Άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη και ντάνες από πεταμένα ρούχα στον καναπέ και στο ποδήλατο σου ρίχνουν βρώμικες ματιές. Αυτό δεν είναι άλλο ένα άρθρο για να σου δημιουργήσω τύψεις αλλά να σου λύσω τα χέρια ώστε να μην σου βαραίνει η ψυχή κάθε φορά που αποφασίζεις ότι θα τακτοποιήσεις το σπίτι. Είναι ευκαιρία άλλωστε τώρα που έχουμε μπει στην άνοιξη και ο καιρός σιγά σιγά μας αναγκάζει να κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά μας ρούχα, να φέρουμε μια ωραία τούμπα το σπίτι. Με λίγη καλή διάθεση όλα γίνονται οπότε μην κάνετε τίποτα από τα παρακάτω χωρίς να έχετε παρέα την μουσική. Οτιδήποτε pop από 90s μέχρι σήμερα μας κάνει.

banksy_london_cleaner_top_10-Copy

Ντύσιμο υποχρεωτικά άνετο, κολάν ή φόρμα και κότσος το μαλλί με κορδέλα για να μην σου πέφτουν τα μαλλιά στην μούρη όσο θα σκουπίζεις/σφουγγαρίζεις/ξεσκονίζεις.

Θα χρειαστείς SWIFFER, όχι μόνο σήμερα αλλά για ΠΑΝΤΑ από εδώ και πέρα αν θέλεις να ξεμπερδεύεις με το σκούπισμα σε χρόνο dt. Απορώ πώς ζούσαμε πριν από αυτό. Είναι ότι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, οι άντρες το έχουν αγαπήσει και εμείς έχουμε γλυτώσει να τσιμπάμε τις τρίχες μας μία μία από το πάτωμα.

Μην ξεκινήσεις από αυτό όμως. Άστο για το τέλος, πριν το σφουγγάρισμα.

Μοίρασε το σπίτι σε αρένες.

#1-Κουζίνα

#2-Μπάνιο

#3-Υπνοδωμάτιο/Ντουλάπα

#4-Σαλόνι

#1 Το μεγαλύτερο δίλημμα όταν ξεκινάς είναι το πού θα ακουμπήσεις όλα αυτά που πρέπει να σηκώσεις και να ξεσκονίσεις πριν τα βάλεις στην θέση τους. Αποκλείεται να μην έχεις κρατήσει κουτιά από παπούτσια ή έστω και μια πλαστική λεκάνη μας κάνει την δουλειά εδώ. Πιάνουμε πρώτα τα συρτάρια. Τα αδειάζουμε και καθαρίζουμε μαχαιροπήρουνα και λοιπά εξαρτήματα. Βγάζουμε και ξεσκονίζουμε τα πιάτα που είναι στοιβαγμένα στα ψηλά ράφια και ξεφορτωνόμαστε σακουλάκια από ληγμένα τσάι και βότανα που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχουν. Αδειάζουμε το ψυγείο, πετάμε ληγμένα αναψυκτικά, σοκοφρέτες, βούτυρα, ταραμοσαλάτες και απολυμαίνουμε με ξύδι, σόδα και λεμόνι τα συρταράκια του ψυγείου που φιλοξενούσαν σάπιες ντοματούλες και κρεμμυδάκια. Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο αηδιαστικό από το να μυρίζει το ψυγείο μας. Όσο για τα πιάτα στον νεροχύτη, αν βαριέστε ή έχετε κάνει πρόσφατα το μανικιούρ σας και δεν θέλετε να τα πλύνετε στα καπάκια τουλάχιστον ξεβγάλετε τα με νερό να μην σκληραίνουν οι λεκέδες και την επόμενη μπορείτε με ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια να ξεμπερδεύετε σε 5’ με αυτά.

Extratip: Αν επιμένει αυτή η περίεργη μυρωδιά στο ψυγείο, βάλτε σε ένα ποτηράκι λίγη σκόνη σόδας και αφήστε το να σπάσει την δυσωδία.

