να βρεις κάποια άλλη δουλειά και πόσο ανάγκη την έχεις, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αντέξεις. Σκέψου τα θετικά και τα αρνητικά, ζύγισέ τα και δες πάνω απ’ όλα τι είναι καλό για τον εαυτό σου και το μέλλον σου.
Λουίζα Μπουλούτα