Κάθε σου γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη και να συνοδεύεται από σαλάτα με φυλλώδη λαχανικά. Κάθε μέρα να τρως τρεις έως πέντε μερίδες φρούτων, οπωσδήποτε μέσα σε αυτά να υπάρχουν και εσπεριδοειδή. Και superfoods παντού. Matcha στον καφέ τον latte, maca στο smoothie σου, acai berry στο μπολ του πρωινού και σπιρουλίνα όταν ζυμώσεις το ψωμί σου.
Δύο χουρμάδες την ημέρα θα σε κρατήσουν μακριά από την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και θα σε γεμίσουν φυτικές ίνες. Α, ναι. Θες και φυτικές ίνες, παραλίγο να ξεχαστούμε. Μούρα και μπανάνες, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, μπρόκολα και αρακάδες.
Και νερό. Πολύ νερό. Τρία λίτρα είναι καλά. Ρίξε μέσα και λεμόνι. Και για σημαία σου το αβοκάντο. Για τα καλά λιπαρά λένε. Γιατί θα έχεις φουσκώσει σαν το κουκούτσι του λες εσύ, αν τα κάνεις όλα αυτά κάθε μα κάθε μέρα. Και θα έχεις και δίκιο.
Κοίταξε, όταν μιλάμε για υγεία και ευεξία, αντιρρησίες δεν είμαστε. Τουναντίον.
Άλλωστε ποιος δε θέλει να κοιμάται ανάλαφρα, να ξυπνάει και να νιώθει όμορφα, να προχωράει η μέρα και να μην ξεμένει από ενέργεια;
Έλα όμως που το χοντρύναμε το παιχνίδι και δε μείναμε εκεί. Να σου και το μέτρημα των μερίδων, των θερμίδων, των κιλών μας. Και μαζί η κριτική των γύρω αλλά και η αυτοκριτική, οι απαγορεύσεις και οι διάφορες διατροφικές διαταραχές. Εν ολίγοις, πήραμε μια απόλαυση -το φαγητό- κι αντί να την τυλίξουμε σαν δώρο, την κλειδώσαμε σαν έναν πανέμορφο τεράστιο τροπικό παπαγάλο σε ένα τοσοδά κλουβί.
“Φάε το φαγητό σου, τίποτα δεν τρως”, “Μήπως να προσέξεις λίγο; Σαν να ξέφυγες τελευταία”, “Αυτό θα αφήσεις; Τη δύναμή σου;”, “Όλο βλακείες τρως, βάλε και κάτι χρήσιμο στο σώμα σου”, “Άσε τώρα τι κάνεις, τώρα είναι ώρα φαγητού”, “Μα καλά; Τέτοια ώρα θα φας;”. Σου θυμίζουν κάτι; Και το χειρότερο είναι πως ακόμα κι αν έχεις καιρό να τα ακούσεις από άλλους, παίζει και να τα λες πλέον από μόνος σου στον εαυτό σου. Ουφ!
Δε φτάνει πια με όλο αυτό;
Στις άλλες σου απολαύσεις, τα ίδια κάνεις; Όταν είσαι διακοπές, κρίνεις τον εαυτό σου ή δέχεσαι κριτική από άλλους για το πώς θα τις περάσεις, πότε και πού; Όταν περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου, κρίνεις ή δέχεσαι κριτική για το πώς διαλέξατε να περάσετε το χρόνο σας και πόσος χρόνος ήταν αυτός;
Όταν βάζεις τη μουσική που σου αρέσει, δέχεσαι κριτική για το αν είναι σωστή η μουσική αυτή; Υπάρχει σωστή μουσική; Όταν έχεις όρεξη να δεις μια κωμωδία, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να σε κρίνει που δε διάλεξες το δράμα; Και με ποια κριτήρια ακριβώς;
Κι όταν ερωτεύεσαι, αλίμονό μας αν κρίνεις ή κρίνεσαι για το ποιόν και πόσο ερωτεύτηκες και εάν έπρεπε ή όχι. Με το φαγητό σου λοιπόν, γιατί έτσι; Πώς να μπουν πρέπει στα πάντα, και γιατί;
Θυμάσαι στα περιοδικά με τα σταυρόλεξα εκείνο το σκίτσο με τις κουκίδες που η καθεμιά έχει το νουμεράκι της κι εσύ τις ενώνεις με τη σειρά με μια συνεχόμενη γραμμή; Και εμφανίζεται ένα ωραιότατο σχέδιο που πριν τις ενώσεις δεν είχες ιδέα τι είναι, αλλά στο τέλος πάντα σε κάνει να χαμογελάς. Έτσι είναι και η ευτυχία. Μόνη της δεν εμφανίζεται, κανείς μας άλλωστε δεν ξέρει το σχήμα της. Ενώνεις τις κουκίδες και τη βλέπεις στο τέλος.
