Η καθημερινότητα τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Υποχρεώσεις, κοινωνική ζωή, οικογένεια, καριέρα και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί κομμάτι μιας τυπικής μέρας, σε καλεί να είσαι ετοιμοπόλεμος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κάπως έτσι, η πνευματική διαύγεια και εγρήγορση είναι συνθήκες απαραίτητες. Αν και όπως μπορείς να εκτιμήσεις κι εσύ, δεν είναι πάντα δεδομένες.
Η Δρ. Willeumier και ο Δρ. Porter, δύο ειδικοί στην υγεία του μυαλού, μοιράζονται τα μυστικά τους για αυτό που αποτελεί το κλειδί για μέγιστη πνευματική απόδοση. Και αυτό ακούει στο όνομα πρωινή ρουτίνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ξυπνούν φυσικά, χωρίς ξυπνητήρι
Και αν δεν μπορείς, τότε φρόντισε τουλάχιστον να επιλέξεις έναν ήρεμο ήχο που θα σε ξυπνήσει γλυκά.
Κοιμήσου με ανοιχτά τα παντζούρια ώστε να ξυπνήσεις φυσικά, με το φως του ήλιου. Και προσπάθησε να πέσεις για ύπνο νωρίς! Αυτό σαφώς και θα διευκολύνει το πρωινό ξύπνημα (χωρίς ξυπνητήρι). Για να μην συζητήσουμε για τα υπόλοιπα οφέλη που σου εξασφαλίζει ένας καλός και επαρκής ύπνος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ξυπνώντας κάνουν διαλογισμό
Ο συστηματικός διαλογισμός αποδεδειγμένα αυξάνει την φαιά ουσία του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση. Συμπαθητικός λόγος για να εντάξεις ένα τέταρτο διαλογισμού στην καθημερινή σου ρουτίνα.
Και αν ο διαλογισμός δεν σου αρέσει σαν πρακτική, τότε μπορείς αντ’ αυτού να δοκιμάσεις να προγραμματίσεις θετικά τη μέρα και τις εργασίες σου, να κάνεις λίγη γιόγκα, να γράψεις ή να διαβάσεις μερικές σελίδες από ένα καλό βιβλίο. Σίγουρα θα είναι ένα advancement εν συγκρίσει με την πρωινή πλοήγηση στα social σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τρώνε το κατάλληλο πρωινό
Το οποίο αποτελείται από τροφές που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου, μιας και η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος δείχνει να έχει άμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. “Οι μικροοργανισμοί στο έντερό μας απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, γ-αμινοβουτυρικό, κτλ), βιταμίνες, ορμόνες, και άλλα μόρια τα οποία μπορούν να συσχετισθούν με τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την νοητική λειτουργία” τονίζει η Δρα Willeumier. Αρκεί να πούμε ότι το 95% της σεροτονίνης — ενός νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση της όρεξης, της πέψης και του ύπνου — παράγεται στο έντερο.
Ανάμεσα σε αυτά που προτιμά η Δρ. Willeumier, βρίσκονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί. Αγαπημένες της επιλογές για πρόγευμα;
- Πόριτζ με γάλα βρόμης και βιολογικά μούρα
- Ψωμί Ezekiel bread με αβοκάντο
- Τόφου με αυγά, λαχανίδα και κόκκινες πιπεριές
- Smoothie με μισή μπανάνα, γάλα βρόμης, 1 κγ σκόνη κακάο, 1/2 κγ από κάποιο βούτυρο ξηρού καρπού (αμυγδάλου, σουσαμιού, φιστικιού, κάσιους) και μία χούφτα μανιτάρια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βρίσκουν χρόνο για λίγη πρωινή γυμναστική
Η άσκηση αποτελεί επιπλέον έναν εξαιρετικό τρόπο να βελτιώσει κανείς τη διάθεσή του, να ξεφύγει από το στρες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του. Η αερόβια γυμναστική ιδιαιτέρως, ενισχύει την κυκλοφορία του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει την ικανότητα σχηματισμού νέων συνάψεων. Κάτι τέτοιο μειώνει τις πιθανότητες για απώλεια μνήμης, προάγοντας την παραγωγή πρωτεϊνών και ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη νεύρων και την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Για τη Δρ Willeumier, το τρέξιμο, το πιλάτες και η γιόγκα αποτελούν μερικούς εξαιρετικούς τρόπους για να εντάξει στην πρωινή της ρουτίνα τη φυσική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, ο Δρ. Porter ξεκινάει τη μέρα του με 15 – 20 λεπτά περπάτημα, πράγμα που όχι μόνο του προσφέρει την ευκαιρία για φυσική δραστηριότητα, αλλά συνιστά παράλληλα ένα καλό τρόπο σύνθεσης βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς και μια άκρως θεραπευτική επαφή με τη φύση.- H Δρ. Kristen Willeumier είναι νευροεπιστήμονας με εξειδίκευση στη νευρολογία. Έχει πτυχίο στην ψυχολογία από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, πρώτο μεταπτυχιακό στην Επιστήμη της Φυσιολογίας και δεύτερο στη Νευροβιολογία από το UCLA, και PhD στη Νευροβιολογία από το UCLA.
-
O Δρ. Patrick Porter είναι βραβευμένος συγγραφέας, εισηγητής και δημιουργός της εφαρμογής BrainTap, που έχει σχεδιαστεί με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να ξεπεράσουν το στρες και την αϋπνία, να χάσουν βάρος, να διακόψουν το κάπνισμα, να διαχειριστούν τον πόνο, να βελτιώσουν την ικανότητα εκμάθησης κ.α.