Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που ζυγίζονται συστηματικά και καθημερινά, την ίδια ώρα, και έχουν σχεδόν κάνει καθημερινή τους “ρουτίνα” το ζύγισμα. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει πως εάν ο δείκτης της ζυγαριάς δείξει λίγο παραπάνω μία μέρα ή μία εβδομάδα, δεν θα τους επηρεάσει ιδιαίτερα ψυχολογικά, και αντιθέτως θα προσέξουν τη διατροφή τους το επόμενο διάστημα, χωρίς πανικό ή εξαντλητικές δίαιτες.
Αυτός, πράγματι είναι ένας τρόπος που οδηγεί τους περισσότερους να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποφύγουν τις μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Όμως, δεν είναι για όλους!
Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν οι άνθρωποι που μόλις ακούσουν τη λέξη “ζυγαριά” και ό,τι σχετίζεται με αυτή, αγχώνονται και νιώθουν αρκετή πίεση, που συχνά συνδέεται με κακή εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση , που καταλάβεις ότι η ζυγαριά σου προκαλεί τέτοιο “stress”, δεν ενδείκνυται να ζυγίζεσαι καθημερινά.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις άλλους τρόπους, ώστε να βλέπεις τη διαφορά και την πρόοδο στο σώμα του. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η μέτρηση με μεζούρα, η αίσθηση μέσα στα ρούχα σου και η εικόνα σου στον καθρέφτη. Είναι πολλές φορές αρκετά, για να καταλάβεις αν το βάρος σου είναι ίδιο ή έχει αλλάξει και μάλιστα χωρίς να σου προκαλεί το άγχος του “τι νούμερο θα δείξει πάλι η ζυγαριά”.
Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής μπορεί να μπεις στον πειρασμό του ζυγίσματος σε καθημερινή βάση και είναι απόλυτα λογικό, αλλά θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς, ειδικά αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, που το νούμερο της ζυγαριάς σε αγχώνει.
Δεν υπάρχει λόγος να ζυγίζεσαι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα
Με τις καθημερινές διακυμάνσεις του νερού, το σωματικό βάρος μπορεί να αλλάξει δραστικά σε καθημερινή βάση. Το να ζυγίζεσαι όμως, σε εβδομαδιαία βάση στις ίδιες συνθήκες, δηλαδή στη δική σου ζυγαριά, την ίδια ώρα και ιδανικά νηστική το πρωί, θα σου δώσει μια πιο ακριβή εικόνα. Η καλύτερη ώρα για να ζυγιστείς είναι το πρωί, επειδή ο οργανισμός σου έχει αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, την «ολονύκτια νηστεία».
Ενώ, μην ξεχνάς ότι είναι “εντάξει” να αποφύγεις τη ζυγαριά, ειδικά αν σου δημιουργεί άγχος! Το δοκίμασες και το μόνο που έκανε ήταν να σου δημιουργήσει περιττό άγχος; Η παρουσία της ζυγαριάς σου πυροδότησε αρνητικά συναισθήματα γύρω από την εικόνα σου; Τότε απόφυγε την! Μερικές φορές η καλύτερη μέτρηση είναι η πρόοδος, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ότι η ζυγαριά δεν είναι για εσένα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα σε συμβούλευα ως διατροφολόγος, είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής που θα γίνει ο δικός σου τρόπος ζωής και να είσαι συνεπής με αυτό. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις σχετικά με το τακτικό ζύγισμα, η συνέπεια, η επιμονή και η υπομονή θα σου χαρίσει τα αποτελέσματα που επιθυμείς.
Και να θυμάσαι… κανένα νούμερο ζυγαριάς δεν σε καθορίζει!