Αλλά τις χρειάζεσαι τις κουκίδες σου. Τις μικρές χαρές, τις μεγαλύτερες, τις απολαύσεις της ζωής. Αν γεμίσεις όμως τις απολαύσεις με κανόνες και πρέπει, το μόνο που καταφέρνεις είναι να σβήσεις μερικές από τις κουκίδες σου. Κι άντε μετά να φτιάξεις το σχέδιο.
Το φαγητό δεν είναι μόνο θρεπτικές ουσίες
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι κάθε μέρα ίδια. Δεν είμαστε καν εμείς ίδιοι κάθε μέρα. Υπάρχει πλέον μεγάλη πληροφόρηση για το τι είναι ωφέλιμο να τρώμε και τι όχι. Και αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για την αυτοεικόνα μας, αλλά πρωτίστως για την υγεία μας. Αρκεί να διαλέγουμε αυτό που ταιριάζει σε εμάς, σήμερα.
Η υγεία μας όμως, δεν είναι μόνο θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Είναι και ψυχική και συναισθηματική. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το φαγητό αποκλειστικά βάσει διατροφικής αξίας. Θα ήταν μια υπεραπλουστευμένη του μορφή, που θα άφηνε στο περιθώριο τη σημασία της χαράς που το φαγητό μπορεί να μας προσφέρει.
Και το φαγητό είναι χαρά, προσφέρει χαρά και μπορεί να δημιουργήσει χαρούμενες συνδέσεις με τους αγαπημένους μας. Σκέψου τις γιορτινές στιγμές με την οικογένεια και το ρόλο του φαγητού που ετοιμάσατε μαζί και μετά κάτσατε για ώρες γύρω του και το απολαύσατε. Μελέτησες εκεί τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία; Και τα κοκτέιλ στο νησί, δίπλα στο κύμα, με τις κολλητές. Θυμάσαι τη θάλασσα και τα γέλια και το ξημέρωμα πριν καν το καταλάβεις, ή το πόσες κενές θερμίδες κατανάλωσες; Σε εκείνο το ρομαντικό ταξίδι στο εξωτερικό με το ταίρι σου, από εκείνο το εστιατόριο με το χαμηλό φωτισμό και τα φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι, θυμάσαι τα συναισθήματα ή αν εκείνο το γλυκό στο τέλος ήταν υπερβολή;
Μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις μας περιλαμβάνουν το φαγητό. Και η χαρά των αναμνήσεων αν μη τι άλλο είναι υγεία. Όπως και η προσμονή και η προσδοκία κι άλλων τέτοιων στιγμών που θα έρθουν, κι αυτό υγεία είναι.
Οπότε ναι, η χαρά του φαγητού είναι κι αυτή μέρος της υγιεινής διατροφής
Το φαγητό, είπαμε, έπρεπε να το είχαμε τυλίξει σαν δώρο. Γιατί πέρα από τη σωματική μας επιβίωση, έχει τη δυναμική να μας προκαλεί συναισθήματα ενθουσιασμού, ευγνωμοσύνης, ολοκλήρωσης, αλλά και περιέργεια και έμπνευση.
Κρατάμε βέβαια όσες συμβουλές έχουν νόημα για εμάς και μπορούν να μας προσφέρουν μια καλύτερη υγεία, αλλά δεν ξεχνάμε να απολαμβάνουμε το φαγητό. Για να είμαστε όντως καλά. Όχι με τους σωματικούς δείκτες άψογους και το μυαλό σε ανισορροπία. Άλλωστε, η ψυχική επιβάρυνση αργά ή γρήγορα θα σωματοποιηθεί, οπότε ούτε και τότε οι δείκτες μας θα μας ικανοποιούν.
1. Ετοίμασε το δείπνο σου σαν να το ετοίμαζες για κάποιον αγαπημένο σου
Εκείνο το ξεχωριστό ζωγραφιστό πιάτο και το ιδιαίτερο ποτήρι του κρασιού και το βαζάκι για το ένα μικρούλι λουλουδάκι που κρατάς για τις ξεχωριστές στιγμές, κατέβασέ τα από το πιο ψηλό σου ράφι. Να σου είναι πιο προσιτά.
Γιατί είναι ώρα να καταλάβεις ότι ξεχωριστή στιγμή δεν είναι μόνο ένα ρομαντικό δείπνο για δύο, ούτε ένα κυριακάτικο γεύμα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Ξεχωριστός είσαι κι εσύ, ξεχωριστή είναι η κάθε σου μέρα και όσο περισσότερο σε φροντίζεις, τόση περισσότερη χαρά θα γεμίζεις.
