Εάν λατρεύεις και εσύ τις τάρτες λεμονιού, τότε αυτή η συνταγή από το blog victoriagiannara.com θα γίνει από τις αγαπημένες σου. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και η γεύση της θα σου μείνει αξέχαστη. Το συστατικό που κάνει τη διαφορά είναι σίγουρα η φρέσκια μέντα!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 260 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 40 γραμμάρια αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
- 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κρύο
- 1 αβγό και 2 κρόκους (κρύα)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για τη Lemon curd:
- 6 κρόκους ή 2 αυγά και 2 κρόκους
- 80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 90 γραμμάρια μέλι
- ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
- 20 γραμμάρια φύλλα φρέσκιας μέντας ή βασιλικού (ψιλοκομμένα), (προαιρετικά)
- 225 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, παγωμένο & κομμένο σε μικρά κομμάτια
Για το σερβίρισμα:
Φρούτα όπως διάφορα berries, φράουλες, μέλι ή ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
Στον επεξεργαστή τροφίμων άλεσε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι, τα αμύγδαλα σε σκόνη, τη ζάχαρη άχνη, το φρεσκοτριμμένο κάρδαμο, το αλάτι και ανακάτεψε. Πάρε το κρύο βούτυρο και το τρίψε το απευθείας μέσα στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα πιρούνι. Ρίξε τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Δούλεψε τη ζύμη με τα χέρια τόσο όσο να ενωθούν τα υλικά χωρίς να το παρακάνεις. Στον πάγκο εργασίας τοποθέτησε λαδόκολλα, πασπάλισε με αλεύρι, βάλε τη ζύμη, πασπάλισε με λίγο ακόμα αλεύρι, τοποθέτησε μία δεύτερη λαδόκολλα και με τον πλάστη άνοιξε τη ζύμη κυκλικά (περίπου 30 cm διάμετρο και 3 mm πάχος). Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα προκειμένου να παγώσει ξανά το βούτυρο. Βουτύρωσε καλά την ταρτιέρα και τοποθέτησε αντικολλητικό χαρτί διαμέτρου ίση με τη βάση της ταρτιέρας.Εναλλακτικά μπορείς να την αλευρώσεις.
Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και άφησέ την να σταθεί για λίγα λεπτά. Τοποθέτησέ την στην ταρτιέρα αφαιρώντας τη ζύμη που περισσεύει. Για να έχεις όμορφα σχηματισμένες άκρες, χρησιμοποίησε ένα κομμάτι ζύμης από εκείνη που περίσσεψε, πίεσε καλά σε όλες τις εσοχές. Με ένα πιρούνι τρύπα τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία. Ψήσε με τη μέθοδο blind baking. Μέσα στο αντικολλητικό χαρτί ρίξε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα.
Δίπλωσε και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 10 -15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάλε την από τον φούρνο, αφαίρεσε με προσοχή το βάρος και ψήσε για 10 – 15 λεπτά ακόμα. Άφησέ την στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Φρόντισε να απομακρύνεις όλα τα ψίχουλα από την τάρτα καθώς αργότερα αυτά θα κολλήσουν πάνω στη lemon curd.
Για τη Lemon curd:
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων βάλε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και άλεσε μέχρι το ξύσμα να ενσωματωθεί στη ζάχαρη και αυτή να αρωματιστεί και να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Σε ένα κατσαρολάκι βάλε τους κρόκους και με το σύρμα χειρός κάνε ένα γρήγορο ανακάτεμα. Πρόσθεσε τη ζάχαρη με το ξύσμα, το μέλι, το αλάτι, τη μέντα και σταδιακά το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μαγείρεψε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει και να παίρνει μορφή κρέμας. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες απόσυρε το κατσαρολάκι από την κουζίνα. Πρόσθεσε το κρύο βούτυρο όσο το μείγμα είναι ακόμα ζεστό και ανακάτεψε. Σε αυτό το σημείο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ραβδομπλέντερ για μια πιο βελούδινη υφή ή να την περάσεις από μια λεπτή σίτα, (προαιρετικά).
Άφησέ την λίγο στην άκρη να κρυώσει και πρόσθεσέ την στην ήδη ψημένη τάρτα. Τοποθέτησε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει εντελώς, να σφίξει και να μπορέσεις να την κόψεις.
Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές στο: blog.victoriagiannara.com