Έχεις χάσει την όρεξη σου για οποιαδήποτε δραστηριότητα; Σίγουρα έχεις δει πολλά inspirational quotes σχετικά με την ανάγκη του να βρεις το νόημα της ζωής, την έννοια του να είσαι παρούσα, να κάνεις πράγματα που σε ικανοποιούν, όπως και το να “ακολουθείς τη ροή”, το flow. Αλλά όλα φαίνονται σαν τροφή για σκέψη που δεν έχουμε τον μηχανισμό να χωνέψουμε. Αν σου πω ότι υπάρχει μια φιλοσοφία που είναι εφαρμόσιμη; Η φιλοσοφία αυτή προέρχεται από την Ιαπωνία και ονομάζεται ikigai (= λόγος ύπαρξης). Ακολουθώντας μερικές από τις διδαχές της φιλοσοφίας θα μπορέσεις να κάνεις οποιαδήποτε δραστηριότητα με την οποία ασχολείσαι ευχάριστη. Αν όχι υπάρχει και μοντέλο που μπορείς να εφαρμόσεις για να βρεις τη δραστηριότητα που θα σε κάνει χαρούμενη. Αυτά είναι όσα μας διδάσκει το ikigai.
Αν θεωρείς ότι η βασική σου επαγγελματική δραστηριότητα δεν σε καλύπτει, αλλά παράλληλα δεν γνωρίζεις με τι θα ήθελες να ασχοληθείς μπορείς να προσπαθήσεις να απαντήσεις τα ακόλουθα τέσσερα ερωτήματα.
α) τι αγαπάς; β) τι χρειάζεται ο κόσμος; γ) σε τι είσαι καλή; δ) πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα;Αν βρεις μια δραστηριότητα που ικανοποιεί τουλάχιστον δύο από αυτά, θα έχεις βρει – σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ikigai – κάτι που να σε κάνει πραγματικά χαρούμενη. Αν δεν είσαι έτοιμη για μεγάλες αλλαγές και κατά τη διάρκεια της μέρας είσαι ανέμελη μόνο όταν σκρολάρεις στο instagram – τότε κάτι πάει λάθος. Πριν λοιπόν παρατήσεις τα πάντα επειδή δεν σε καλύπτουν, βρες το ikigai σε ό,τι κάνεις:
-
Μην κοιτάς οποιαδήποτε οθόνη την πρώτη ώρα αφού ξυπνήσεις και μια ώρα πριν κοιμηθείς
Φτιάξε το ρόφημα και το πρωινό σου, χαλάρωσε στον καναπέ σου και για λίγα λεπτά απόλαυσέ το. Έπειτα, κάνε μια λίστα στο μυαλό σου με όλα τα πράγματα που θέλεις και μπορείς να ολοκληρώσεις μέσα στη μέρα, κάνε το ντους σου, ντύσου, χαμογέλα στον καθρέπτη και πήγαινε να ολοκληρώσεις τα πάντα στη λίστα σου.
-
Συγκεντρώσου
Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά κανένας δεν γίνεται να είναι αποτελεσματικός και ποιοτικός στη δουλειά του όταν κάνει πράγματα ταυτόχρονα. Οπότε πάρε τις δραστηριότητες στο to-do list μια-μια. Χώρισε την κάθε δραστηριότητα σε σαράντα λεπτά απόλυτης αφοσίωσης και δώσε στον εαυτό σου πεντάλεπτα διαλείμματα. Συνέχισε μέχρι να την ολοκληρώσεις και μετά σβήσε τη πανηγυρικά από τη λίστα.
-
Απόλαυσε το φαγητό σου
Όλες έχουμε περάσει περιόδους πίεσης, αλλά είναι τρομακτικό να τελειώνουμε το φαγητό μας και να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του μόνο από την τελευταία μπουκιά. Πώς θα μπορέσουμε να επιλέξουμε το τι μας αρέσει, αν δεν ξέρουμε αν αυτό που επιλέγουμε μπορεί να καλύψει τις βιολογικές μας ανάγκες;
-
Νέες δραστηριότητες
Αν θέλεις να προσθέσεις μια δραστηριότητα που αγαπάς στο πρόγραμμά σου, φρόντισε να τη βάλεις κάποια ώρα που θα έχεις την πνευματική και τη σωματική δύναμη για να την απολαύσεις. Μη βάλεις γυμναστική αν δεν έχεις φάει όλη μέρα. Δε θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις έτσι.
-
Μην αυτομαστιγώνεσαι
ΜΗΝ κρίνεις τον εαυτό σου για τις επιδόσεις σου σε νέες δραστηριότητες. Διάβασε ένα βιβλίο που σε ενδιαφέρει, ζωγράφισε, χόρεψε, τραγούδα. Κάνε ό,τι σε ευχαριστεί λέγοντας μπράβο στον εαυτό σου και μόνο για το “ρίσκο” και την πρωτοβουλία.