Η Αλεξάνδρα Διονά είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το ashinyday.com.
Πρόκειται για ένα κορίτσι πολύχρωμο, άκρως δημιουργικό, με μπόλικη θετική διάθεση και μοναδική ενέργεια. Σε μία σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί της ανακαλύψαμε όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ακολουθήσεις αυτό το κορίτσι. Και, αλήθεια, όταν ένας άνθρωπος μιλά με τόσο ενθουσιασμό για τα 104 (!) φυτά που φροντίζει, σκέψου, αλήθεια, πόσα αποθέματα αγάπης κουβαλά.
Έχεις γεννηθεί και έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα. Εμείς γνωρίζουμε το χαρούμενο κορίτσι πίσω από το “A Shiny Day”. Ήσουν έτσι δημιουργική και θετική και ως παιδάκι; Τι αναμνήσεις έχεις από τα παιδικά σου χρόνια;
Πρώτη ερώτηση και πάμε αμέσως για ενδοσκόπηση στην παιδική μου ηλικία; Δεν είχα προετοιμαστεί γι’αυτό! Κοίτα, αν εξαιρέσεις την αφόρητη γκρίνια της εφηβείας, ναι κάπως έτσι ήμουν πάντα… Μεγάλωσα σε ένα σπίτι στο οποίο παρά τις δυσκολίες και τις αλλαγές, είχα πάντα την ελευθερία αλλά και την στήριξη στην έκφραση και τη δημιουργικότητα. Πήρα πολλή αγάπη και πολλά χάδια στην παιδική μου ηλικία και θυμάμαι κάθε αγκαλιά. Δεν είχα τα πιο ξέγνοιαστα παιδικά και εφηβικά χρόνια, έπαιξαν διάφορες κακουχίες και απότομες αλλαγές. Όμως μέσα σε αυτά, θυμάμαι και να μαθαίνω πολύ, να εκφράζομαι πολύ, να δοκιμάζω πολύ. Πλέον, καταλαβαίνω ότι σε αυτήν ακριβώς την περίοδο έμαθα πώς να αντιμετωπίζω ένα εμπόδιο με αισιοδοξία και πώς να είμαι δημιουργική. Δημιουργικότητα δεν είναι μόνο να μπορείς να ζωγραφίσεις μία μαξιλαροθήκη, αλλά και πώς να σκεφτείς τη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις εσύ ή κάποιος αγαπημένος σου άνθρωπος.
Εγκατέλειψες την αρχιτεκτονική, για να ασχοληθείς με το μαγικό κόσμο του internet, αλλά βασικά με τη δημιουργία. Πόσο δύσκολο είναι στα χρόνια της κρίσης να πεις ότι αφήνεις μία σπουδή πάνω σε κάτι πιο «σίγουρο», και να ξεκινήσεις κάτι εντελώς διαφορετικό;
Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια, θα στην πω. Αποφάσισα να αφήσω την αρχιτεκτονική στην Ξάνθη και να γυρίσω στην Αθήνα, για να φροντίσω τη μητέρα μου που διαγνώστηκε με καρκίνο. Μεταγραφή στην Αθήνα δε μου έδιναν, οπότε η μόνη λύση ήταν ο αυτοσχεδιασμός. Δοκίμασα τις ικανότητές μου σε διάφορα πράγματα. Γραφιστική, κοσμήματα, θέατρο, ζωγραφική, χορό και οτιδήποτε άλλο στο οποίο μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου. Για αρκετό καιρό πίεζα τον εαυτό μου να ορίσει τι θέλει να κάνει και να βρει ένα αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά. Εν τω μεταξύ, το 2014 έφτιαξα το A Shiny Day, ένα blog με ιδέες για κατασκευές και έναν θετικό τρόπο ζωής.
Το 2015, κάπως καρμικά, ξεκίνησα να εργάζομαι σε μία ελληνική εταιρία μόδας στην οποία χάρη σε έναν άνθρωπο που πίστεψε σε εμένα, είχα την απόλυτη ελευθερία να δοκιμάσω, να εκφραστώ κι έτσι να δημιουργήσω την εικόνα της εταιρίας. Εκεί έμαθα πολύ σπουδαία πράγματα, γνώρισα κάποιους από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου (τα κορίτσια) αλλά κυρίως εντόπισα τι είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω πραγματικά.
