Η πιζάμα, το ένδυμα που οι περισσότεροι από εμάς δεν αποχωριζόμαστε εύκολα και υπήρξε ο αρωγός μας, κρατώντας μας συντροφιά στη διάρκεια της καραντίνας, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι στην εξέλιξη της μόδας και αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αλλαγές ανά τις δεκαετίες.
Η λέξη pyjama προήλθε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη λέξη «pae jama» ή «pai jama» και ενσωματώθηκε στην αγγλική γλώσσα μέσω της Βεγγαλικής ή Μπενγκάλι κατά τη διάρκεια του Raj. Υπήρξε η στολή Ινδών ευγενών και αγροτών και φοριόνταν κυρίως από άνδρες, τόσο στην Ινδία, όσο και στο Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές. Αποτελούνταν από φαρδιά, βαμβακερά παντελόνια και πανωφόρι με ζώνη δεμένο στη μέση.+
Το pyjama look
Η χρήση της παγκοσμίως οφείλεται στις αποικιοκρατίες των Βρετανών στην Ινδία του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και στο γεγονός πως οι Βρετανοί το 1870 εισήγαγαν το pyjama look στη Βρετανία, παραμελώντας σταδιακά το παραδοσιακό νυχτικό.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Paul Poiret δημιουργούσε σχέδια με άρωμα ανατολής για τις εύπορες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του pyjama look για την καθημερινή και βραδινή ένδυσή τους. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, οι γυναίκες άρχισαν να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία, να ασχολούνται με τις διακοπές τους και το lifestyle. Η πιζάμα σχεδιάστηκε για διάφορες περιστάσεις, από τον ύπνο μέχρι τον δρόμο.
Θα λέγαμε πως η απελευθέρωση της από την αντρική ανατολίτικη γκαρνταρόμπα, συνδέθηκε με την απελευθέρωση των γυναικών στη μόδα και το φεμινισμό. Στο κίνημα της απελευθέρωσης των 20’s και 30’s πρωτοστάτησε η Γαλλίδα σχεδιάστρια Coco Chanel, καθώς λάνσαρε το δικό της pyjama look, συνδυασμένο με διάφορα αξεσουάρ και φυσικά τις χαρακτηριστικές πέρλες.
Και μπορεί η προέλευση του pyjama look να διευκόλυνε την άνεση του ανδρικού φύλου, στη δεκαετία του 1930 και του 1940 έγιναν περιζήτητες από τον γυναικείο πληθυσμό με την επιρροή του Χόλυγουντ και αναδείχθηκαν από τη Greta Garbo ως τη Joan Crawford και τη Marlene Dietrich, ως εξωτερικά ενδύματα και ενδύματα ύπνου.
Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του πολέμου οι πιζάμες έχασαν την αίγλη τους, μέχρι που η Γεωργιανή πριγκίπισσα και σχεδιάστρια μόδας Irene Galitziene τις επανέφερε στο προσκήνιο, επηρεάζοντας δημιουργικά σχεδιαστές όπως η Schiaparelli και ο Givenchy, με το pyjama look να αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της μεταπολεμικής αναγέννησης της μόδας.
Στυλ προηγούμενων δεκαετιών συνέχισαν να εξελίσσονται, με ξεκάθαρη την αναβίωση του look τη δεκαετία του ’70, με τον Halston να κάνει το ντεμπούτο του με το “pyjama dressing”, τον Ossie Clark και τον Yves Saint Laurent να ντύνουν με αυτό, το επιδραστικό κοινό του Studio 54 και Rodeo Drive.
Συνεπώς, το pyjama look αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί έναν καμβά δημιουργικότητας για τη μόδα, να διατηρεί τα όρια του ρευστά, πότε να κοσμεί τους καναπέδες και άλλοτε τις πασαρέλες και τους δρόμους.
Street style εμφανίσεις του σήμερα από fashion girls που αγαπούν να είναι άνετες και stylish μέσα στις πιζάμες τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.