Η κακή υγεία του εντέρου, και ιδιαίτερα η συσσώρευση τοξινών στο έντερο λόγω κακής αποτοξίνωσης, εκδηλώνεται συχνά με συμπτώματα εκτός του εντέρου, όπως προβλήματα της επιδερμίδας, εξάρσεις και ακμή. Ναι, αυτές είναι τοξίνες που προσπαθούν να «φύγουν» από το σώμα σου και τελικά τις βλέπεις στο δέρμα σου!

Τι προκαλεί την ακμή;

Οι τέσσερις κύριοι λόγοι για την ακμή είναι:

· Η εντερική διαπερατότητα -γνωστό και ως διαρρέον έντερο

· Το μικροβίωμα του εντέρου

· Δυσκοιλιότητα

· Ανισορροπίες ορμονών

Ενώ η ορμονική ανισορροπία μπορεί επίσης να προέρχεται από ένα «διαταραγμένο» έντερο!

Διαρρέον έντερο

Το έντερο που διαρρέει είναι όταν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου δεν είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο και για διάφορους λόγους έχουν εμφανιστεί μικρά κενά μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές τοξίνες, τα βακτήρια και οι άπεπτες πρωτεΐνες εισέρχονται ξανά στην κυκλοφορία του αίματος μας, αντί να αποβάλλονται με τις κινήσεις του εντέρου μας. Αυτό συχνά οδηγεί σε φούσκωμα, τροφικές δυσανεξίες, εξανθήματα, αλλεργίες, αυτοάνοσα, κακή επιδερμίδα και ακμή. Μια μη ισορροπημένη χλωρίδα εντέρου δεν είναι ικανή να κρατήσει τα επιθηλιακά κύτταρα κοντά το ένα με το άλλο προκαλώντας τελικά εντερική διαπερατότητα.

Δυσκοιλιότητα

Με τον όρο δυσκοιλιότητα, εννοούμε τις σπάνιες κινήσεις του εντέρου, την ατελή εκκένωση (ακόμα και αν είναι καθημερινή) ή/και τις δύσκολες/στεγνές κενώσεις. Σε ιδανικές περιπτώσεις, από 1-3 κενώσεις/ημέρα. Διαφορετικά, οι τοξίνες και οι ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα) μπορεί να συσσωρευτούν οδηγώντας σε μολυσματική και ορμονική ακμή.

Κακό μικροβίωμα του εντέρου

Ενώ οι τοπικές κρέμες και τα καθαριστικά μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό την ακμή, πολλές φορές είναι σαν ένας «επίδεσμος», χωρίς να αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία που προέρχεται από το έντερο. Η εκ των έσω θεραπεία (τροφές που θρέφουν το δέρμα, στοχευμένα μέταλλα, βιταμίνες και πολυφαινόλες, προβιοτικά τρόφιμα και συγκεκριμένα προβιοτικά συμπληρώματα) θα δημιουργήσουν ένα υγιές μικροβίωμα, θα καταπολεμήσουν τα παθογόνα, θα επιδιορθώσουν την επένδυση του εντέρου και θα κάνουν την ακμή σου να εξαφανιστεί μια φορά και για πάντα!

Ποιες τροφές βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και την ακμή;

Τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι αρκετά από μόνα τους για να εξαλείψουν την επίμονη ακμή, αλλά η διατροφή σου είναι σίγουρα στη βάση της πυραμίδας για την θεραπεία από την ακμή.

Προβιοτικά

Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο συμπλήρωμα ή τροφή που να περιέχει όλα τα στελέχη που βοηθούν στην ακμή, τα προβιοτικά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση λειτουργούν θαυματουργικά στις περισσότερες περιπτώσεις ακμής και κακής εντερικής χλωρίδας. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας θα σε ενημερώσει ακριβώς για το ποια στελέχη προβιοτικών λείπουναπό το έντερο σου, ποια ενδείκνυται για την ακμή και πώς να ενσωματώσεις σταθερά τα προβιοτικά και τα προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σου. Ορισμένες προβιοτικές τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το λάχανο τουρσί, το μηλόξυδο, τα ζυμωμένα λαχανικά, ελιές και κάπαρη σε άλμη.

