Όταν φτάνει κανείς στην εφηβεία, αρχίζει να έχει μεγαλύτερη επίγνωση της σεξουαλικότητάς του και αρχίζει να αναπτύσσει σεξουαλικά συναισθήματα. Έτσι είναι τουλάχιστον για εκείνους που μπορούν εύκολα να ορίσουν τη σεξουαλικότητά τους.
Όμως, καθώς γινόμαστε μια πιο αποδεκτή κοινωνία, οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η σεξουαλικότητα είναι ρευστή και υπάρχει σε ένα φάσμα και όχι σε τακτοποιημένα κουτάκια. Ένα φάσμα, γνωστό ως το φάσμα της ασεξουαλικότητας μας επιτρέπει να δούμε τις αποχρώσεις του γκρίζου στο ενδιάμεσο. Και άπου στη μέση, υπάρχει η ημισεξουαλικότητα.
Τι ακριβώς είναι η ημισεξουαλικότητα (demisexuality);
Η ημισεξουαλικότητα περιγράφεται ως ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που ορίζεται από την έλλειψη σεξουαλικής έλξης προς άλλους ανθρώπους, εκτός αν υπάρχει μια συναισθηματική και ρομαντική σύνδεση. Η εμφάνιση σεξουαλικής επιθυμίας εξαρτάται από την εγγύτητα της σχέσης, σε αντίθεση με μια αρχική έλξη.
Το κλειδί δηλαδή για να προχωρήσει η γνωριμία σε μια βαθύτερη έλξη είναι να υπάρξει συνήθως πρώτα μία φιλική επαφή. Η φιλία παρέχει μια βάση που οδηγεί στην εμπιστοσύνη, η οποία, για ορισμένους demisexuals, μπορεί να οδηγήσει σε ρομαντισμό και σεξουαλική έλξη.
Κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως demisexuals δεν νιώθουν καθόλου σεξουαλική έλξη. Άλλοι νιώθουν σεξουαλική έλξη, αλλά μόνο αφού έχουν κάνει μια συναισθηματική σύνδεση. Πολλοί demisexuals έλκονται μόνο από μια χούφτα ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η γκρίζα ζώνη της σεξουαλικότητας
Όπως και η σεξουαλικότητα στο σύνολό της, δεν περιγράφουν όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως demisexual τον εαυτό τους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η κύρια ομοιότητα είναι η εστίαση στη δευτερογενή σεξουαλική έλξη, έναντι της πρωτογενούς σεξουαλικής έλξης. Η πρωτογενής σεξουαλική έλξη ορίζεται ως έλξη που βασίζεται στην εμφάνιση, τη φωνή, τη χημεία ή το χάρισμα, ενώ η δευτερογενής σεξουαλική έλξη ορίζεται ως πιο σταδιακή.
Είναι μια έλξη που προκύπτει μόνο αφού δημιουργηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει ταυτόχρονα, ή μπορεί κάποιος να αισθάνεται πρωτογενή σεξουαλική έλξη ακολουθούμενη από δευτερογενή. Ωστόσο, για κάποιον που θα θεωρούσε τον εαυτό του demisexual, συχνά δεν υπάρχει πρωτογενής σεξουαλική έλξη.
Η ημισεξουαλικότητα είναι μια περιοχή στο φάσμα της ασεξουαλικότητας που παραβλέπεται λόγω του ασαφούς, χαλαρού ορισμού της. Κάποιος που δεν ανήκει στο φάσμα των asexuals, μπορεί να νιώθει σεξουαλική έλξη για όσους θεωρεί ελκυστικούς, είτε πρόκειται για συναδέλφους είτε για αγνώστους. Από την άλλη, κάποιος που ανήκει στο φάσμα των asexuals, μπορεί να αναπτύξει σεξουαλική έλξη μόνο αφού δημιουργήσει κάποιον συναισθηματικό δεσμό.
Ακόμα και τότε, μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή ή μπορεί ακόμα να μην έχει κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτή. Επειδή πρόκειται για ένα φάσμα, είναι δύσκολο να δοθεί ένας οριστικός ορισμός, καθώς ο καθένας το βιώνει ελαφρώς διαφορετικά.
Βίωσε ελεύθερα τη σεξουαλικότητά σου
Οι ταμπέλες δεν είναι πάντα απαραίτητες, αλλά μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανόηση. Με τις ετικέτες, είμαστε σε θέση να βουτήξουμε στους ορισμούς και στις εμπειρίες άλλων ανθρώπων και να ανακαλύψουμε αν ταυτιζόμαστε μαζί τους.
Συχνά, είναι δύσκολο να γίνουν μελέτες για την ασεξουαλικότητα και την ημισεξουαλικότητα ή το φάσμα στο σύνολό του. Οι δυσκολίες προκύπτουν όταν οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να είναι συνεπείς στον αυτοπροσδιορισμό τους ως asexuals. Αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα με την προσπάθεια του προσδιορισμού. Ακόμη και μέσα στην κλίμακα, υπάρχει μια άλλη κλίμακα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τη σεξουαλικότητα. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου και να μην απολογείσαι. Η ζωή δεν είναι ασπρόμαυρη, ούτε και η σεξουαλικότητα.
Είτε νιώθεις πρωτογενή σεξουαλική έλξη πριν από τη δευτερογενή είτε και τα δύο ταυτόχρονα είτε καθόλου σεξουαλική έλξη, αυτό που έχει σημασία είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου την ελευθερία να βιώσει τη σεξουαλικότητά του. Και αυτό μπορεί να γίνει με όποιον τρόπο σου φαίνεται σωστός, χωρίς την πίεση να την ορίσεις για να νιώθει κάποιος άλλος άνετα.
Wow, πάντα πίστευα πως αισθάνομαι έτσι αλλά δεν ήξερα ότι έχει όνομα. Τώρα που διάβασα το άρθρο μπορώ να πω με συγκίνηση πως ναι είμαι demisexual…