«Χωριό». Μια λέξη που ξυπνάει αναμνήσεις και συναισθήματα. Τον παππού, τη γιαγιά, την πλατεία, το καφενείο που ο παππούς έπαιζε χαρτιά μέχρι το πρωί. Τα ατελείωτα καλοκαίρια που οι γονείς σου παραχωρούσαν την κηδεμονία σου στους δικούς τους γονείς κι εσύ έπαιζες από το πρωί ως το βράδυ νιώθοντας την απόλυτη ελευθερία. Όλα αυτά με την –ίδια- παρέα παιδιών που οι μισοί ήταν ξαδέρφια σου. Τα πανηγύρια, τους πρώτους έρωτες –ή τέλος πάντων ότι νόμιζες ότι ήταν έρωτας τότε.
Ενδεικτική περίπτωση τέτοιου χωριού είναι η Καστάνιτσα Αρκαδίας. Ακολουθούν 33 λόγοι που θα την κάνουν να αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση και στη δική σου καρδιά:
- Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας.
- Έχει τουρισμό αλλά συνεχίζει να διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
- Έχει χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός» και είναι απαραίτητο όλα τα σπίτια να είναι φτιαγμένα από συγκεκριμένα παραδοσιακά υλικά όπως πέτρα και ξύλο.
- Βέβαια, οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία κάθε χρόνο ασβεστώνουν το εξωτερικό των σπιτιών τους με αποτέλεσμα το χωριό να αποτελείται αποκλειστικά από άσπρα κτίρια. Για αυτόν τον λόγο η Καστάνιτσα είναι γνωστή ως «το νησί του Πάρνωνα».
- Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το χωριό είναι περικυκλωμένο από ένα δάσος γεμάτο καστανιές.
- Υπάρχουν μονοπάτια στα οποία μπορείς να κάνεις πεζοπορία και να απολαύσεις την επαφή με τη φύση.
- Μπορείς να ανέβεις στο ψηλότερο σημείο του χωριού, στον Πύργο Καψαμπέλη. Από εκεί έχεις θέα ολόκληρο το χωριό.
- Στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείς να δεις τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων του χωριού και να μάθεις πραγματικά την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του τόπου.
- Τα πέντε παραδοσιακά μαγαζιά του χωριού στα οποία μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακές τοπικές συνταγές και το καλύτερο τσίπουρο της ζωής σου.
- Στην τελική, η καστανόπαστα από μόνη της είναι ένας πάρα πολύ καλός λόγος.
- Όπως κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έχει και τα πανηγύρια του. Η Καστάνιτσα όμως δεν περιορίζεται σε ένα. Του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου –πληροφοριακά γιορτάζει το μισό χωριό, η Γιορτή του Δάσους τον Ιούλιο και τη Γιορτή Καστάνου τον Οκτώβριο, που αποτελεί και το πιο τουριστικό event του χωριού. Δεν μπορεί, κάποια από αυτές τις ημερομηνίες θα καταφέρεις να πάρεις μια άδεια.
- Στον χώρο του Συλλόγου του χωριού –ο οποίος έχει επιμεληθεί και για αυτούς τους λόγους- η νεολαία του χωριού διοργανώνει επικά πάρτυ που διαρκούν μέχρι το πρωί. Το αλκοόλ και η μουσική βρίσκονται στην απόλυτη υπερβολή.
- Ο «Θανασάκης», που αγαπάει πολύ τη νεολαία, ανοίγει το παλιό καφενείο περιστασιακά μετά τα πάρτυ και κερνάει καφέδες. Βάζει το λιθαράκι του στην αντιμετώπιση του hangover.
- Μετά το ξενύχτι, μπορείς να καθίσεις στην πλατεία έξω από την εκκλησία και να δεις τον ήλιο να ξεπροβάλλει ανάμεσα στα βουνά. Ρομαντικό, αλλά αληθινό.
- Τα έσοδα των πάρτυ γίνονται για την στήριξη του Συλλόγου Απανταχού Καστανιτσιωτών. Χωρίς υπερβολές, είναι ο πιο δραστήριος Σύλλογος που υπάρχει εκεί έξω.