Το 2018, ένιωσα πως αυτός ο κύκλος έκλεισε κι ήρθε η ώρα να πω τη δική μου ιστορία και να μοιραστώ με τον κόσμο τις ιδέες μου. Έτσι, τον Αύγουστο του 2018 λάνσαρα ξανά το ανανεωμένο πλέον ashinyday.com, το δικό μου καλοφτιαγμένο πλάνο για μία πιο δημιουργική και οικολογική ζωή. Άρα τελικά, για να επιστρέψω στην ερώτησή σου, ποια είναι η κρίση και ποιο είναι το σίγουρο; Σε περιόδους με πολλές κρίσεις, και όχι μόνο μία-την οικονομική, σε περιόδους αβεβαιότητας και κακουχίας, προσπάθησα, δημιούργησα και μάλλον κατάφερα. Κατάφερα τουλάχιστον να είμαι ευτυχισμένη και απόλυτα ικανοποιημένη με αυτό που κάνω. Δεν μπορεί να συμβεί πάντα, δε μπορεί να συμβεί εύκολα, αλλά αφού μπόρεσα εγώ, γιατί να μη μπορέσει και κάποιος άλλος; Είναι ωραίο να αποδεχόμαστε τις αλλαγές. Όχι αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη, αλλά δουλεύοντας σκληρά σε κάθε αλλαγή δεδομένων.
Πώς ξεκίνησες, λοιπόν, με το A Shiny Day; Είχες κάποιους συγκεκριμένους στόχους στην αρχή ή σε οδηγούσε το ένστικτο;
Το A Shiny Day είναι η ζωή μου. Είναι κυριολεκτικά και ειλικρινά η ζωή μου και οποιαδήποτε ιδέα μοιράζομαι σε αυτό, προκύπτει από ανάγκες της καθημερινότητάς μου. Με οδηγεί πάντα το ένστικτο, αλλά προσπαθώ να είμαι οργανωμένη γιατί έχω πολλά όνειρα και στόχους γι’αυτό. Φροντίζω το περιεχόμενο που δημιουργώ να είναι πρωτότυπο και έχω κάνει μία υποσυνείδητη δέσμευση με τον εαυτό μου να είναι πάντα αυθεντικό. Είμαι πολύ αυστηρή σε σχέση με αυτό και σκέφτομαι πάρα πολύ οποιαδήποτε κίνηση πριν την κάνω. Αυτός είναι ο τρόπος μου να δείχνω τον σεβασμό μου στους αναγνώστες που έχουν αγαπήσει τον κόσμο του A Shiny Day. Το A Shiny Day ζει και εξελίσσεται μαζί μου και σύντομα θα μπορώ να μοιραστώ μαζί σας μία πολύ όμορφη νέα πτυχή του.
Αλεξάνδρα, συχνά ακούμε την περίφημη φράση «μπα, δεν είμαι εγώ για αυτά. Δεν πιάνουν τα χέρια μου.» Είναι μύθος ή αλήθεια; Πιστεύεις πως όσα DIYs προτείνεις είναι πράγματα που μπορεί καθένας να δημιουργήσει;
Πρόκειται για έναν τεράστιο μύθο κατά του οποίου διαμαρτύρομαι και μάχομαι. Πράγματι, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ικανότητες κι αυτή η διαφορετικότητα είναι υπέροχη. Αρνούμαι να δεχτώ την άρνηση του “δεν πιάνουν τα χέρια μου”, ωστόσο, σε αυτή τη φράση εντοπίζω τον φόβο ενός παιδιού που κάποια στιγμή του είπαν “όχι όχι μην το κάνεις μόνος/η σου, άστο σε εμένα”. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε το φόβο, να βγάλουμε την ταμπέλα της ικανότητας ή της μη ικανότητας και να δοκιμάσουμε. Μέσω του ashinyday.com αλλά και των workshops που παραδίδω, προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να εμπιστευθούν τα χέρια τους και να δημιουργήσουν αντικείμενα για τα οποία μετά θα είναι χαρούμενοι. Μπορεί κανείς να βρει εύκολες κατασκευές που ολοκληρώνονται σε 10 λεπτά, αλλά και πιο δύσκολες που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Παιδιά, πιάνουν τα χέρια μας, αρκεί να το προσπαθήσουμε.
