Το 2020 ήταν μια χρονιά μέσα στην οποία έγιναν δραστικές αλλαγές, μεγάλες απροσδόκητες θυσίες και κοινωνικές ανακατατάξεις.
Υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε τις ζωές μας και μπήκαμε στη διαδικασία να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και να προβληματιστούμε για την αξία της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνείδησης. Γενικά μπήκαμε σε διαδικασίες που ούτε καν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαν να μας συμβούν στο πλαίσιο μιας νέας τάξης πραγμάτων. Και όλα αυτά όπως φαίνεται εξακολουθούν να συμβαίνουν και το 2021.
Όλα τα παραπάνω γεγονότα μας έκαναν να διχαστούμε περισσότερο από το να μείνουμε ενωμένοι και να διαφωνήσουμε για πάρα πολλά θέματα μεταξύ μας και μάλιστα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ο μόνος τρόπος να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε είναι ο εποικοδομητικός διάλογος, ακόμα κι αν διαφωνούμε. Σε περίπτωση που συχνά διαπιστώνεις ότι με τους συνομιλητές σου συμφωνείτε ότι διαφωνείτε, να θυμάσαι πως οι αλλαγές που έρχονται είναι αναπόφευκτες και ότι μόνο μέσα από την επικοινωνία μας θα φτιάξουμε την συλλογική μας μοίρα.
Καθώς τα γεγονότα τρέχουν με τέτοια ταχύτητα που αλλιώς κοιμόμαστε και αλλιώς ξυπνάμε, βρισκόμαστε συνεχώς σε μια διαδικασία συνεχούς αλλαγής
Μέσα στο 2020, η ζωή μας έγινε κυρίως ψηφιακή καθώς η φυσική παρουσία εκμηδενίστηκε. Έτσι γίνονται ασταμάτητοι online διάλογοι μέσα από τα social media, το zoom και το skype με τους οποίους προσπαθούμε να συνεννοηθούμε για τα πάντα και να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα πιστεύω μας, πάνω σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία μπορεί να έχουμε αντίθετες απόψεις. Οι αλλαγές είναι παγκόσμιες, τα προβλήματα πρωτόγνωρα και ο καθένας έχει τη γνώμη του. Σαφέστατα και δε μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Πρέπει όμως να διαφωνούμε εποικοδομητικά. Αλλιώς δεν έχει νόημα.
Το να ακούμε είναι μια πράξη προσωπικής θυσίας. Όμως κρίνεται απαραίτητη. Τα δυο μας αυτιά αποτελούν τη διχοτόμηση του εαυτού μας και των άλλων. Το ένα αυτί είναι το εγώ μας και το άλλο πρέπει να αποτελεί το εμείς. Mε το να ακούς και με τα δυο σου αυτιά βάζεις στη συζήτηση τόσο τον εαυτό σου όσο και το παρελθόν, το παρόν, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του άλλου ταυτόχρονα. Ακόμα κι αν ακούς απόψεις που δεν συμφωνούν με τις δικές σου, καλό θα είναι να μην στοχεύεις στην άγονη διαφωνία, αλλά να προσπαθείς να βρεις κάποια σημεία επαφής που προφανώς και κάπου θα υπάρχουν ή και να μάθεις πράγματα που δεν είχες σκεφτεί προηγουμένως.
Γι’ αυτό είναι τεράστιο προσόν το να ακούς και όντως αποτελεί μεγάλη θυσία να βάζεις λίγο στην άκρη τα πιστεύω σου για να μπορέσεις να κατανοήσεις την πραγματικότητα του άλλου. Βάλε στην άκρη την οργή σου που μπορεί να προκαλείται από τις διαφορετικές απόψεις κάποιου άλλου και προσπάθησε να τον καταλάβεις, να μπεις στη θέση του και να απωθήσεις τα αρνητικά συναισθήματα που σου προκαλούν τα λόγια ή οι σκέψεις του αναζητώντας το θετικό. Έχε ανοιχτά τα αυτιά σου, το μυαλό σου και δώσε χρόνο και προσοχή στον συνομιλητή σου. Η διαφωνία από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα. Η πραγματική τροχοπέδη είναι η συναισθηματική ένταση η οποία την συνοδεύει. Αυτή πρέπει να χαλιναγωγήσεις για να κάνεις έναν υγιή διάλογο. Και να οδηγηθείτε μαζί σε λύσεις.
Ας είμαστε ειλικρινείς
Οι διαφωνίες είναι εξοντωτικές, θλιβερές και προκαλούν νεύρα. Στη θεωρία, ο διάλογος υποτίθεται πως πρέπει να είναι ωφέλιμος αλλά σπάνια συμβαίνει αυτό, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν τον άλλον ότι έχει άδικο και όχι να τον καταλάβουν. Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει ο ένας από τους δυο γνώμη, αλλά να βρείτε κάποια κοινά στοιχεία. Αυτό πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να τα καταφέρουμε το 2021 όλοι μαζί. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Είναι στοίχημα για όλους. Γι αυτό και πρέπει να χαλιναγωγήσουμε τις αρνητικές μας αντιδράσεις και να μην αρχίζουμε να φωνάζουμε, να προσβάλλουμε ή να βρίζουμε τους άλλους. Από αυτό δεν θα βρει οπωσδήποτε τίποτα. Αν μπορούμε κάτι να καταφέρουμε θα το κάνουμε όλοι μαζί και για να μπορέσουμε πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας.