Και ενώ απολαμβάνεις τον πρωινό σου καφέ ξαφνικά πριν καλά καλά αδειάσει η κούπα σου νιώθεις μια ανεξήγητη εξάντληση και υπνηλία. Μα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αφού η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό;
Ας δούμε λοιπόν τους λόγους που η καφεΐνη προκαλεί το φαινόμενο της «πτώσης» και τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις περισσότερη ενέργεια το πρωί.
Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό, αυξάνοντας τη δραστηριότητα τόσο του εγκεφάλου, όσο και του νευρικού συστήματος, όπως εξηγεί η Clara Nosek, MS διαιτολόγος, διατροφολόγος. Ωστόσο, δε βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, την «κόπωση» που προκαλεί ο καφές.
Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα δηλαδή πως απορροφάται από τον κάθε οργανισμό.
Αυτή η κόπωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το πόσες ώρες κοιμάσαι το βράδυ, τα επίπεδα άγχους που βιώνεις καθημερινά, εάν προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα τροφής, από την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνεις, όπως επίσης και το πόσο νερό καταναλώνεις κατά την διάρκεια της ημέρας.
Το φαινόμενο της «πτώσης» μετά την κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από την απόφραξη ενός μορίου που ονομάζεται αδενοσίνη. Η αδενοσίνη δημιουργείται φυσικά εντός του σώματος και μέσα από βιοχημικές διεργασίες συμβάλλει στην εμφάνιση της υπνηλίας, εξηγεί η Sarah Muhammad, RD. Η κατανάλωση καφεΐνης, από οποιαδήποτε πηγή και εάν προέρχεται, «καταστέλλει» το σύστημα της αδενοσίνης στον εγκέφαλο και παρεμποδίζει τον ύπνο.
Όταν καταναλώνεις καφεΐνη, δεσμεύεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλό σου, εμποδίζοντας έτσι τη λειτουργία προσωρινά. Μόλις η καφεΐνη εξαφανιστεί, όλη αυτή η συσσωρευμένη αδενοσίνη θα εκτελέσει την αρχική της λειτουργία, δίνοντας το φαινόμενο της «πτώσης».
Πώς μπορείς να πίνεις καφέ χωρίς να νιώθεις κούραση;
Προκειμένου να αποφύγεις το φαινόμενο της «πτώσης» από την καφεΐνη προσπάθησε να καταναλώνεις ίσες ποσότητες νερού με καφέ. Δηλαδή, για κάθε φλιτζάνι καφέ που πίνεις, θα πρέπει να πίνεις και ένα ποτήρι νερό κρατώντας έτσι ενυδατωμένο τον οργανισμό σου. Να θυμάσαι πως η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να αποτρέψει την κούραση. Επίσης, αυτά που προσθέτεις
στον καφέ σου μπορεί να επηρεάσουν την ενέργειά σου. Η προσθήκη επιπλέον ζάχαρης (συμπεριλαμβανομένης της λευκής ζάχαρης, του σιροπιού ή των ζαχαρούχων κρεμών), θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου. Τα γλυκαντικά μηδενικής ζάχαρης όπως η στέβια μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
Επίσης η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία της καφεΐνης, καθώς τα γαλακτοκομικά περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που έχει συνδεθεί με την υπνηλία. Συνεπώς μπορείς να δοκιμάσεις μη γαλακτοκομικές κρέμες όπως σόγια, αμύγδαλο, βρώμη ή καρύδα. Και για να μειώσεις την πρόσθετη ζάχαρη, επέλεξε γαλακτοκομικά ή μη γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν ζάχαρη
Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να νιώσεις περισσότεροι ενέργεια το πρωί;
Φυσικά και υπάρχουν. Ένας φυσικός τρόπος για να νιώσεις μεγαλύτερη ευεξία το πρωί θα ήταν να συνεχίσεις πραγματικά το τελετουργικό πριν τον ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Η υγιεινή του ύπνου είναι πραγματικά σημαντική. Βεβαιώσου ότι έχεις 6 έως 8 ώρες ξεκούραστο ύπνο με ελάχιστες διακοπές.
Περιόρισε το μπλε φως έως και μια ώρα πριν τον ύπνο και κοιμήσου σε ένα δωμάτιο που έχει παράθυρα με καλό φυσικό φως ή αγόρασε ρολόγια ή λάμπες για να προσομοιώσεις τις επιπτώσεις του φυσικού ηλιακού φωτός το πρωί.
Η καφεΐνη μπορεί επίσης να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σου, τονίζει ο Μωάμεθ. Συνιστάται να μην καταναλώνεις καφεΐνη έξι ώρες πριν τον ύπνο, προκειμένου το σώμα να μπορεί να χαλαρώσει φυσικά και να έχεις ποιοτικό ύπνο.
Ο καφές μπορεί να είναι εξαιρετικός για πολλούς ανθρώπους αλλά όχι για όλους. Αν λοιπόν παρατηρήσεις να έχεις ευαισθησία στην καφεΐνη ή να εμφανίζεις μεγαλύτερη ευαισθησία με την πάροδο του χρόνου προσπάθησε να μειώσεις την πρόσληψη της. Μπορείς να επιλέξεις έναν καφέ με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή να μεταβείς σε άλλες πηγές καφεΐνης όπως το matcha για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σου.