Ο πυρήνας της δουλειάς σου, όπως την αντιλαμβάνομαι, είναι κυρίως το περιβάλλον και η οικολογία. Σε απασχολεί βαθιά αυτό το ζήτημα. Γιατί είναι σημαντικό ο σύγχρονος άνθρωπος να ακολουθήσει ένα πιο eco – friendly lifestyle, και γιατί δυσκολεύεται τόσο πολύ να το κάνει εν τέλει;
Από τον Ιούνιο του 2018, κάνω πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξω την καθημερινότητά μου ώστε να ζω με περισσότερη ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα. Έχω αφαιρέσει από τη ζωή μου σχεδόν τελείως το πλαστικό, έχω βελτιώσει τη διαχείριση των απορριμάτων του σπιτιού και αποφεύγω οτιδήποτε τοξικό. Ανέκαθεν υπήρξα ευαίσθητη με το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους. Με τον καιρό, και όσο ωρίμαζα, συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν αρκεί.
Δεν αρκεί να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Να είμαστε αυτοί που κάνουν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι εταιρίες και τα κράτη. Αυτό φυσικά είναι αλήθεια, όμως εμείς πού στεκόμαστε σε όλο αυτό; Ποια είναι η ευθύνη μας; Κατά πόσο αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη με ωριμότητα; Έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τις ευθύνες των άλλων εδώ και πολύ καιρό γιατί πιστεύω στην προσωπική προσπάθεια. Οι αδικίες συμβαίνουν, η ανοργανωσιά συμβαίνει.
Εμείς πού στεκόμαστε σε όλο αυτό; Πόσο προσπαθούμε στην κάθε μας ημέρα; Η πραγματική πρόκληση είναι όταν αλλάζουμε την καθημερινότητά μας στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας μας. Κι η πραγματική αλλαγή έρχεται όταν απαρνηθούμε τις πιο βολικές μας συνήθειες. Τι νόημα έχει η γνώμη, χωρίς την πράξη; Τι νόημα έχει η ιδέα, χωρίς την εκτέλεση; Ο πλανήτης, πνίγεται στο πλαστικό και δε νομίζω ότι έχουμε χώρο ή χρόνο να μην αναλάβουμε την ευθύνη. Δηλαδή, η ζωή μας είναι αυτή ακριβώς, εδώ. Ας τη ζήσουμε σωστά, με ήθος. Ας φροντίσουμε.
Μοιράσου μαζί μας τον αριθμό των φυτών που φροντίζεις αυτόν τον καιρό, και ποιο είναι το μυστικό σου, εκτός από την απεριόριστη αγάπη που διαθέτεις. Πώς τα προλαβαίνεις όλα, Αλεξάνδρα Διονά;
Αυτή τη στιγμή φροντίζουμε 104 φυτά τα οποία υποφέρουν στον καύσωνα του καλοκαιριού και τα λυπάμαι τα καημένα (τρελή). Η ενασχόληση με τα φυτά είναι πραγματικά πολύ αγχολυτική. Όταν περιποιούμαι τα φυτά μας, νιώθω ότι φροντίζω ένα κομμάτι της φύσης κι αυτό είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Το πότισμά τους μου παίρνει περίπου 45 λεπτά τα οποία δεν είναι ότι μου περισσεύουν μέσα στην ημέρα αλλά το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση.
Είναι τα 45 λεπτά που χαλαρώνω και αδειάζω το μυαλό μου – ή τουλάχιστον νομίζω ότι το αδειάζω. Πώς τα προλαβαίνω όλα; Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί, δεν κάθομαι λεπτό, κοιμάμαι νωρίς και χαρούμενη. Ο χρόνος είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ναι προλαβαίνω να ασχοληθώ με 104 φυτά, αλλά ας πούμε σπάνια βγαίνω για ποτό, βαριέμαι πολύ!
