Όταν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τη νύχτα, το να ανησυχείς για το τι ώρα θα σε πάρει τελικά ο ύπνος και πόσες ώρες απομένουν μέχρι να ξυπνήσεις το πρωί, μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μένουν στο κρεβάτι, να στριφόγυρίζουν και να περιμένουν μάταια να τους πάρει ο ύπνος, ενώ άλλοι μπορεί να τα παρατήσουν και να περάσουν λίγο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι να αισθανθούν υπνηλία. Αλλά υπάρχει μια ασυνήθιστη μέθοδος ύπνου που μπορεί να σε οδηγήσει στον καλύτερο ύπνο σε μόλις ένα τέταρτο της ώρας. Και αυτή η μέθοδος ακούει στο όνομα “κανόνας ύπνου των 15 λεπτών“.
Ποιος είναι λοιπόν ο κανόνας του ύπνου των 15 λεπτών;
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών Nuffield και το Sleep and Circadian Neuroscience Institute δημοσίευσε έναν οδηγό για καλύτερο ύπνο τη νύχτα που περιλάμβανε τον «κανόνα του ενός τετάρτου της ώρας».
Παραδόξως, ο κανόνας προτείνει ότι εάν δεν μπορείς να κοιμηθείς θα πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς, για 15 λεπτά.
Όπως εξηγεί ο οδηγός, «Αν έχεις δυσκολίες στον ύπνο, πιθανότατα έχεις παρατηρήσει ότι περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι ξύπνι@. Αυτό σημαίνει ότι το κρεβάτι μπορεί να συνδεθεί με το να είσαι αγχωμέν@, απογοητευμέν@ ή ανήσυχ@ για τον ύπνο σου». Είναι άλλωστε ήδη καλά τεκμηριωμένο ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο μας.
Ο οδηγός προτείνει ότι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις σε αυτήν την κατάσταση είναι απλά να «σηκωθείς από το κρεβάτι».
Λέει: «Αν παρατηρήσεις ότι δεν κοιμάσαι μέσα σε περίπου 15 λεπτά από την ώρα που πας για ύπνο, δοκίμασε να σηκωθείς από το κρεβάτι, πήγαινε σε άλλο δωμάτιο, ακολούθησε τη ρουτίνα σου μέχρι να αισθανθείς υπνηλία και έτοιμ@ να επιστρέψεις στο κρεβάτι για ύπνο».
Ναι, ακούγεται αντιφατικό, αλλά απομακρύνεσαι από το κρεβάτι σου για να μπορέσεις να επαναφέρεις τον εγκέφαλό σου, ξεκινώντας από την αρχή τη ρουτίνα πριν τον ύπνο σου – με πιο ξεκούραστα αποτελέσματα.
Ένα βασικό μέρος του κανόνα των 15 λεπτών είναι να μην παρακολουθείς το ρολόι, καθώς αυτό θα σε εμποδίσει να χαλαρώσεις σωστά. Αντίθετα, θα πρέπει να υπολογίσεις πότε περίπου έχουν περάσει τα 15 λεπτά.
Συνιστάται επίσης να μην παίρνεις στο τηλέφωνό σου μαζί σου ή να παρακολουθείς τηλεόραση. Αντίθετα, προσπάθησε να ασχοληθείς με μια πιο χαλαρή δραστηριότητα όπως το διάβασμα, ο διαλογισμός ή η γιόγκα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 προορισμοί στην Ευρώπη για να αποδράσεις πριν έρθει το καλοκαίρι