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά και οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως καύσιμο για τα προβιοτικά. Ορισμένες πρεβιοτικές τροφές είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, οι άγουρες μπανάνες, η βρώμη, το konjac, το ανθεκτικό άμυλο.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες δημιουργούν διαφορετικά είδη προβιοτικών στελεχών και πληθυσμών και βοηθούν στην επούλωση ενός διαρρέοντος εντέρου και στην εξασθένιση της φλεγμονής. Μπορούν να βρεθούν σε μια σειρά από φαγητά και ποτά με έντονα χρώματα όπως το κόκκινο κρασί, ο καφές, το τσάι, τα παντζάρια, τα φρούτα του δάσους, η μαύρη σοκολάτα, το ελαιόλαδο, η κανέλα. Πρέπει να καταναλώνουμε πολλά αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, από λιπαρά ψάρια, σπόρους chia, λινάρι, σπόρους κάνναβης, αυγά , σκούρα φυλλώδη πράσινα, καρύδια.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την απομάκρυνση των τοξινών και τη διατήρηση του δέρματός ελαστικό και υγιές. Το νερό από μόνο του δεν είναι όμως η λύση. Χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες και σωστές αναλογίες μετάλλων για να διατηρήσουμε ένα υγιές έντερο.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω αν έχω ακμή;

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι σίγουρα η βασική αιτία της ακμής και υπάρχουν άλλες τροφές που φαίνονται αθώες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ακμή σε άτομα που είναι ευαίσθητα ή εμφανίζουν τροφικές δυσανεξίες σε αυτά.

Γλουτένη και Επεξεργασμένες Τροφές

Είναι πια γεγονός. Επεξεργασμένες τροφές όπως συσκευασμένα snack, πρόσθετα , λευκά άλευρα και δημητριακά, όχι μόνο κάνουν πιο φτωχό το μικροβίωμα του εντέρου μας, αλλά επίσης «κλέβουν» σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην προσπάθεια του σώματος να τα επεξεργαστεί με αποτέλεσμα να κάνουν τη διαδικασία της πέψης πιο δύσκολη.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ζάχαρη, και σίγουρα χειροτερεύει την ακμή σου! Η ζάχαρη αυξάνει το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος σου, οδηγώντας σε αιχμές ινσουλίνης και ορμονικές ανισορροπίες που επιδεινώνουν την ακμή με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γαλακτοκομικά

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι στα γαλακτοκομικά: η λακτόζη και η καζεΐνη (ζάχαρη και πρωτεΐνη του γάλακτος αντίστοιχα). Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στο ένα, στο άλλο ή και στα δύο. Επιπλέον, τα συμβατικά γαλακτοκομικά είναι γεμάτα αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά και εμβόλια. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και των βιολογικών προϊόντων καλής ποιότητας π.χ. αιγοπρόβειου γάλακτος. Το ζωικό γάλα είναι φλεγμονώδες μάλλον για οποιονδήποτε άνω των επτά ετών. Ίσως, ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε κάποιο καλής ποιότητας, ντόπιο γιαούρτι, κεφίρ και τυρί.

Τροφές που προκαλούν ευαισθησίες

Υπάρχουν διάφορες τροφές που μπορεί να μην μπορείς να ανεχτείς καλά , με αποτέλεσμα να σου προκαλούν εντερικές διαταραχές και κακή εντερική χλωρίδα. Απευθύνσου σε έναν επαγγελματία υγείας που γνωρίζει το κομμάτι του εντερικού μικροβιώματος για να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη διατροφή.

Φυσικά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν αντιδρούν όλοι σε όλα (π.χ. ζάχαρη, γλουτένη και γαλακτοκομικά) με τον ίδιο τρόπο. Ο γιατρός σου μαζί με τον διατροφολόγο σου θα μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρωτόκολλο που ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου. Εάν πρέπει να εξαλείψεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω τρόφιμα (ή άλλα σημαντικά αλλεργιογόνα), ο διατροφολόγος σου θα σχεδιάσει και το αντίστοιχο πρωτόκολλο επανεισαγωγής τους.