Οι ώρες που καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση έχουν πλέον αυξηθεί αρκετά και δη τώρα με την πανδημία, που έχουμε μετατρέψει πολλοί το κρεβάτι μας σε γραφείο (όχι εγώ, μία φίλη).
Πέρα όμως από τον πόνο στη μέση που μπορεί να σε πιάσει επειδή καθόσουν αρκετή ώρα σε λάθος στάση στην καρέκλα σου, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστείς και ψυχολογικά.
Από πολύ νεαρή ηλικία περνούσαμε αρκετές ώρες στα θρανία του σχολείου. Στη συνέχεια, με ή χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στο πανεπιστήμιο, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε και να καθόμαστε και πάλι τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε ένα γραφείο, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στην κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
O Ameet Bhakta, ειδικός ορθοστατικής ευθυγράμμισης στο Health through Posture, αναφέρει: «Οι μύες σας διατηρούν τη στάση σας σε ευθυγράμμιση και απαιτούν μια ποικιλία εργασιών για να παραμείνουν λειτουργικοί, ισορροπημένοι και υγιείς. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας σπάνια επιτρέπει την ποικιλομορφία και τη συχνότητα κίνησης που διατηρεί αυτήν την ισορροπία».
Όχι μόνο καθήμενοι αλλά και όρθιοι μπορεί να διατηρούμε μια κακή σωματική στάση. Με το να κοιτάζουμε συνεχώς το κινητό μας για παράδειγμα επιβαρύνουμε μύες και όργανα με αποτέλεσμα να έχουμε μεταξύ άλλων πονοκεφάλους και να μην αναπνέουμε σωστά.
Οι σωματικές επιπτώσεις της κακής σωματικής στάσης αντανακλώνται και στην πνευματική μας υγεία. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις για την άμεση σχέση της κακής σωματικής στάσης με την κατάθλιψη και το άγχος. Σε μια έρευνα στο Πανεπιστήμιου του Auckland με επικεφαλής την δρ. Elizabeth Broadbent παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που φρόντιζαν τη στάση του σώματός τους είχαν περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερο ενθουσιασμό. «Συγκριτικά με το να κάθεται κάποιος καμπουριαστά, το να κάθεται με ίσια την πλάτη μπορεί να τον κάνει να νιώσει μεγαλύτερη περηφάνια μετά από μια επιτυχία, να αυξήσει την επιμονή του για να λύσει ένα δισεπίλυτο έργο και του χαρίζει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» εξηγεί η δρ. Broadbent. «Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι το να κάθεται κάποιος με ευθύγραμμη τη σπονδυλική του στήλη τον κάνει να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και να έχει περισσότερο ενθουσιασμό, να έχει λιγότερο φόβο και υψηλότερη αυτοεκτίμηση μετά από ένα στρεσογόνο έργο» συμπληρώνει η ερευνήτρια.
Πέρα από τις επιπτώσεις σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, η κακή σωματική στάση μπορεί να έχει και κοινωνικές επιπτώσεις. Όταν καμπουριάζουμε ή κοιτάμε συχνά κάτω μπορεί να φανούμε λιγότερο προσιτοί και εσωστρεφείς στον κόσμο γύρω μας. Αντίστροφα, όταν βλέπουμε κάποιον με ίσια πλάτη και γενικά ωραία στάση σώματος, μας δίνεται υποσυνείδητα η εντύπωση πως το άτομο αυτό είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον.