Αν υπάρχει ένα μπισκότο που όλοι αγαπάμε, αυτό είναι το κλασσικό πτι μπέρ. Μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία, τότε που το βουτάγαμε στο γάλα, αργότερα στη μαρμελάδα και στη νουτέλα. Σίγουρα όμως είναι μια σταθερή αξία βουτυρένια και τραγανή. Η παρακάτω συνταγή δεν χρειάζεται καθόλου κόπο και τα υλικά της δεν θα μπορούσαν να είναι πιο απλά: βούτυρο, ζάχαρη, βανίλια και αλεύρι.
Υλικά: 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 στικς βουτύρου (125 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου ½ κούπα ζάχαρη άχνη 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας (ή και δύο βανίλιες σκόνη)
Διαδικασία: Σε ένα μεγάλο μπώλ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Σε άλλο δοχείο με μίξερ χειρός (ή και με το χέρι αν δεν έχετε) ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν ελαφρύ μείγμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Βάλτε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ταψί, πατήστε την ελαφρά να πάρει το σχήμα του και σκεπάστε τη με διαφανή μεμβράνη. Βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Βάλτε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου να προθερμανθεί. Μόλις βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο ανοίξτε την ελαφρά με ένα πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή. Κόψτε τα μπισκότα σε ό,τι σχήμα και σχέδιο θέλετε με φορμάκια ή και απλώς με το μαχαίρι και τρυπήστε τα πριν τα ψήσετε με ένα πιρούνι. Ψήστε τα για 8 λεπτά.
Tips: • Μου αρέσει να έχω μια ή και δύο έτοιμες ζύμες στο ψυγείο. Αναλόγως τη διάθεση κάθε φορά, θα τις χρησιμοποιήσω για μπισκότα, τάρτες ή και σάντουιτς με παγωτό. Διατηρούνται μέχρι 4 μέρες στη συντήρηση και για μήνες στην κατάψυξη!
• Στη βασική αυτή ζύμη μπορείτε να προσθέσετε πριν τα ψήσετε ό,τι θέλετε. Προσθέστε κομματάκια σοκολάτας, ξύσμα λεμονιού ή και βότανα. Μπορείτε επίσης να βουτήξετε σε ζεστή σοκολάτα τα μπισκότα όταν ψηθούν!