Η συμπεριφορά κάθε κηδεμόνα σκύλου σε ό,τι έχει να κάνει με τον ύπνο μαζί με τον τετράποδο φίλου του ποικίλει. Κάποιοι κηδεμόνες απολαμβάνουν όσο τίποτα το να μοιράζονται το κρεβάτι τους με τον σκύλο τους, ενώ άλλοι το θεωρούν απαγορευτικό. Όχι απαραίτητα από άποψη υγιεινής, αλλά περισσότερο το βλέπουν σαν ένα “εμπόδιο” στην εκπαίδευση, άρα και τη συμπεριφορά του ζώου. Τι ισχύει τελικά; Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις στα βασικά σου ερωτήματα πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Ποια είναι τα οφέλη του να κοιμάσαι με τον σκύλο σου;
Ο ύπνος μαζί με τον τετράποδο κολλητό σου έχει κάποια σημαντικά οφέλη για το πνευματικό wellbeing σου. Αυτή η εγγύτητα στον ύπνο με τον σκύλο σου, μειώνει την πίεση του αίματος. Kαι βοηθάει με το στρες ή ακόμα και την κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στην έκκριση ωκυτωκίνης στον εγκέφαλό σου, που συνεπάγεται τη μείωση της κορτιζόλης. Επιπλέον, ο κοινός ύπνος μπορεί να σας δέσει περισσότερο. Εσύ θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη ηρεμία και λιγότερη μοναξιά, ενώ εκείνος περισσότερη ασφάλεια και επαφή μαζί σου.
Ποια είναι τα κατά;
Τα κατά του να αρχίσεις να τον ανεβάζεις στο κρεβάτι όταν κοιμάσαι, είναι κάποια που έχεις στο μυαλό σου ήδη: Αυξημένη θερμοκρασία τους θερινούς μήνες, λίγο πιο βρώμικο κρεβάτι με αρκετές τρίχες. Aλλά και λιγότερος χώρος για να απλωθείς.
Υπάρχουν ρίσκα για την υγεία σου;
Από άποψη υγείας, ρισκάρεις πιθανές αλλεργίες ή κρίσεις άσθματος, λόγω των τριχών και ό,τι αυτές συνεπάγονται. Επιπλέον, ένας σκύλος μπορεί να φέρει και κάποια παράσιτα στο κρεβάτι σου -πέρα από την αγάπη του. Αυτά, ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους. Άλλα βακτήρια που μπορεί να έχει ο σκύλος σου (πχ. σταφυλόκοκκος) είναι ζητήματα που ήδη θα γνωρίζεις αν απασχολούν τον οργανισμό του κατοικιδίου σου και άρα θα είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Παράλληλα, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως και εσύ η ίδια μπορεί να μεταφέρεις ασθένειες στο κατοικίδιό σου. Όπως και να έχει, αν παρουσιάζεις συμπτώματα όπως δύσπνοια, φτέρνισμα, ρινική καταρροή κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό θα είναι να διακόψεις αυτή τη βραδινή συγκατοίκηση.
Μπορεί ο κοινός ύπνος να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ζώου;
Οι σκύλοι χρειάζονται ρουτίνες, έτσι επιτρέποντάς στον δικό σου να κοιμάται μαζί σου, αυτόματα θα πρέπει να περιμένεις ότι θα αρνείται να κοιμηθεί οπουδήποτε αλλού. Αν ο σκύλος σου αντιμετωπίζει έντονα το άγχος του αποχωρισμού ή γίνεται κτητικός και επιθετικός με τον χώρο του και οτιδήποτε του ανήκει, καλό θα είναι να μη μετατρέψεις το κρεβάτι σου σε χώρο διαμάχης. Επιπλέον, με αυτή την πρακτική, ίσως έχετε κάποια αχρείαστη σύγκρουση, αν για παράδειγμα ένα βράδυ τον χτυπήσεις κατά λάθος με το πόδι σου, αλλάζοντας πλευρό.
Μπορεί το να κοιμάσαι με το κατοικίδιό σου να οδηγήσει σε συχνές διακοπές του ύπνου σου;
Στην πραγματικότητα, ο ύπνος με τον σκύλο σου θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα και ευκολότερα. Σύμφωνα με έρευνα, ο ύπνος με τα σκυλιά οδηγεί σε λιγότερους εφιάλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρόλα αυτά, η ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από αυτή τη νέα συνήθεια. Αν ο σκύλος σου ροχαλίζει κινείται συχνά μέσα στο βράδυ, είναι πιθανό να ξυπνάς πολύ περισσότερο, απομακρύνοντας την ιδέα ενός καλού, συνεχόμενου ύπνου.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθείς για να γίνεται αυτό με τον καλύτερο τρόπο;
Αρχικά, θα πρέπει να αλλάζεις σεντόνια κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, φρόντισε να μην ξεχνάς την αποπαρασίτωση του τετράποδου φίλου σου. Δες ποιο είναι το μοτίβο ύπνου του σκύλου σου και εκπαίδευσέ τον να κοιμάται και σε crate, για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης έντονου άγχους αποχωρισμού όταν λείπεις από το σπίτι. Τέλος, δώσε προσοχή στην καλή υγιεινή του, μην ξεχνάς να τον κάνεις μπάνιο και να τον καθαρίζεις με βρεγμένα, ειδικά πανάκια μετά τις βόλτες.