Το ξέρεις ήδη: Το άστοχο αστείο του Chris Rock για τα μαλλιά της Jada Pinckett-Smith -η οποία πάσχει από αλωπεκίαση- είχε σαν αποτέλεσμα να πυροδοτήσει την οργή του συζύγου της και βραβευμένου με Όσκαρ (την ίδια βραδιά) ηθοποιού, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον κωμικό.
Αυτό που δεν έμαθε κανείς μας: Πώς αισθάνθηκε η Jada. Όχι μόνο για το σχόλιο αλλά και για την αντίδραση του Smith.
Έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση και κάποιες από εμάς
Ένας άνθρωπος με ”έντονο ταμπεραμέντο”, που δεν μπορεί να συγκρατηθεί και καυγαδίζει με την πρώτη ευκαιρία. Και ναι, μπορεί αυτή η συμπεριφορά να μην αφορά άμεσα εμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας επηρεάζει ή δεν μας ενοχλεί. Ειδικά οι άνθρωποι χαμηλών τόνων, που αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις εντάσεις, πραγματικά ταράζονται.
Η Rhian Kivits, ειδική σύμβουλος γάμου, αναφέρει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο καταπιέζεται από την επιθετική συμπεριφορά τ@ συντρόφου του, ενώ παράλληλα, υπονομεύεται η επικοινωνία και η ειλικρίνεια μεταξύ τους. Αναπόφευκτα, η ρήξη είναι μονόδρομος.
Τι μπορείς να κάνεις;
Το πρόβλημα δεν είναι ότι @ σύντροφός σου νιώθει οργή και θυμό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να τον ελέγξει. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που να βάλουν τ@ν ίδιο, αλλά κι εσένα σε μπελάδες. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ανεκτικοί και ούτε πρέπει να είναι. Όλα μπορούν να λυθούν αρκεί, να ελέγχουμε τα συναισθήματά και το ταμπεραμέντο μας. Δεν είναι δηλαδή, μόνο θέμα ηθικής αλλά κι ευθύνης.
Ωστόσο, το βασικό βήμα είναι το ίδιο το άτομο να εντοπίσει την πηγή του κακού. Χρειάζεται να κάνει μια ενδοσκόπηση και να ανακαλύψει από που πηγάζει αυτή η οργή και γιατί εκδηλώνεται με αυτό το τρόπο. Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί από το ίδιο το άτομο, καταρχάς να αποδεχτεί την κατάσταση και κατά δεύτερον να δεχτεί να την αντιμετωπίσει.
Οκ, είναι ρομαντικό ο άνθρωπός σου να σε υπερασπίζεται. Δηλώνει καλή πρόθεση, είναι ένδειξη αγάπης και προστατευτικότητας. Αλλά, υπάρχει και μια διαβάθμιση σε αυτό. Άλλο να μας προστατεύει με πολιτισμένο και ήρεμο τρόπο κι άλλο, να εξαγριώνεται και να γίνεται επιθετικός και κτητικός.
Επιπλέον ποιος είπε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα; Χρειαζόμαστε προσωπικό ιππότη και υπερασπιστή; Στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Είναι κι αυτό ένας τρόπος να δώσουμε στον άλλο να καταλάβει, ότι πρέπει να μένει εκτός. Να παραχωρεί χώρο για να αντιδράσουμε και να βάλουμε τα όρια εμάς.
Όταν αρχίσεις να διαισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι @ σύντροφός σου είναι στα πρόθυρα έκρηξης, μία καλή λύση ίσως είναι να τ@ν απομακρύνεις από αυτό που τον πυροδοτεί. Ωστόσο, αν δεν το κάνει, τότε δήλωσε την εναντίωσή σου, φεύγοντας εσύ από τον χώρο. Με αυτό το τρόπο, πρώτα προφυλάσσεις τον εαυτό σου από την ταραχή, αποστασιοποιείσαι από το πρόβλημα και περνάς το μήνυμα δεν συμφωνείς με αυτή την αντίδραση.
Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλειά και η συναισθηματική ηρεμία πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, με κάθε κόστος.