Ολοένα και περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε τη μαύρη ή την καστανή ζάχαρη για τον καφέ μας ή για τα γλυκά μας. Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η καστανή ζάχαρη; Υπάρχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία μας ή είναι απλά άλλη μια διατροφική τάση;

Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις πως η λευκή ζάχαρη είναι ουσιαστικά ένα επεξεργασμένο σάκχαρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. Η καστανή ζάχαρη είναι περίπου σαν τη λευκή, με τη διαφορά πως δεν της έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία η μελάσα και έτσι αποκτά το καφέ της χρώμα. Η μελάσα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Οπότε είναι πολύ λογικό να λέμε ότι η άσπρη ζάχαρη είναι λιγότερο υγιεινή από την καστανή.

Εάν έχεις κάνει και εσύ αυτή την αλλαγή στις διατροφικές σου επιλογές και αντικατέστησες τη λευκή ζάχαρη με καστανή δεν υπάρχει περίπτωση να μη γνωρίζεις την καστανη ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ. Η καστανή ακατέργαστη ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ είναι πρώτη στη λίστα μας με τα υποκατάστατα λευκής ζάχαρης, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Τι κάνει λοιπόν την καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ ξεχωριστή;

  1. Είναι ακατέργαστη και διατηρεί μέσα της τη φυσική μελάσα του ζαχαροκάλαμου.
  2. Έχει μοναδικό άρωμα και εξαιρετική γεύση.
  3. Οι κόκκοι της έχουν βαθύ χρυσαφί χρώμα, ένδειξη της καλής ποιότητας.
  4. Για πάνω από 20 χρόνια, επιλέγουμε τις καλύτερες ποικιλίες από τον Μαυρίκιο.

Η καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ δημιουργείται από 100% ζαχαροκάλαμο (non GMO) που καλλιεργείται παραδοσιακά, εδώ και 400 χρόνια, με ήπιες διαδικασίες (φυσική ωρίμανση) που ευνοούν το έδαφος και το τροπικό κλίμα του Μαυρικίου. Επίσης, παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου, χωρίς να γίνεται χημική επεξεργασία, όπως στη λευκή.

Για να ξεχωρίσει κανείς μια πραγματικά ακατέργαστη ζάχαρη δεν χρειάζεται να είναι ειδικός. Αρκεί να ανοίξει ένα σακουλάκι και θα το καταλάβει από το άρωμα και τη γεύση.

Η καστανή ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ δεν έχει τεχνητό άρωμα. Δεν περιέχει συντηρητικά και χρωστικές, όπως καραμελόχρωμα. Για παράδειγμα. η μαύρη ζάχαρη Dark Muscovado ΖΩΓΡΑΦΟΣ, διαφέρει γιατί δεν είναι προϊόν ανάμιξης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μελάσα (τον φυσικό χυμό του ζαχακάλαμου). Έχει το πλούσιο σκούρο καστανό χρώμα της μελάσας, έντονη γεύση, υπέροχο άρωμα και είναι μαλακή σαν βρεγμένη άμμος.

Υπάρχει κάποια διαφορά στη διατροφική αξία ανάμεσα στην κατεργασμένη και ακατέργαστη καστανή ζάχαρη; 

Αρχικά η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη δεν περιέχει γλουτένη και αλλεργιογόνα (gluten free, allergen free). Από την άλλη, περιέχει πληθώρα μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που απουσιάζουν από τη λευκή ζάχαρη (ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο, μαγνησιο, μαγγάνιο).

Υπάρχει διαφορά στη γεύση της ακατέργαστης καστανής ζάχαρης;

Η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη έχει ένα πιο χαρακτηριστικό άρωμα και φυσική γεύση μελάσας. Θυμίζει καραμέλα ή μέλι.