#2– Το μπάνιο είναι το μοναδικό δωμάτιο στο σπίτι που λούζεται τις καλύτερες οσμές από τα σαμπουάν, τις κολόνιες και τα αποσμητικά χώρου αλλά και τις χειρότερες δικές μας. Είναι κακούργημα σχεδόν να μην έχετε την χλωρίνη πρόχειρη για το δεύτερο. Όση λεβάντα και να ρίξεις, όσο παπί και να πέσει στην τουαλέτα, η χλωρίνη επιβάλλεται και δεν αναβάλλεται αν δεν θέλετε να συγκεντρώνετε λεκέδες και προπάντων μικρόβια. Ξεκαθαρίστε τα προϊόντα ομορφιάς. Οι κρέμες και τα make up που έχουν λήξει δεν κάνουν πλέον δουλειά και σου πιάνουν χώρο. Πέταξε τα όλα, δεν είναι διακοσμητικά, δεν χρειάζεσαι να σου θυμίζουν ακόμα τι τόνους κονσίλερ έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν. Επίσης προσπάθησε μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα να πλένεις τα πινέλα που βάφεσαι με λίγο σαμπουάν ή υγρό σαπούνι γιατί είναι σαν να απλώνεις κάθε φορά το προηγούμενο χρώμα + την σκόνη που έχει μαζέψει η τρίχα του πινέλου. Αν γίνεται χαμός από πινέλα και μολύβια, μπορείς να τα έχεις όλα μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι για να είναι πιο οργανωμένα και γενικά ότι χρησιμοποιείς πιο συχνά , βάζε το πιο μπροστά από τα άλλα για εξοικονόμηση χρόνου.

Extratip: Το πλυντήριο το βράδυ κάνει λιγότερη κατανάλωση ρεύματος & νερού. Όρισε 2 μέρες της εβδομάδας σε LaundryNight. Πήγαινε μια βόλτα και όταν γυρίσεις θα έχεις κάνει και τα άπλυτα σου που βρομοκοπούσανε και οικονομία !

#3- Το υπνοδωμάτιο. Επειδή εδώ επικρατεί το χάος. Επειδή είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα ( ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, παπλώματα, σεντόνια, κομοδίνα με μπιζού και άλλα παιχνίδια..) ας πούμε ότι εδώ θα κάνεις διακόσμηση για να μην τα παρατήσεις. Ξεκίνα από την ντουλάπα: Είναι καιρός να δωρίσεις τα ρούχα που δεν σου κάνουν και έχεις να φορέσεις πάνω από ένα χρόνο. Η δικαιολογία ότι μπορεί να ξαναέρθει κάτι στην μόδα δεν είναι αρκετή για να μην αποχωριστείς συγκεκριμένα fashion κομμάτια γιατί ποτέ δεν έχεις κάτσει να ανανεώσεις ένα τζιν ή ένα πουκάμισο, όσους DIY οδηγούς και να έχεις διαβάσει. Ξέρεις ότι θα πας και θα το αγοράσεις από κάποια αλυσίδα ρούχων με 14,99€ . End of story. Σκέψου επίσης πόσο όμορφα σου φαίνονται τα διπλωμένα ρούχα ανά είδος στα μαγαζιά. Μοίρασε τα χρωματικά, στα  t-shirts, στα πλεκτά και κρέμασε συνδυαστικά όσα πιστεύεις ότι θα φόραγες μαζί όπως κάνουν και οι διακοσμητές στα μαγαζιά. Είναι ιδανική λύση για να μην ψάχνεις να ταιριάξεις τα ρούχα σου τελευταία στιγμή.  Όσο για εκείνα τα εσώρουχα με τις κηλίδες που φυλάς γιατί φοβάσαι μην λερώσεις στις «μέρες» σου τα άλλα τα καθαρά, μην έχεις ενδοιασμούς. Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, πέτα τα, κάψε τα, προς Θεού μην τα φυλάς και τα ανακαλύψει κανείς καμιά μέρα και γίνεις ρεζίλι. Το ίδιο ισχύει και για τις τρύπιες / ξεχειλωμένες κάλτσες & καλσόν. Έχω μια φίλη που αναγκάζει τους επισκέπτες της να βγάζουν τα παπούτσια τους όταν μπαίνουν στο σπίτι της. Φαντάσου να βρεθείς σε ένα σαλόνι με κόσμο και όλο το βράδυ να κοιτάζουν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου. Τα παπούτσια επίσης σου δημιουργούν αναστάτωση ενώ είναι τα πιο εύκολα. Βάλτα σε μια σειρά, χρωματικά αν θες ή αναλόγως με το τακούνι και θα δεις πόσο πιο ωραία δείχνουν. ( Επίσης ένα φρεσκάρισμα μια φορά το μήνα στα δερμάτινα, είναι λύση για να τα ευχαριστηθείς περισσότερο καιρό) . Άν έχεις πολλά γυαλιά ηλίου και είναι όλα σκορπισμένα σε κομοδίνα και συρτάρια, βάλε ένα καρφάκι στον τοίχο & κρέμασε τα σε μια κρεμάστρα χρωματικά. Τα άπειρα λαστιχάκια, πέρνα τα στο πόμολο της πόρτας και τις στέκες μπορείς να τις οργανώσεις πάνω σε ένα ρολό χαρτιού κουζίνας ή να τις κρεμάσεις στο καπέλο του φωτιστικού που δεν ανάβεις ποτέ. Μανό και κολόνιες σε κουτάκια δώρων στο συρτάρι για γρήγορη τακτοποίηση και 2-3 γάντζοι πίσω από την πόρτα του υπνοδωματίου είναι ότι πρέπει για να κρεμάσεις τις ρόμπες ύπνου. Αν είσαι σαν εμένα και βαριέσαι να φτιάχνεις & να στρώνεις καθημερινά το κρεβάτι σου, τουλάχιστον τίναζε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σου το πρωί για να αερίζονται. Στον ύπνο κάνουμε διάφορα.. Ιδρώνουμε, ροχαλίζουμε, αεριζόμαστε και αφήνουμε όλα μας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και του κεφαλιού να μας περιμένουν κάθε βράδυ εκεί. Όσο το αφήνεις περνάς από την απλή ακαταστασία στην βρωμιά. Τίναζε & άλλαζε συχνά τις μαξιλαροθήκες σου εκτός αν θέλεις να τρίβεις τα μούτρα σου στα σάλια σου ή όποιου/όποιας κοιμάται δίπλα σου.

