Πως θα σου φαινόταν αν σου προτείναμε να αλλάξεις το ψωμί του φούρνου με μια homemade Ciabatta; Υπάρχει μια παλιά ιταλική παροιμία που λέει: Κάθε φορά που έχει γιορτή εμείς φέρνουμε Ciabatta! Αυτό το ψωμί, λοιπόν, είναι το πιο διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία και όχι άδικα. Η γεύση του είναι φανταστική και φυσικά ταιριάζει με τα πάντα. Τι θα έλεγες να το δοκιμάσεις;
Υλικά για 3 καρβέλια:
- 400 ml χλιαρό νερό
- 4 κ.σ. χλιαρό γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 675 gr λευκό αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κ.σ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη
- Πασπαλίζουμε έναν πάγκο με αλεύρι και απλώνουμε για 5 λεπτά τη ζύμη
- Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και αφού την βάλουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάσουμε με μια πετσέτα, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και το γάλο ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Εν συνεχεία βάζουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα για 2 ώρες
- Πασπαλίζουμε ε αντικολλητικά χαρτιά με αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
- Σχηματίζουμε την Ciabatta και την αφήνουμε για 30′ να φουσκώσει
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου
- Ψήνουμε για 25′-30′ μέχρι η κόρα να πάρει ένα απαλό χρυσό χρώμα