Το να απορρίψεις κάποιον είναι δύσκολο, αλλά το να διαχειριστείς τις τύψεις μετά (ή πριν) είναι ακόμα δυσκολότερο. Βέβαια, δεν έχεις κανένα λόγο να νιώσεις τύψεις επειδή κάτι δε λειτούργησε, αλλά το να σε μαγκώσει το να πληγώσεις τον άλλο είναι ΟΚ. Δεδομένης της δυσκολίας που έχει το να απορρίψεις κάποιον, προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε ποιος είναι ο χειρότερος τρόπος να το κάνεις. Έτσι μπορεί να πάρεις έμπνευση και να βρεις καλύτερους.
Σύμφωνα με την ειδικό, Dr. Gary Brown, ο χειρότερος τρόπος να απορρίψεις κάποιον είναι να το κάνεις δημόσια
Συγκεκριμένα, η Brown είναι σύμβουλος σχέσεων και έκανε κάποιες δηλώσεις στο Elite Daily. Συγκεκριμένα, κατέληξε ότι αν σκοπεύεις να απορρίψεις κάποιον, καλύτερα να αποφύγεις να το κάνεις δημόσια.
“Όχι απλώς θα νιώσει τον πόνο της απόρριψης, αλλά με το να το κάνεις δημόσια προσθέτεις και τη δημόσια ταπείνωση. Αυτός είναι ένας από τους πιο σκληρούς τρόπους να απορρίψεις κάποιον”.
Κάποιες φορές θα πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις σοβαρές συζητήσεις σε δημόσιο χώρο. Αυτό γιατί δεν ξέρεις πώς μπορεί να αντιδράσει κάποιος. Όταν ετοιμάζεσαι να πεις σε κάποιον ότι δεν ενδιαφέρεσαι για εκείνον, ιδανικά βρες έναν ιδιωτικό χώρο να το κάνεις. Σκοπός είναι να αφαιρέσεις από την εξίσωση το άγχος του ποιος μπορεί να ακούσει τη συζήτησή σας ή τι μπορεί να σκεφτεί για το άτομο του οποίου την καρδιά ραγίζεις.
Η κουλτούρα της απόρριψης
Σε συνάρτηση πάντα με τη σχέση που έχεις, πολλές φορές μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο το να δώσεις τέλος σε μια κατάσταση online. Η αλήθεια είναι πως αν η πρόταση -ας πούμε για ραντεβού- σου έγινε online, τότε είναι απόλυτα λογικό να την απορρίψεις με τον ίδιο τρόπο, στο ίδιο μέσο. Βέβαια, η ειδικός ανέφερε πως και αυτός είναι ένας από τους πιο βίαιους τρόπους να το κάνεις και μπορούμε να καταλάβουμε τι εννοεί. Φαίνεται απρόσωπος και μπορεί ο άλλος να προδώσει ό,τι ύφος θέλει στα λεγόμενά σου. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να φροντίσεις να κάνεις σαφή το σεβασμό σου και την εκτίμηση απέναντι στον άλλο. Το πόσο τον εκτιμάς και πόσο κολακεύτηκες από την πρότασή του. Σκέψου και σε αυτή την περίπτωση το να το κάνεις από κοντά.
Ενώ η απόρριψη μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, είναι πιο ευγενικό το να το κάνεις επίσημα και straight-forward. Αποφεύγοντας λύσεις όπως το ghosting
Στην πραγματικότητα το ghosting πονάει ακριβώς το ίδιο με την απόρριψη, γιατί δεν κάνεις σαφές στον άλλο το κομμάτι του σεβασμού απέναντί του. Δείχνεις ότι δεν τον εκτιμάς αρκετά ώστε να βρεις το θάρρος να τον αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο. “Το ghosting είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο γιατί το άτομο που απορρίπτεται δεν μαθαίνει ποτέ γιατί εγκαταλήφθηκε”, λέει η Dr. Brown. “Όχι μόνο μένει με το να μην ξέρει, αλλά ίσως και να παρεξηγεί τους λόγους.” Δε θέλεις να προσθέσεις και άλλο πόνο στην απόρριψη, με το να προσθέσεις και την παρεξήγηση στην εξίσωση. Έτσι, αν πρόκειται να απορρίψεις κάποιον, κάνε το με ειλικρίνεια και θάρρος.
Ναι, είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι θα πεις για να δικαιολογήσεις την απόρριψη. Σίγουρα όμως είναι καλύτερο να ταλαιπωρηθείς λίγο φτιάχνοντας το “λόγο” σου, από το να μην πεις τίποτα τελικά.