Η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη ταιριάζει περισσότερο σε κάποιες συνταγές ή υπάρχουν κάποιες που τις αναδεικνύει περισσότερο;

Η ζάχαρη είναι το βασικό συστατικό στη ζαχαροπλαστική, οπότε όταν χρησιμοποιείς τις καλύτερες πρώτες ύλες έχεις και τα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα. Επομένως όλες οι συνταγές γίνονται καλύτερες με ακατέργαστη ζάχαρη!

Η καστανή ζάχαρη είναι τέλεια για τον καφέ, τα κοκτέιλ, τα κράμπλ, τα μπισκότα και τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά (μελομακάρονα, μπακλαβάς).

Η μαύρη ζάχαρη είναι ιδανική τόσο για τη ζαχαροπλαστική όσο και για τη μαγειρική.

Συνταγή για Cinammon Rolls με καστανή ζάχαρη

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tea kapoukaki-Kiagia (@teakik)

Υλικά:

Για τα Cinnamon Rolls:

  • 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
  • 180 γραμμάρια γάλα πλήρες
  • 50 γραμμάτια καστανή ακατέργαστη ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • 50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (για πριν το ψήσιμο)
  • 1 αυγό
  • 60 γραμμάρια νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 50 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 180 καστανή ακατέργαστη ζάχαρη ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • κανέλα σε σκόνη

Για το γλάσο:

  • 140 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 5-10 γραμμάτια χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ απλά ανακάτεψε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Για τα Cinnamon Rolls:

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το νερό με τη μαγιά και 15 γραμμάρια από την καστανή ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Άσε λίγο στην άκρη το μείγμα να φουσκώσει.  Στον κάδο του μίξερ βάλε το γάλα, την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη, τη βανίλια και το αυγό και χτύπα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε μέτρια ταχύτητα πρόσθεσε το μείγμα με τη μαγιά και το μισό αλεύρι και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Σταμάτα το μίξερ και πρόσθεσε το βούτυρο (αφού το έχεις λιώσει), το αλάτι, και το υπόλοιπο αλεύρι και συνέχισε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να είναι ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχεις αλείψει με λίγο, σκέπασε το μπολ με μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1,5 με 2 ώρες. Τοποθέτησε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου και άνοιξε το ζυμάρι σε διαστάσεις 55×25 εκ. περίπου. Έχε στο νου σου πως θέλεις το πάχος του να είναι -όσο γίνεται- ισόποσο σε όλα τα σημεία.

Άπλωσε το μαλακωμένο βούτυρο της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και πασπάλισε με τη γέμιση της κανέλας σε όλη την επιφάνεια. Φρόντισε να αφήσεις μια λωρίδα ζύμης, περίπου 2 εκατοστά, στην πλευρά που είναι απέναντί σου.

Ρολάρουμε απαλά τη ζύμη δημιούργησε έναν κύλινδρο. Βρέξε ελαφρώς τα 2 εκατοστά που έχεις αφήσει χωρίς μείγμα κανέλας και κλείσε το ζυμάρι. Με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τις άκρες. Κόψε τη ζύμη σε 16 τεμάχια περίπου των 3-3,5 εκατοστών και σε ένα βουτυρωμένο ταψί στήσε τα ρολά με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω φροντίζοντας να έχουν μεταξύ τους μια μικρή απόσταση, ενός εκατοστού περίπου.

Κάλυψε τα cinammon rolls με μεμβράνη και άφησε τα να φουσκώσουν λίγο ακόμα.

Μόλις τα ρολά φουσκώσουν αφαίρεσε τη μεμβράνη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν για περίπου 30 λεπτά. Βγάλε τα από τον φούρνο, άφησέ τα να κρυώσουν λίγο και επικάλυψέ τα με το γλάσο.

Για το γλάσο:

Σε ένα μπολ βάλε τη ζάχαρη άχνη και πρόσθεσε λίγο από τον χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε και συνέχισε να προσθέτεις χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο γλάσο. Άπλωσε πάνω από τα cinnamon rolls και σέρβιρε.