#4- Συγχαρητήρια, ο ψυχαναγκασμός σου  σε έφτασε στο σαλόνι χωρίς απώλειες. Τα προβληματικά σημεία εδώ δεν είναι πολλά και οι λύσεις δεν είναι χρονοβόρες. Τα βιβλία και τα περιοδικά πάνω σε τραπεζάκια/γωνίες συγκεντρώνουν την περισσότερη σκόνη οπότε ή θα πάρεις μια βιβλιοθήκη ή μπορείς επίσης να ξεχωρίσεις ποιά θέλεις να κρατήσεις και ποιά να χαρίσεις. Αν έχεις κανένα φίλο/φίλη με γραφείο ή ιατρείο μπορείς να τους δώσεις τα παλιά περιοδικά σου, άλλωστε σπάνια βρίσκουμε σε χώρους αναμονής το πιο πρόσφατο τεύχος του Instyle. Αν επίσης έχεις κάποιο κατοικίδιο να κινείται μέσα στο σπίτι, φρόντιζε πάντα να του καθαρίζεις τα πόδια του για να μην αφήνει πατημασιές στο πάτωμα, στον καναπέ ή όπου αλλού ανεβαίνει. Αν έχεις κάποιο ζωάκι που είναι σε κλουβί και λείπεις τόσες ώρες από το σπίτι που δεν αερίζεται, φρόντιζε να απολυμαίνεις καθημερινά το κλουβί του γιατί οι μυρωδιές από τις ακαθαρσίες των ζώων «ποτίζουν» τον χώρο.  Ότι δεν ανήκει στο σαλόνι , επέστρεψε το πίσω στο δωμάτιο που ανήκει. Π.χ. φορεμένα ρούχα που φέρνουν μυρωδιές τσιγάρου, ιδρώτα, καυσαερίου από έξω θα δημιουργούν πάντα μια  δυσωδία στο σπίτι. Αν δεν είναι κάτι που θέλει πλύσιμο αμέσως ( π.χ. ένα σακάκι ή πανωφόρι ) κρέμασε το έξω στο μπαλκόνι να αεριστεί και τα υπόλοιπα ρούχα βάλτα εκεί που είναι και τα άπλυτα και παγιδεύεις τις οσμές τους μέχρι το επόμενο πλυντήριο. Πιάσε το ηλεκτρικό σκουπάκι και μην αφήσεις σχισμή ή κουμπί από καναπέδες και πολυθρόνες μέχρι να φύγουν ψίχουλα, τρίχες, στάχτες και χνούδια. Αν δεν μπορείς να τραβήξεις τον καναπέ, εδώ μπαίνει και το Swiffer και λύνεις το πρόβλημα σου. Ότι τριχόμπαλα ή χνούδι υπάρχει θα στο μαζέψει. Άδειασε τα συρτάρια των κομοδίνων και του γραφείου. Ότι δεν χρειάζεσαι όπως παλιούς καταλόγους delivery που έχουν κλείσει και φωτοτυπίες μουτζουρωμένες, κατευθείαν στην ανακύκλωση ( να, κάνεις και κάτι για το περιβάλλον!) . Μετά από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται πολλά ένα σαλόνι. Με ένα πανάκι από μικροΐνες , κάνε τις επιφάνειες σου, Swiffer & σφουγγάρισμα για το πάτωμα και τέλος αν δεν έχεις κουραστεί , περνάς και μια φορά τζάμια, καθρέφτες και κορνίζες με Ajax.  Έτσι για το κερασάκι.