Τα τεστ δυσανεξίας είναι μια πολύ «πετυχημένη απάτη» των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα τεστ δυσανεξίας υπάρχουν κάποιες τροφές που μας παχαίνουν και κάποιες που μας αδυνατίζουν. Σύμφωνα με τη βιοχημεία και φυσιολογία του οργανισμού μας δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να μας οδηγεί σε απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους. Η αύξηση του βάρους σου καθορίζεται από την πλεονάζουσα ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνεις. Η απώλεια βάρους δεν οφείλεται στην αποφυγή των τροφίμων που αποκλείονται λόγω των αποτελεσμάτων των τεστ δυσανεξίας, αλλά στην υποθερμιδική διατροφή που ακολουθείς. Η πλήρης αποφυγή τροφίμων που αποκλείονται, καθώς και συστατικών που υπάρχουν σε πληθώρα τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενός ή περισσότερων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Ο όρος «τροφική δυσανεξία» αναφέρεται στη διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου συστατικού (πρόβλημα μεταβολισμού του συστατικού αυτού) π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
Όταν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη σου λείπει το ένζυμο λακτάση, το οποίο μετατρέπει τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Οπότε η λακτόζη μεταβολίζεται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Από την άλλη, όταν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, πάσχεις από την αυτοάνοση νόσο κοιλιοκάκη, στην οποία το ανοσοποιητικό στρέφεται εναντίον της γλουτένης στον εντερικό αυλό. Με αποτέλεσμα την καταστροφή των εντερικών λαχνών. Η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι εφόρου ζωής διατροφή χωρίς γλουτένη μετά τη διάγνωση της νόσου από τον γιατρό σου.
Η θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων είναι η εξής: Κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους. (Τεστ δυσανεξίας, αλλεργίας, DNA, γενετική ανάλυση τροφίμων ή οποιοδήποτε άλλο)
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την τροφική δυσανεξία μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών, οι οποίες δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό του διαιτολογίου. Ακόμα ξεκαθαρίζεται ότι, η διάγνωση κάποιας υπερευαισθησίας και ο αποκλεισμός των τροφών που την προκαλούν στο άτομο μπορεί να βοηθήσει αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου.
Επίσης, από τις εναλλακτικές μεθόδους, ουδεμία ως τώρα έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση ούτε για θεραπεία.
Τι γίνεται με τον μεταβολικό ρυθμό;
Σχετικά με τον μεταβολικό ρυθμό σημειώνεται ότι, μπορεί να μετρηθεί και να εκτιμηθεί με διάφορους τρόπους. Η μέτρησή του είναι χρήσιμη για την διατροφική αξιολόγηση, όχι όμως και απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση ή η εκτίμησή του μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο εμπόριο αξιόπιστα και πιστοποιημένα για τη διαγνωστική τους αξία κλινικά τεστ ανίχνευσης διατροφικών δυσανεξιών.
Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους. Αρχικά διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, και επίσης διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες.
Ο βιοσυντονισμός
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον βιοσυντονισμό, η υπουργική απόφαση ορίζει ότι δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική. Αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι και δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Και σημειώνεται, ότι η ιατρική τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται είναι βασικά μέσης τεχνολογικής γενιάς. Χωρίς την απαίτηση σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.
Η λειτουργία ιατρείων και κέντρων βιοσυντονισμού θα πρέπει να υπόκεινται στην Υπουργική Απόφαση, «Όροι και προϋποθέσεις, όργανα και διαδικασία χορήγησης αδειών σκοπιμότητας και αδειών λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών». Επιπλέον, σημειώνεται στην απόφαση ότι η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.