Μετά από μια μέρα στις ακτές της Μαρμπέλλας της Ισπανίας, η Isabella Skeel-Gerhardt ξύπνησε μετά από μια περίεργη θολούρα και ένιωθε μια αναμφισβήτητη κόπωση. Κάτι δεν πήγαινε καλά. “Ζήτησα από τη φίλη μου να έρθει να με κοιτάξει και δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση στο πρόσωπό της. Ήταν εντελώς σοκαρισμένη”, θυμάται η δημιουργός περιεχομένου, με έδρα την Κοπεγχάγη. “Όταν είδα τον εαυτό μου, δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Τα χείλη μου γίνονταν όλο και μεγαλύτερα”. Για σχεδόν τρεις ώρες, τα χείλη της Skeel-Gerhardt μεγάλωναν ασταμάτητα. “Ένιωθα σαν να ήταν έτοιμα να εκραγούν”, μοιράζεται: “Φοβόμουν ότι τα χείλη μου θα έπεφταν”. Αν και οι γιατροί στο νοσοκομείο έμειναν άναυδοι, κατέληξαν σε μια πιθανή θεωρία: Ίσως αυτές οι πέντε ώρες στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο να είχαν επηρεάσει τα fillers στα χείλη της.

Στη Skeel-Gerehardt χορηγήθηκε μια ένεση στο οπίσθιο μέρος της και ένας γύρος αντιβιοτικών επτά έως δέκα ημερών που κατέστειλε το πρήξιμο. Παρόλα αυτά, η εμπειρία και το γλωσσικό εμπόδιο την άφησαν με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Η πιο πιεστική από αυτές ήταν, πώς ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό; Άλλωστε, είχαν περάσει σχεδόν 20 μήνες από τότε που είχε λάβει 0,7 ml fillers στα χείλη της, την πρώτη και μοναδική φορά που το επιχείρησε.

Παρά τα χρόνια ανεπίσημων στοιχείων σχετικά με την επίδραση του ήλιου στα fillers, μια γρήγορη ματιά στην έρευνα αποκάλυψε αντικρουόμενες ιατρικές απόψεις, σπάνια ιατρικά δεδομένα και λίγες οριστικές απαντήσεις. Έτσι, η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει πραγματικά τα fillers;

Κατ’ αρχάς, ας δούμε τι γνωρίζουμε ήδη. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται ήδη στο δέρμα και το διατηρεί σφριγηλό και ενυδατωμένο. Ωστόσο, δεδομένου του ιστορικού του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά δημοφιλή fillers είναι απλώς ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, σύμφωνα με το American Board of Cosmetic Surgery.

Αυτά τα fillers υαλουρονικού οξέος εγχέονται στο χόριο και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων, της αραίωσης των χειλιών, των λεπτών γραμμών γύρω από το στόμα, της απώλειας όγκου κάτω από τα μάτια και στο πίσω μέρος των χεριών και των ρινοπαρειακών πτυχών, μεταξύ άλλων. Ενώ τα αποτελέσματα και η διάρκεια ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση της ένεσης και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, το American Board of Cosmetic Surgery, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα διαρκούν γενικά μεταξύ 6 εώς 12 μήνες.

Σύμφωνα με την Dr. Jennifer Lee, πιστοποιημένη δερματολόγο και ιατρική διευθύντρια του REN Dermatology, παρόλο που το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δρα όπως το φυσικό υαλουρονικό οξύ που παράγει ο οργανισμός, υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των δύο. Τα δερματικά fillers χρησιμοποιούν χημικά τροποποιημένο υαλουρονικό οξύ για να το κάνουν να διαρκεί περισσότερο στο σώμα. Οι διάφοροι τύποι πληρωτικών υαλουρονικού οξέος έχουν άλλα χαρακτηριστικά και συχνά διαφέρουν ως προς το μέγεθος των σωματιδίων ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται.

Όταν εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως, οι ακτίνες UVA και ορισμένες ακτίνες UVB μπορούν να διεισδύσουν στο χόριο και, με αρκετή έκθεση, να διασπάσουν τα αποθέματα του φυσικού υαλουρονικού οξέος, εξηγεί η Dr. Jessie Cheung, πιστοποιημένη δερματολόγος με ιατρεία στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Με τη δημοτικότητα των fillers με βάση το υαλουρονικό οξύ, δεν είναι τραβηγμένο να συμπεράνουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει τα δερματικά πληρωτικά υλικά να διαλύονται ταχύτερα, διασπώντας το υαλουρονικό τους οξύ.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να λένε οριστικά κατά πόσο η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αποικοδόμηση του υαλουρονικού οξέος και αν αυτό είναι αρκετό για να επηρεάσει τα fillers, τότε γιατί συνιστάται στους ασθενείς να περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο για τις πρώτες εβδομάδες μετά τα ενέσιμα fillers;

Δεν έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το υλικό, όσο με την ένεση και την αντίδραση του οργανισμού στην ένεση.

“Υπάρχουν προφυλάξεις, που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο, που πρέπει να ακολουθούνται μετά τη λήψη πληρωτικού υλικού στο πρόσωπο”, λέει ο Dr. Lyle Leipziger, επικεφαλής της πλαστικής χειρουργικής στο North Shore Hospital and LIJ Medical Center. “Ορισμένες ενέσεις προσώπου μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες και πρήξιμο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή εάν εκτεθούν στον ήλιο πολύ νωρίς”.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μετά την ένεση (γενικά εντός αυτής της περιόδου επούλωσης των δύο εβδομάδων) αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και οιδήματος, παρατείνει τη διάρκεια των μώλωπων και μπορεί να οδηγήσει σε υπολειμματική υπερμελάγχρωση στο σημείο της ένεσης. Με άλλα λόγια, η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει αρνητικά την επούλωση και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ακόμα και όσοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανότητα η βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας να διασπάσει τις ενέσεις υαλουρονικού οξέος, στέκονται στον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο μετά την ένεση.