Η σχέση που συνδέει τους θορύβους με τις εργασίες κατατάσσει τους ανθρώπους σε δύο ακραίες ομάδες: Εκείνους που ο παραμικρός ήχος τους ενοχλεί και τους αποσπά από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους κι εκείνους που η απόλυτη ησυχία μπορεί να τους τρελάνει και να τους αποσυντονίσει εντελώς.

Αν προσθέσουμε την επιστήμη στη συζήτηση, τότε κάθε ήχος άνω των 80 ντεσιμπέλ αποτελεί πράγματι ηχορύπανση και μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητα των ανθρώπων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, παρά τους περιβαλλοντικούς θορύβους. Άλλοι, ωστόσο, χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να ολοκληρώσουν επιτυχώς μια εργασία», εξηγεί η παρουσιάστρια και συγγραφέας Anna Williamson. «Σε μεγάλο βαθμό, αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι όταν αποκλείουμε μερικές από τις αισθήσεις μας, η λειτουργία των υπολοίπων ενισχύεται. Για παράδειγμα, εάν η ακοή είναι μειωμένη, μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο σε κάτι που βλέπουμε».

Μπορεί η ησυχία να ενισχύσει την παραγωγικότητα;

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Inc, υποστηρίζεται ότι η απόλυτη ησυχία μπορεί πραγματικά να αυξήσει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα.

«Είναι πραγματικά ωφέλιμο και για την ψυχική μας υγεία να βιώνουμε στιγμές απόλυτης ησυχίας, δίνοντας στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να ‘κατεβάσει ταχύτητα’. Σε αυτές τις ήσυχες στιγμές, μπορούμε να πάρουμε βαθιές ανάσες και να σκεφτούμε πιο καθαρά χωρίς περισπασμούς», εξηγεί η Williamson.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ένας θόρυβος μας αποσπά την προσοχή;

Η UPMC Health ανέφερε μια συσχέτιση μεταξύ των θορύβων στους οποίους εκτίθεται ένα παιδί και των μαθητικών του ικανοτήτων, σημειώνοντας ότι όσο μεγαλύτερος ο θόρυβος, τόσο μειωμένη η ικανότητα συγκέντρωσης, άρα και η απόδοση.

Τονίζοντας ότι η ίδια συσχέτιση ισχύει και στους ενήλικες, η Williamson εξηγεί: «Ένας θόρυβος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη συγκέντρωσή μας, προκαλώντας ταυτόχρονα κι άλλα συμπτώματα, όπως άγχος και εκνευρισμό. Ο εγκέφαλος αρχίζει ουσιαστικά να υπερφορτώνεται, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εστιάσει σε ένα πράγμα».

Και προσθέτει: «Για τους ανθρώπους που εργάζονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα, οι διαφορετικοί ήχοι μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση στον εγκέφαλο».

Σύμφωνα με την Williamson, το lockdown έπαιξε το δικό του ξεχωριστό ρόλο στη σχέση συγκέντρωσης – θορύβων. Ο εγκλεισμός στο σπίτι -ένα ομολογουμένως πιο ήσυχο περιβάλλον από ένα γραφείο γεμάτο ανθρώπους, τηλέφωνα και άλλα- αύξησε την ευαισθησία μας στον θόρυβο. «Όσο περισσότερο συνηθίζεις κάτι, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανέλθεις σε κάτι που είναι αρκετά μακριά από αυτό. Μπορείς, ωστόσο, να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, ώστε να προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες. Η προσαρμογή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης».

Πώς θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τους θορύβους που αποσπούν την προσοχή σου;

«Μάθε τι λειτουργεί για σένα και προσπάθησε να δημιουργήσεις το περιβάλλον που χρειάζεσαι για να δουλέψεις όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο αποδοτικά», συμβουλεύει η Williamson. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τις συνθήκες που θα σου επιτρέψουν να εργαστείς ποιοτικά και να τις γνωστοποιήσεις στον εργοδότη και τους συναδέλφους σου, ώστε να καταλήξετε σε μια λογική λύση», προσθέτει. Η ίδια δίνει 5 βασικές συμβουλές για να κατορθώσεις να συγκεντρωθείς σε έναν θορυβώδη χώρο εργασίας:

1. Χρησιμοποίησε ακουστικά μείωσης θορύβου ή ωτοασπίδες

«Τα ακουστικά θα βοηθήσουν να εργαστείς πιο συγκεντρωμένα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον», λέει η Williamson.

2. Πειραματίσου με ένα ηχητικό background

Βρες έναν ήχο που σε χαλαρώνει και σε βοηθά να συγκεντρωθείς. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι η μουσική που σου αρέσει. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να δημιουργήσει μια συνθήκη, η οποία επιτρέπει στο μυαλό να περιπλανηθεί για λίγο και στη συνέχεια να επανέλθει με ανανεωμένη δημιουργικότητα», εξηγεί η Williamson.

3. Κάνε τακτικά διαλείμματα, πηγαίνοντας σε έναν ήσυχο χώρο

«Αυτό θα δώσει στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί».

4. Μετακινήσου

«Μάθε εάν υπάρχει ένα πιο ήσυχο μέρος στο κτήριο και ζήτα να εργαστείς εκεί, έστω για κάποιες ώρες ή ημέρες της εβδομάδας, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να εστιάσεις στις σημαντικές εργασίες», προτείνει η Williamson.

5. ‘Εκπαιδεύσου’ στις υπάρχουσες συνθήκες

Αναγνώρισε ποιοι ήχοι σε ενοχλούν, άκουσέ τους και αποδέξου τους ως αναπόσπαστο μέρος του χώρου όπου εργάζεσαι. «Αν προσπαθείς να αντισταθείς σε κάτι, καταλήγεις να εκνευρίζεσαι περισσότερο κι όλο αυτό μοιάζει σαν μεγαλύτερο ζήτημα απ’ όσο πραγματικά είναι. Επομένως, είναι καλύτερο να το αποδεχτείς και να προχωρήσεις και θα διαπιστώσεις ότι αυτό που σε ενοχλεί δεν ήταν τελικά και τόσο σημαντικό», υποστηρίζει η Williamson.

Η ειδικός καταλήγει ότι, ενώ δεν μπορείς να ξεφεύγεις πάντοτε από τον θόρυβο, το σημαντικότερο είναι να προσπαθείς να εξασφαλίζεις στιγμές ησυχίας, όποτε είναι δυνατόν. Θα διαπιστώσεις ότι αυτό θα βελτιώσει την ψυχική σου υγεία και θα επιτρέψει στον εγκέφαλό σου να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά.