Ιδανικά δεν θα έπρεπε να χωρίζουμε τις συνήθειες μας σε καλές ή κακές. Ιδανικά θα έπρεπε κάθε μας συνήθεια να μας προσφέρει κάτι, να κερδίζουμε κάτι από αυτήν. Αυτά σε έναν ιδανικό κόσμο. Γιατί στον δικό μας κόσμο, υπάρχουν συνήθειες που σε “κρατάνε πίσω”. Που δεν σε αφήνουν να εξελίσσεσαι, να είσαι παραγωγική και να πετυχαίνεις όλους τους στόχους σου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην εργασία σου.
Το πιο σημαντικό όμως για να αλλάξεις μια συνήθεια είναι να αναγνωρίσεις πως σου κάνει κακό. Για αυτό εδώ θα δεις μερικές συνήθειες που επηρεάζουν εσένα και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη δουλειά σου.
Δεν αφιερώνεις χρόνο στην εαυτό σου
Ό,τι κάνεις εκτός δουλειάς είναι εξίσου σημαντικό -μη σου πω και παραπάνω- με αυτό που κάνεις στη δουλειά. Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί στην εργασία μας, να αναγνωρίζεται ο κόπος μας και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Κάνεις όμως το ίδιο και για τον εαυτό σου; Φροντίζεις να είσαι τυπική με τις προσωπικές σου ανάγκες όσο το κάνεις στις εργασιακές σου υποχρεώσεις; Πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου πως η ψυχική και σωματική σου υγεία είναι προτεραιότητα. Άμα αρρωστήσεις άλλωστε ποιος πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει; Σίγουρα όχι το αφεντικό σου για το οποίο έχεις ακυρώσει άλλη μια φορά το ραντεβού στον γιατρό.
Βρες μια ρουτίνα που να σου ταιριάζει. Ναι, είναι υπέροχο το Netflix & Chill αλλά για πόσο; Βάλε στη ρουτίνα σου τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τις συναντήσεις και συνομιλίες με φίλους. Αυτό από μόνο του θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στην απόδοσή σου στην εργασία.
Δεν συνειδητοποιείς το τι αισθάνεσαι για τη δουλειά που κάνεις
Δεν είναι κάθε δουλειά που θα κάνεις στη ζωή σου κομμένη και ραμμένη για εσένα. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, οι περισσότεροι προσπαθούμε απλά να επιβιώσουμε. Και αυτό είναι εντάξει. Αρκεί να το συνειδητοποιείς. Εάν είσαι σε μια δουλειά που σε αρρωσταίνει, με κάθε τρόπο, βάλε όσες δυνάμεις έχεις και δημιούργησε εσύ τις συνθήκες για να το αλλάξεις αυτό. Κανείς δεν θα έρθει να σε πάρει από το χέρι να σε πάει στη δουλειά των ονείρων σου.
Όταν δεν είσαι ευχαριστημένη με τη δουλειά που κάνεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να την κάνεις καλά. Εκτός εάν είσαι ρομπότ και τότε πάμε πάσο.
Δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου
Όσο και εάν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, κάποιες φορές το μόνο πράγμα που μας κρατάει πίσω από την επιτυχία είναι ο εαυτός μας. Εάν αμφιβάλλεις εσύ η ίδια για τις ικανότητές σου τότε πώς περιμένεις από κάποιον άλλον να πιστέψει σε αυτές; Εάν κάνεις μια δουλειά που πραγματικά σου αρέσει και νιώθεις πως θέλεις να εξελιχθείς μέσα σε αυτή απλά πρέπει να προσπαθήσεις παραπάνω. Μάθε νέα πράγματα, κάνε σεμινάρια, μίλα με ανθρώπους του χώρου.
Δεν ζητάς αυτά που πραγματικά θέλεις
Στη δουλειά μας, όπως και στη ζωή μας, σπάνια ζητάμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Για να μην μας πούνε πως γκρινιάζουμε, πως παραπονιόμαστε, πως φοβόμαστε και γενικά για να μην ακούσουμε ό,τι πιστεύει ο άλλος για εμάς. Αυτή η κακή συνήθεια όμως δεν μπορεί να οδηγήσει κάπου. Δεν ζητάς να φύγεις νωρίτερα επειδή δεν αισθάνεσαι καλά, δεν ζητάς άδεια ακριβώς τις ημέρες που θέλεις, δεν ζητάς να σε συμπεριλάβουν σε αυτό το νέο project που σου φαίνεται ενδιαφέρον. Και τι κερδίζεις; Όλα αυτά που δεν ζητάς συσσωρεύονται και στο τέλος ξεσπάς με πολύ θυμό σε όλους.
Δεν μπορείς να περιμένεις από τους άλλους να μαντέψουν τι ακριβώς θέλεις. Αν ξέρεις ότι αξίζεις να πάρεις αύξηση, ζήτησέ το. Εάν πιστεύεις πως είσαι κατάλληλη να πάρεις εσύ την προαγωγή διεκδίκησέ το. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει την καριέρα σου μια απλή ερώτηση.
Παραπονιέσαι συνεχώς
Εντάξει αυτό μπορεί να μην το κάνεις αλλά υπάρχει εκεί έξω και εμείς οφείλουμε να το επισημάνουμε. Μην παραπονιέσαι για τους πάντες και τα πάντα στον εργασιακό σου χώρο. Πιστεύεις πως όσοι δεν παραπονιούνται 24 ώρες το 24ωρο είναι ευχαριστημένοι με όλα; Εάν ναι, κάνεις λάθος. Πάντα υπάρχουν πράγματα που μας ενοχλούν, που δεν θέλουμε να τα κάνουμε ή που τα κάνουμε με “μισή καρδιά”.
Όταν έχεις κάποιο παράπονο ή αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα προσπάθησε αρχικά να δεις εάν μπορείς να βρεις τη λύση. Δεν είναι οι γονείς σου εκεί -και δεν είσαι πέντε χρονών- για να φέρεσαι έτσι. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα σου αντί στο να διαμαρτύρεσαι ασταμάτητα για αυτό.
Και αφού αναγνώρισες αυτές τις κακές συνήθειες, μήπως ήρθε η ώρα να τις αλλάξεις;