Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του πεπτικού σου συστήματος είναι να απομακρύνεις τις τροφές που σε «αρρωσταίνουν». Αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι κάποια τρόφιμα βρίσκονται και σε συσκευασμένα προϊόντα. Πάμε να δούμε τις καλύτερες και τις χειρότερες τροφές για το πεπτικό σύστημα.
Τα χειρότερα τρόφιμα για το πεπτικό
1.Γαλακτοκομικά
Οι δυο πρωτεΐνες του γάλακτος (πρωτεΐνη του ορού του γάλακτος και καζεΐνη) είναι δύσκολο να τις χωνέψει ο οργανισμός οδηγώντας σε διατροφικές ευαισθησίες. Αν δε διαθέτεις το ένζυμο λακτάση ο οργανισμός σου δε μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη του γάλακτος έχοντας σαν αποτέλεσμα φούσκωμα, διάρροια και δημιουργία αερίων.
2.Γλουτένη
Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει γλουτένη, οδηγεί σε απώλεια βάρους και γι’ αυτό αρκετοί άνθρωποι την αποκλείουν από τη διατροφή τους. Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν ότι οι ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAP), μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων. Αυτό συνεπάγεται φούσκωμα, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν την εντερική λειτουργία στους πάσχοντες από μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία.
3.Λεκτίνες και φυτικά οξέα
Έχουν βρεθεί κάποια «αντι-θρεπτικά συστατικά» σε δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, οι λεκτίνες και τα φυτικά οξέα. Οι λεκτίνες υπάρχουν στα φασόλια και σε κάποια λαχανικά όπως οι τομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι πατάτες. Το καλαμπόκι είναι επίσης υψηλό σε λεκτίνες. Οι λεκτίνες μεταβάλλουν τη χλωρίδα του εντέρου μέσω κάποιων μηχανισμών, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη και στη λεπτίνη και πιθανώς οδηγεί σε αυτοάνοση αντίδραση. Τα Phytates (φυτικά οξέα), ένα άλλο αντι-θρεπτικό συστατικό, παρεμβαίνει στην απορρόφηση σημαντικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
4.Σολανώδη ή Στρυχνοειδή λαχανικά
Η οικογένεια των σολανωδών λαχανικών περιλαμβάνει τις τομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές, γλυκές και καυτερές πιπεριές. Παράγουν τα αλκαλοειδή, τα οποία είναι φυσικό εντομοαπωθητικό που μπορεί να είναι τοξικό για τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες. Δεν έχει βρεθεί πως είναι θανατηφόρα αυτά τα αλκαλοειδή ωστόσο πολλοί άνθρωποι με φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι ευαίσθητοι και σε μικρές ποσότητες.
5.Ζάχαρη
Last but not least. Όχι μόνο η ραφιναρισμένη ζάχαρη αλλά και το σιρόπι καλαμποκιού και άλλα γλυκαντικά παράγωγα ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του εντέρου σου. Η ζάχαρη προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στο έντερο και τροφοδοτεί τα “κακά βακτήρια», δημιουργεί δυσβίωση και οδηγεί σε υπερανάπτυξη των ζυμομυκητών (όπως Candida). Μην ξεχνάς την υγρή ζάχαρη με τη μορφή ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών.
Τα καλύτερα τρόφιμα για το πεπτικό
Όταν δίνεις στο σώμα τη σωστή διατροφή, δεν θα χρειαστεί να το γεμίζεις με ατελείωτες θερμίδες από τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, που το αφήνουν να θέλει όλο και περισσότερο. Τέτοιες επιλογές είναι:
• Ξηροί καρποί και σπόροι
• Καλά λιπαρά
• Υψηλής περιεκτικότητας τροφές σε φυτικές ίνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες, όπως φυλλώδη χόρτα
• Σύνθετους υδατάνθρακες
• Καθαρές και άπαχες πρωτεΐνες όπως πουλερικά ελευθέρας βοσκής, άγρια ψάρια καθώς και κρέατα ελευθέρας βοσκής
• Κάποια τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά καθώς και ένα συμπλήρωμα προβιοτικώ είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία του εντερικού σου συστήματος, καθώς τροφοδοτούν την εντερική χλωρίδα.
• Για να βελτιστοποιήσεις την υγεία του εντέρου, καλό είναι να ενσωματώσεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως μήλα, βρώμη χωρίς γλουτένη, λιναρόσπορους και ξηρούς καρπούς, καθώς επιβραδύνουν την πέψη, σταθεροποιώντας την ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα. Παρέχοντας παράλληλα σταθερά επίπεδα ενέργειας.