H σημασία της ψυχικής υγείας γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή και η αναζήτηση των αιτιών που την επηρεάζουν αρνητικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πολλές επιστημονικές έρευνες διεξάγονται, προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσουν το μυστήριο, απαντώντας τελικά στο αιώνιο ερώτημα: Από τι εξαρτάται η ψυχική μας ευεξία;
Από τα διαθέσιμα ευρήματα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητό ότι η διάθεσή μας επηρεάζεται από διάφορες επιλογές του τρόπου ζωής μας. Η άσκηση, για παράδειγμα, πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, μιας ορμόνης που συμβάλλει θετικά. Το στρες, αντίθετα, εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη, που επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές επιλογές, με πλήθος μελετών να υποστηρίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μειώνει τα συμπτώματα άγχους, ενώ συνήθειες όπως το αλκοόλ επιδεινώνουν την ψυχική κατάσταση.
Η λίστα είναι μεγάλη, καθώς μια σειρά από παράγοντες διαφόρων πεδίων -από τα αντιβιοτικά μέχρι τον καιρό- συντελούν επίσης στο πώς νιώθουμε κάθε μέρα.
Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων έναν ακόμη παράγοντα, που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα: Το ασβέστιο.
Το ασβέστιο είναι γνωστό για τη συμβολή του στην οικοδόμηση των οστών, τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων -συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού παλμού- και τη διασφάλιση φυσιολογικών θρόμβων στο αίμα. Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ωστόσο ότι ενδέχεται να έχει, επίσης, θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.
«Η σχέση μεταξύ ασβεστίου και ψυχικής ευεξίας παραμένει αβέβαιη, αν και υπάρχουν πολλά υποσχόμενες επιστημονικές ενδείξεις. Είναι πιθανό ορισμένοι άνθρωποι να είναι περισσότερο επιρρεπείς στο έντονο στρες και την κακή διάθεση, ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό τους. Το ασβέστιο, άλλωστε, συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός υγιούς νευρικού συστήματος», λέει στο Stylist η διατροφολόγος Jenna Hope. «Τα άτομα με χαμηλό ασβέστιο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρώτα άλλα συμπτώματα, όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό, μυϊκούς πόνους, σπασμούς και αίσθημα κόπωσης».
«Για να απορροφηθεί και να αξιοποιηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό, χρειάζεται τη βοήθεια της βιταμίνης D, η σχέση της οποίας με τη διάθεση είναι καλά παγιωμένη. Επομένως, αν λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, αλλά όχι βιταμίνης D, ενδέχεται ο οργανισμός να αδυνατεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο το διαθέσιμο ασβέστιο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται τελικά η ψυχική σου ευεξία», λέει η ειδικός, τονίζοντας τη σημασία του να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες και των δύο.
Πώς θα αυξήσεις την πρόσληψη ασβεστίου
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για ενήλικες είναι 700 mg. «Οι καλύτερες πηγές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Ωστόσο, ασβέστιο υπάρχει και σε άλλα είδη τροφών, όπως φυλλώδη χόρτα, ψάρια, αμύγδαλα, ταχίνι και άλλα», λέει η Hope.
Η ειδικός τονίζει, τέλος, ότι η ψυχική υγεία δεν εξαρτάται μόνο ή απαραίτητα από το ασβέστιο, αλλά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. «Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να απευθύνεσαι σε έναν ειδικό, για να σιγουρευτείς ότι εστιάζεις στο σωστό σημείο, αναζητώντας λύση στο πρόβλημά σου. Επίσης, καλό θα είναι να μην πάρεις συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνεις», καταλήγει η διατροφολόγος.