“Πιστεύω πως γερνάς πολύ πιο γρήγορα αν δεν μπορείς να κρατήσεις τον εαυτό σου απασχολημένο και υπό μια υγιή δόση άγχους. Οτιδήποτε και αν είναι σε μεγάλο βαθμό δεν είναι καλό, αλλά όπως ο μπαμπάς μου συνήθιζε να λέει: το να είσαι πολυάσχολος είναι πολύ καλύτερο από το να βαριέσαι.”
Τα παραπάνω λόγια της Sophie Amoruso στο βιβλίο της Girlboss, με έβαλαν σε σκέψεις. Για την ακρίβεια δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί της. Ένα συγκεκριμένο ποσό άγχους, λοιπόν, μπορεί να σε κρατήσει παραγωγικό. Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να έχει να κάνει αρκετά πράγματα και αντί για αυτό να κάνεις scroll down στο instagram; Αν ναι, τότε εκεί είναι που σε πιάνει το κακό και αντιπαραγωγικό άγχος. Αντιθέτως αν έχεις μια φυσιολογική καθημερινότητα με σχετικά διαχειρίσιμο πρόγραμμα, όλα αλλάζουν. Καταφέρνεις να χωρέσεις όλες τις υποχρεώσεις σου και ταυτόχρονα είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.
Αυτό που, φυσικά, είναι αρκετά σημαντικό είναι πως ο καθένας έχει ένα δικό του επίπεδο παραγωγικού άγχους. Ένα πράγμα που οφείλεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να βρεις πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις μέσα στη μέρα σου έτσι ώστε να μην ξεφεύγεις από τους στόχους σου αλλά ταυτόχρονα να είσαι και ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα αλλά και με τη ζωή σου.Το ότι η φίλη σου μπορεί να πάει για δύο καφέδες και στο ενδιάμεσο να τελειώσει την εργασία που έχει να παραδώσει αύριο, δεν έχει καμία σχέση με εσένα και τα δικά σου όρια.
Δες ακόμη: Η απάντηση στο άγχος βρίσκεται στην αναπνοή σου
Παρακάτω θα βρεις μικρά tips για να φέρεις το άγχος στα μέτρα σου.1.Άγχος για τα χρήματα: υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να διαχειριστείς καλύτερα τα οικονομικά σου. Αρχικά οφείλεις να αποφασίσεις ένα μηνιαίο budget το οποίο θα ξοδεύεις για κάθε διαφορετική σου υποχρέωση. Επειδή πιθανότατα θα εμφανιστεί κάποιο έκτακτο έξοδο, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να βάζεις κάθε μήνα κάποια χρήματα στην άκρη. Έτσι, θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις χωρίς άγχος.
2. Άγχος για τη δουλειά: εδώ μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Στις εποχές που ζούμε η δουλειά δεν είναι δεδομένη και αυτό μπορεί καθημερινά να σε γεμίζει με άγχος. Η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να καταφέρεις να κάνεις τον εαυτό σου αναντικατάστατο. Ακόμη, πρέπει να μάθεις να ζητάς τη βοήθεια των συναδέλφων αλλά και του αφεντικού σου όποτε το χρειάζεσαι. Μην πιστέψεις ότι αυτό θα σε κάνει αδύναμο, αντιθέτως. Έτσι, θα φανεί το πραγματικό σου ενδιαφέρον. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βελτιώνεσαι. Επίπεδα στρες; Πολλές φορές αδιαχείστα, το ξέρουμε.
3. Άγχος για τις σχέσεις: οι άνθρωποι που σε αγαπάνε θα βρίσκονται εκεί. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι πως άνθρωποι που σου προκαλούν άγχος και αμφιβολία δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου. Οι σχέσεις αυτή ανήκουν σε κορίτσια που πηγαίνουν στο γυμνάσιο και δεν μάθει τι σημαίνει να ζεις στην πραγματική ζωή. Επικεντρώσου σε αυτούς που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και άφησε τα υπόλοιπα για τους άλλους.