Ας μας πει κάποιος. Ας μας πει γιατί συνηθίσαμε στη βαβούρα, στον άπειρο κόσμο, στα αυτοκίνητα που συνεχώς κορνάρουν και στον μόνιμο θόρυβο που μοιάζει σαν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις το γιατί, τότε η απάντηση κρύβεται στην εύκολη επικοινωνία και στη ‘fast-food’ ανταλλαγή απόψεων.
Οι συσκευές και οι εφαρμογές έχουν εισβάλλει στη ζωή μας για τα καλά. Η επικοινωνία με την σειρά της έχει γίνει πιο προσβάσιμη από ποτέ. Και η σιωπή; Η σιωπή μοιάζει σαν να δίνει όλες τις απαντήσεις. Μοιάζει σαν να είναι πλέον το πιο ισχυρό και ταυτόχρονα, το πιο ‘’καταστροφικό’’ όπλο.
Έν έτει 2021, ο καθένας μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο είτε να στείλει ένα μήνυμα και έτσι τοποθετεί αυτού του είδους την επικοινωνία στην υψηλότερη θέση. «Δε φταίμε εμείς, ούτε η γενιά μας», ίσως να πει κάποιος. «Φταίει η καλοφτιαγμένη τεχνολογία» και σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση, συνεχίζουμε λανθασμένα στον ίδιο ρυθμό. Γιατί αν τυχόν αποφασίσεις να μείνεις σιωπηλός, πόσο μάλλον δε αποστασιοποιημένος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συσκευές, τότε θα είναι σαν να διατρέχεις κάποιον κοινωνικό κίνδυνο. Και έχει και συνέχεια.
Μιλάμε πολύ, ακούμε λιγότερο
Και όσο περισσότερο μιλάμε, τόσο λιγότερο ακούμε. Και κάπως έτσι, οι σιωπές μας μπερδεύουν. Γίνονται εμπόδια τα οποία θα χρειαστεί να αποκωδικοποιήσουμε και όταν ξαφνικά ο σύντροφος μας πάψει να μας μιλάει όπως συνήθιζε, τότε ποια εξήγηση δίνουμε; Όταν σε μια διαφωνία η φίλη σου ή ο αδερφός σου επιλέγει ξαφνικά να μην συμμετέχει, τότε τι μπορεί να ‘κρύβει’ αυτό; Όταν μια ημέρα από το πουθενά η μητέρα σου σταματήσει να σε κουράζει με τις ίδιες ερωτήσεις, τότε τι; Τι είπες ή τι δεν είπες αυτή τη φορά που ίσως την έκανε να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι σου; Κραυγή; Oργή σε slow motion; Αθόρυβη παραίτηση; Τι από όλα αυτά; Και η απάντηση; Σιωπή. Έτσι απλά. Τι κι αν δόθηκε λοιπόν η απάντηση στα σιωπηλά. Τι και αν γεννήθηκαν μέσα από την μυστήρια σιωπή, χιλιάδες ερωτήματα.
Η σιωπή είναι μια απαιτητική ιδιοφυΐα
Μια ιδιοφυΐα η οποία γοητεύει, σχεδόν μαγεύει τους περισσότερους, κι όμως λίγοι καταφέρνουν στο μεσοδιάστημα να την κατακτήσουν. Γιατί το να μην λαμβάνεις κάποιο μήνυμα από τον άλλο, είναι επώδυνο, τουλάχιστον για κάποιους. Γιατί το να μην παίρνεις μια ειδοποίηση είναι και αυτό μια ειδοποίηση. Τι κρίμα όμως που δεν αρέσει σε όλους αυτή η ειδοποίηση. Τι κρίμα μια τόσο ειλικρινής μορφή αλήθειας να χάνεται στη μετάφραση.
Μην την υποτιμάς
Την σιωπή ναι! Μη την υποτιμάς, ούτε και να την προσπερνάς. Τι και αν σε τρομάζει, είναι που κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα της και ας μην της φαίνεται. Είναι που δεν ξέρεις τι κρύβεται πίσω από το απαθές πρόσωπο της. Γιατί μέσα σε αυτή την απάθεια μπορεί να κρύβεται τελικά το απόλυτο τίποτα ή και τα πάντα, απόλυτα!
Όταν οι λέξεις περισσεύουν
Είναι γεγονός πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κυριολεκτικά δεν υπάρχουν άλλες λέξεις για να συμπληρώσουν, ούτε και για να περιγράψουν. Και κάπως έτσι επιλέγεις να μη μιλήσεις πια καθόλου. Ίσως γιατί ήδη είπες πάρα πολλά, ή γιατί πλέον δεν υπάρχει νόημα να προσθέσεις και κάτι άλλο, ούτε όμως και να αφαιρέσεις. Γιατί πλέον καταλαβαίνεις πως όλοι μιλάνε ακατάπαυστα. Λένε λόγια άδεια από συναίσθημα και φράσεις ‘’ρούχα δανεικά’’, κυριολεκτικά ξένα που με το ζόρι τους χωράνε. Και τελικά κανένας δεν θέλει να ακούσει, ιδιαιτέρως την σιωπή. Εσύ όμως δηλώνεις και σήμερα πως θέλεις όσο τίποτε άλλο. Γιατί δεν την φοβάσαι πλέον και ίσως και να την αγαπάς πιο πολύ και από τον πιο έντονο, γεμάτο ένταση θόρυβο.
Να μιλάς λιγότερο ή να ακούς περισσότερο;
Να κάνεις ότι πραγματικά σου αρέσει και ότι σε κάνει να νιώθεις πληρότητα, αρκεί να σέβεσαι και να αποδέχεσαι τις σιωπές των άλλων, μαζί και τις δικές σου. Γιατί δεν χρειάζεται να έχεις πάντα κάτι να πεις. Γιατί μερικές φορές η σιωπή κάνει τον πιο εκκωφαντικό θόρυβο, όσο και αν δεν της φαίνεται! Θα το καταλάβεις λοιπόν σε βάθος χρόνου, αν όχι τώρα. Θα το αντιληφθούν και όλοι οι υπόλοιποι πως η σιωπή είναι μια «αινιγματική ερωμένη», και όχι μια «συγκαταβατική περσόνα».
Αξίζει να τις συστηθείς! Αξίζει να την κατανοήσεις! Αξίζει όσες φορές και αν σε πληγώσει! Αξίζει ναι, ακόμα και εκείνη την δύσκολη ώρα που από πείσμα ή από αμηχανία θα επιλέξει να σου γυρίσει την πλάτη!
Η σιωπή είναι επικοινωνία. Σύμφωνα με τον Palo Alto και η μη επικοινωνία είναι επικοινωνία. Η επικοινωνία ταυτίζεται με τη συμπεριφορά. Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος δεν μπορεί να μην επικοινωνήσει. Είναι μια μόνιμη και αναπόφευκτη διαδικασία.