Πώς ήταν η εμπειρία σου ως ομιλήτρια στο TedXAthens; Πώς νιώθεις όταν επικοινωνείς όλα όσα σε απασχολούν με τον κόσμο;
Φέτος είχα την χαρά και την τιμή να είμαι ομιλήτρια στο TEDx του Καποδιστριακού και εισηγήτρια workshop στο TEDxAthens. Ήταν και οι δύο πολύ σπουδαίες εμπειρίες και νιώθω πολύ ευγνώμων που τις έζησα και που κατάφερα να μοιραστώ τις ιδέες μου. Στο TEDxAthens έκανα ένα workshop για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας κερομάντηλα τροφίμων για να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές μεμβράνες. Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε πολύ κι αυτό με γέμισε χαρά!
Στο TEDx του Καποδιστριακού, με θέμα τη Γνώση, μίλησα για τη δική μου προσπάθεια στην κατάκτηση της γνώσης και το πώς τη μοιράζομαι σήμερα, αλλά και για την πορεία μου στη φωτογραφία, τις κατασκευές και την οικολογία. Στόχος μου ήταν να εμπνεύσω τους παρευρισκόμενους, το γεμάτο αμφιθέατρο του Δημόκριτου και να τους αποδείξω ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος.
Είχα πολύ μεγάλη ευθύνη γι’αυτό που κλήθηκα να κάνω και αφού ολοκλήρωσα την ομιλία μου εξέφρασα την πολύ έντονη συγκίνησή μου. Έχω κάνει μεγάλη προσωπική προσπάθεια και συγκινήθηκα πολύ στη σκέψη ότι μπορεί να ενέπνευσα έστω κι έναν άνθρωπο μέσα από την ομιλία μου. Ήταν μία μέρα γεμάτη αγάπη που δε θα ξεχάσω ποτέ.
Είσαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος κατά βάση. Φαντάζομαι, όμως, ότι βλέποντας όσα συμβαίνουν γύρω μας επηρεάζεσαι. Νιώθεις καμία φορά ότι χάνεις τις δυνάμεις σου, και τη διάθεσή σου; Πώς το αντιμετωπίζεις;
Η αλήθεια είναι πως επηρεάζομαι αρκετά από το περιβάλλον μου. Θυμώνω συχνά και το εκφράζω. Έτσι όπως εκφράζω τον ενθουσιασμό μου και τη χαρά μου, έτσι ακριβώς -με την ίδια γενναιοδωρία- εκφράζω και το θυμό μου. Είμαι αρκετά ευαίσθητη στις ενέργειες κι όταν το εντόπισα αυτό άρχισα να το δουλεύω. Μετά από 2 χρόνια εσωτερικής δουλειάς, μπορώ πλέον να πω ότι αποφεύγω τις τοξίνες με μεγάλη επιτυχία.
Είτε αυτό σημαίνει ένα τοξικό κραγιόν, είτε μία τοξική κατάσταση. Γενικά, συμβαίνουν διάφορα γύρω μας, καλά και δυσάρεστα. Σε εκείνα τα δυσάρεστα λοιπόν, καλούμαστε να μείνουμε ψύχραιμοι, να σκεφτούμε μία λύση και να δράσουμε άμεσα. Η αμεσότητα σώζει ζωές κι είναι καλό να επικεντρωνόμαστε στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Στο ashinyday.com αλλά και στη δουλειά μου ως φωτογράφος, προσπαθώ να δίνω λύσεις.
Ακόμα και μία όμορφη φωτογραφία, είναι η λύση στο πρόβλημα της κακής αισθητικής που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα εκεί έξω.
Και τέλος, πες μας κάποια μυστικά για να κάνουμε κάθε μέρα μας ακόμη πιο φωτεινή.
Έχω περίπου 182 μυστικά στο ashinyday.com! Μπες, διάλεξε αυτό που μπορείς να κάνεις αυτήν εδώ τη στιγμή και λάμψε!