«Τα ζώα μιας φάρμας ξεσηκώνονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας του ιδιοκτήτη της, του Κυρίου Τζόουνς, και επιβάλλουν μια αυτοδιαχειριστική διοίκηση με επικεφαλής τα γουρούνια, τα πιο έξυπνα ζώα της φάρμας. Πολύ γρήγορα, οι παλιοί καταπιεζόμενοι γίνονται οι νέοι δυνάστες υιοθετώντας όλες τις κατακριτέες μεθόδους του προηγούμενου καθεστώτος. Έτσι, η προεπαναστατική ουτοπία μετατρέπεται σε μια αβίωτη δυστοπία.»
Η πιο γνωστή αλληγορία ενός από τα πιο διάσημα έργα του Βρετανού λογοτέχνη George Orwell, θα ζωντανέψει στο Εθνικό Θέατρο δια χειρός του Άρη Μπινιάρη.
Συγκεκριμένα Η «Φάρμα των ζώων», σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου 2021 στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» του Εθνικού Θεάτρου.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα απολαύσουμε τους:
- Προμηθέας Αλειφερόπουλος
- Μιχάλης Βαλάσογλου
- Πάνος Ζυγούρος
- Άννη Θεοχάρη
- Βάσω Καβαλλιεράτου
- Ιωάννα Μαυρέα
- Γρηγορία Μεθενίτη
- Κώστας Μπερικόπουλος
- Άρης Μπινιάρης
- Ελένη Μπούκλη
- Μάριος Παναγιώτου
- Πάνος Παπαδόπουλος
- Μαριάμ Ρουχάτζε
- Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Η πλοκή λίγο πολύ γνωστή και ανατριχιαστικά επίκαιρη πάντα.
Σύμφωνα με τον George Orwell στο βιβλίο αντανακλώνται τα γεγονότα που οδήγησαν στη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και ακολούθως στη Σταλινική περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.
Η επανάσταση των ζώων ενάντια στον αγρότη Τζόουνς είναι το ανάλογο με την Επανάσταση των Μπολσεβίκων του Οκτωβρίου του 1917 και η προσπάθεια του Τζόουνς να ανακτήσει τον έλεγχο, με τη βοήθεια των γειτονικών αγροτών, παραλληλίζει τις προσπάθειες των Δυτικών δυνάμεων να συντρίψουν τους Μπολσεβίκους το 1918-1921.
O ίδιος ήταν δημοκρατικός σοσιαλιστής, επικριτής του Stalin αλλά και εχθρικός προς τη Σταλινική Μόσχα, ειδικά μετά τις εμπειρίες του με το ΝιΚαΒεΝτέ και τον Ισπανικό Εμφύλιο.
«Ο πόλεμος στην Ισπανία και άλλα γεγονότα της περιόδου 1936-1937 έγειραν αποφασιστικά την πλάστιγγα, και από τότε και στο εξής ήμουν πλέον σίγουρος για τις θέσεις μου. Κάθε γραμμή, οποιασδήποτε σοβαρής δουλειάς που έχω υπογράψει από το 1936, είναι γραμμένη, ευθέως ή πλαγίως, κατά του ολοκληρωτισμού και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι.», είχε αναφέρει ο George Orwell το 1946, στο κείμενό του «Γιατί γράφω» (μτφρ. Δημήτρης Πολιτάκης, εκδ. Οξύ, Αθήνα 2021).
Στο Ανατολικό Μπλοκ, τόσο η Φάρμα των Ζώων αλλά και το 1984 ήταν στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων μέχρι και το τέλος του κομμουνισμού το 1989.