« Η δεκαεννιάχρονη Τερίζ νιώθει χαμένη στη σχέση της με το φίλο της, για τον οποίον νοιάζεται, αλλά δεν νιώθει ερωτική επιθυμία. Όλα θα αλλάξουν, όμως όταν η Κάρολ, μια πολύ κομψή παντρεμένη γυναίκα, κάνει την εμφάνισή της στο πολυκατάστημα όπου δουλεύει η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγμή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας -ίσως και ολόκληρη η ζωή της- δεν είχε άλλο σκοπό πέρα απ’ αυτήν την αναπάντεχη συνάντηση. Η ερωτική τους σχέση μέλλει να εξελιχθεί άλλοτε με ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις. Η πένα της Πατρίσια Χάισμιθ θα μεταμορφώσει την ιστορία τους σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων ανθρώπινων αισθημάτων».
Η ιστορία του βιβλίου καλύπτει ένα θέμα ταμπού για τις περισσότερες κοινωνίες: Τον έρωτα δύο γυναικών, της πωλήτριας Τερέζας και της κομψής Νεοϋορκέζας Κάρολ. Το « σασπένς» και το μυστήριο, με τα οποία περιβάλλει συνήθως τους ήρωές της η Χάισμιθ, είναι παρόντα και σε αυτή την ιστορία. Μας περιγράφει τον έρωτα των δύο γυναικών σε όλες του τις φάσεις και με κάθε λεπτομέρεια. Μάλιστα, η συγγραφέας είχε εξομολογηθεί ότι εμπνεύστηκε την ιστορία όταν εξυπηρέτησε, σε κατάστημα στο οποίο εργαζόταν, μια μυστηριώδη κυρία. Ένα μυθιστόρημα που έρχεται σε ρήξη με τους κοινωνικούς κανόνες και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, σχετικά με τη φύση του έρωτα, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Τοντ Χέινς με πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα.
Η Πατρίτσια Χάισμιθ γεννήθηκε στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας το 1921 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αποφάσισε να γίνει συγγραφέας στα δεκάξι της, εποχή που εξέδιδε το περιοδικό του γυμνασίου της. Το πρώτο της μυθιστόρημα, « Ξένοι στο Τρένο», έγινε ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε σενάριο του Ραίημοντ Τσάντλερ το 1950. Κεντρική της δουλειά, η πενταλογία με ήρωα τον Ρίπλεϋ, ένα από τα βιβλία της οποίας γυρίστηκε ταινία από τον Βιμ Βέντερς το 1977, με πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Γκαντς. Το τρίτο, « Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ», πήρε το βραβείο Έντγκαρ Άλαν Πόε των Αμερικανών Συγγραφέων Μυστηρίου. Άλλα της έργα: « Βαθιά νερά», « Η κραυγή της κουκουβάγιας», « Το ημερολόγιο της Ήντιθ», « Μικρές ιστορίες μισογυνισμού» κ.ά. Η Χάισμιθ, που υπήρξε φίλη με τον Τρούμαν Καπότε, τον Έρικ Άμπλερ κ.ά. έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Πέθανε το 1995 αποτραβηγμένη στην Ελβετία.