- Ποτέ δε θα νιώσεις ξένος εκεί. Οι κάτοικοι έχουν έναν παράξενο τρόπο να σε κάνουν να νιώσεις ντόπιος.
- Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσεις στην πλατεία του χωριού και να μην σε κεράσουν οι θαμώνες. Το μόνο κακό είναι ότι είναι μόλις 12 το μεσημέρι και είσαι ήδη μεθυσμένος.
- Μην σε μπερδεύει το ότι είναι ορεινό. Θα τα κάνεις και τα μπάνια σου αφού οι παραλίες απέχουν μόλις 45 λεπτά. Το θέμα, όμως, είναι ότι οι Καστανιτσιώτες κάνουν πάρτυ ακόμα και εκεί.
- Είτε βράδυ είτε πρωί, μπορείς να πας στο καταφύγιο στο βουνό και να κάνεις πικ νικ ή να απολαύσεις το φως των αστεριών.
- Ακόμα και τον 15Αύγουστο που η Αθήνα μπορεί να βράζει, στην Καστάνιτσα θα το χρειαστείς το μπουφανάκι σου.
- Εκεί θα ακούσεις τις πιο τρομακτικές ιστορίες. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που περιφέρεται τα βράδια στο εκκλησάκι έξω από το χωριό, τα «άλαλα», ανεξήγητα φωτάκια στον πύργο, δεν περιγράφω άλλο.
- Θα λατρέψεις το παχύ «σ» στην προφορά των κατοίκων. Είναι απόρροια της τσακώνικης διαλέκτου που μερικοί χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα.
- Πέραν των τρομακτικών ιστοριών που θα σε στοιχειώσουν, υπάρχει και ένας πραγματικός κίνδυνος. Μικρά, χαριτωμένα αγριογούρουνα στα οποία πρέπει να φερθείς με ψυχραιμία και στοργή αν τα συναντήσεις στον δρόμο έξω από το χωριό.
- Είτε σου αρέσει να ασκείσαι είτε όχι, εκεί θα γυμναστείς θες δεν θες. Πολλές ανηφόρες και κατηφόρες και –μάντεψε- καθόλου αυτοκίνητα.
- Οι πιο «ζόρικοι» μπορούν να επιχειρήσουν την ανάβαση στη Μεγάλη Τούρλα, την κορυφή του Πάρνωνα.
- Ό,τι budget και να έχεις υπολογίσει ότι θα ξοδέψεις, ρίξε το στο μισό.
- Μη νομίζεις ότι επειδή είναι χωριό ο μόνος καφές που μπορείς να πιεις είναι ο ελληνικός.
- Η Σπίθα, η μασκότ του χωριού. Ναι, είναι σκύλος.
- Χωριό σημαίνει μικρή κοινωνία. Μικρή κοινωνία σημαίνει κοινωνική κριτική. Στην Καστάνιτσα, όμως, ακόμα και το κουτσομπολιό έχει τη γλύκα του.
- Ξέχασε την 30λεπτη προετοιμασία πριν την έξοδο. Εκεί διασκεδάζεις όπως θα πήγαινες στο περίπτερο. (Κορίτσια, μη βάλετε ψηλοτάκουνα στη βαλίτσα.)
- Αντικειμενικά δεν βρίσκεσαι μακριά από τον πολιτισμό. Θεατρικές παραστάσεις, ποδοσφαιρικοί αγώνες και διάφορες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους συμβαίνουν κατά τις high season περιόδους.
- Ένας από τους σημαντικότερους λόγους –αν όχι ο σημαντικότερος- είναι η νεολαία του χωριού. Γίνονται μια μεγάλη αγκαλιά μέσα στην οποία θα κάνεις πραγματικούς φίλους, θα ερωτευθείς (ενδεχομένως), σίγουρα πάντως θα παρτάρεις μέχρι τελικής πτώσης.
- Έρευνες έχουν δείξει πως στα δέκα άτομα που έχουν επισκεφτεί την Καστάνιτσα Αρκαδίας και για τους δέκα δεν ήταν η τελευταία φορά.
Για τον Γιώργο μας.
Της Εύας Λειβαδίτη