Είναι κάποιες μέρες που χρειαζόμαστε λίγη φροντίδα παραπάνω, λίγη στοργή στον εαυτό. Τις μέρες εκείνες, πιάσε το ζωγραφιστό σου πιάτο και άνοιξε επιτέλους εκείνο το merlot. Στρώσε το τραπέζι, κόψε ένα κάποιο μικρούλι λουλουδάκι από τη γλάστρα και βάλε το στο βαζάκι, άναψε ένα κερί, βάλε τη μουσική που αγαπάς και άσε το κινητό στην άκρη.
Επικεντρώσου στο φαγητό σου και συνδέσου με τις γεύσεις. Τρώγοντας συνειδητά, θα σε βρεις να νιώθεις χορτάτος στο σώμα και ευγνωμοσύνη στο νου για την όμορφη στιγμή. Και θα κάνεις και απόσβεση στα καλά σου τα σερβίτσια.
2. Διατήρησε τις οικογενειακές συνταγές
Εκπομπές μαγειρικής, ριάλιτι μαγειρικής, αγαπημένοι ή απλώς δημοφιλείς σεφ, άπειρες συνταγές παντού. Γρήγορα τις βρίσκεις, εύκολα τις ακολουθείς, σχεδόν σίγουρα πετυχαίνουν. Και, εννοείται, το θέλουμε κι αυτό. Κάθε νέα συνταγή και ένα ακόμη δημιουργικό ταξίδι, μία ακόμη έμπνευση.
Αλλά μέσα στις οικογένειες υπάρχουν και οι μυστικές συνταγές, εκείνες που πέρασαν από γενιά σε γενιά και χάρισαν σε όλες αυτές τις γενιές στιγμές χαράς. Τόσο φτιάχνοντάς τες, όσο και απολαμβάνοντάς τες.
Σκέψου τα φαγητά που έφτιαχναν οι γονείς και οι θείοι και οι παππούδες σου και που πάντα άξιζαν συγχαρητήρια. Ζήτα να σου πουν τις μυστικές συνταγές και κράτα τες σαν θησαυρό. Όποτε τις φτιάχνεις, σίγουρα θα νιώθεις ζεστασιά. Άσε που κάθε τέτοια συνταγή συνήθως συνοδεύεται και με μια παλιά ιστορία, από εκείνες που ποτέ δε χορταίνεις να ακούς.
3. Κάνε κάποια γεύματά σου μια γιορτή για τα καθημερινά σου επιτεύγματα
Θα έρθουν και οι μέρες που το μόνο που νιώθεις πως θέλεις και αντέχεις είναι να ζεστάνεις το φαγητό στο τάπερ, να το αναποδογυρίσεις κακήν κακώς στο πρώτο πιάτο που θα βρεις μπροστά σου, και να ξεχυθείς στον καναπέ να το φας, βλέποντας το επόμενο επεισόδιο της σειράς σου.
Και αυτό είναι οκ. Είπαμε, ξεχωριστή η κάθε σου μέρα. Αλλά μια στο τόσο, ίσως μια φορά την εβδομάδα, ίσως δύο -είπαμε, όχι κανόνες εδώ- σκέψου την περίπτωση ένα σου γεύμα να είναι η γιορτή σου για κάτι που κατάφερες.
Μια νέα συνεργασία για την οποία προσπαθούσες εδώ και καιρό, μια προθεσμία την οποία πρόλαβες και μάλιστα με επιτυχία. Δεν θα είναι κάθε εβδομάδα κάτι μεγάλο προφανώς, αλλά θα είναι κάτι. Μπορεί να είναι το καθάρισμα του σπιτιού που μόλις τελείωσες, εκείνη η δουλειά που διαρκώς ανέβαλες και επιτέλους έφερες εις πέρας, το μπαλκόνι σου που το έφτιαξες και είναι πλέον έτοιμο για ανοιξιάτικες βραδιές και ηλιοβασιλέματα.
Ετοίμασε λοιπόν κάτι πιο εορταστικό και επιβράβευσε τον εαυτό σου, όπως θα έκανες τις μέρες που είθισται να γιορτάζουμε. Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι για να συνειδητοποιήσεις τι κατάφερες, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν ήταν αυτό. Ζήσε τη στιγμή και πάρε δυνάμεις για τον επόμενό σου στόχο.
Ό,τι βλέπετε, το χρωστάω στο spaghetti, δήλωσε κάποτε η Sophia Loren, μια από τις ομορφότερες γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Σε έξι μόλις λέξεις, επιβεβαιώνει πως δείχνουμε όμορφοι όταν αισθανόμαστε όμορφα. Υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να θεωρηθεί καμία διατροφή που σου στερεί οποιαδήποτε απόλαυση. Στο επόμενό σου τραπέζι λοιπόν, κράτα μία καρέκλα ελεύθερη. Να έρθει να κάτσει η χαρά.
first published: 22.10.2021