Την τελευταία 10ετία ο αριθμός των ανθρώπων που συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι με τη γάτα τους συνεχώς αυξάνεται και το κίνημα των #catpeople κερδίζει οπαδούς κάθε φορά που μια φουντωτή ουρά ξεπροβάλλει από τον καναπέ.
Ανεξάρτητες, μυστηριώδεις και σίγουρα πιο εύκολες στην καθημερινή διαχείριση τους συγκριτικά με έναν σκύλο, οι γάτες έχουν το δικό τους fun club.
Όπως και στην περίπτωση της Κατερίνας Ανυφαντή, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεύθυνη εκτροφή της ράτσας Ragdoll, κάνοντας το γύρο του κόσμου με γάτες πρωταθλητές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεκάθαρα cat person.
Τι θα συμβεί φέτος στην Έκθεση Μορφολογίας Γάτας 2023;
Φέτος, έπειτα από 15 χρόνια που χτίζουμε το θεσμό εκθέσεων μορφολογίας γάτας στην Ελλάδα, θα έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από χώρες του εξωτερικού. Είναι σαν τη δική μας Eurovision και το κλίμα είναι ιδιαίτερα εορταστικό, καθώς γιορτάζουμε τα 35 χρόνια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γάτας WCF, που σκοπό έχει να ενώνει τους ανθρώπους που αγαπούν τις γάτες σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Ουγγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία είναι μερικές από τις χώρες που θα συμμετάσχουν.
Ονειρευτήκαμε μια έκθεση η οποία θα εμπεριέχει όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν χωρίς να είναι απρόσωπη, χωρίς να είναι επιτηδευμένη και πάνω από όλα να έχει μια φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Θέλαμε έναν κτηνίατρο που να μιλά απλά και κατανοητά στον κόσμο που έχει γατούλες και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Λάζαρος Καρανάσιος θα είναι ο κτηνίατρος αυτής της έκθεσης. Θέλαμε κριτές που αγαπούν να κρίνουν γάτες και να συνομιλούν με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με σεβασμό και όρεξη για αυτό που κάνουν. Οι κριτές που έρχονται είναι από τους πιο αγαπητούς στον χώρο της γάτας. Θέλαμε μια Hostess βγαλμένη από το όνειρο για αυτό ράψαμε ειδικό κοστούμι στη Κίνα και θα έχουμε επαγγελματία Cosplayer γιατί έχουμε κουραστεί με το ταγιέρ, το κοστούμι και την σοβαροφάνεια. Θέλαμε ένα φιλοζωικό σωματείο που να έχει αποδείξει την αξία του αρκετά χρόνια σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις με αδέσποτα και να έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, για αυτό μέρος τον εσόδων θα διατεθεί για φάρμακα και τροφές προς το σωματείο Αδεσποτολόγιο. Μας ενδιαφέρει αυτές οι δύο ημέρες να είναι γεμάτες όμορφες αναμνήσεις, γιατί αν δει κάποιος όλη μας την πορεία ως σύλλογος αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε όμορφες μνήμες με μια γάτα αγκαλιά και κάποιες φορές με περισσότερες.
Γιατί τα τελευταία χρόνια πιστεύεις ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μοιράζονται τη ζωή τους με μια γάτα;
Γιατί πολλοί μύθοι καταρρίφθηκαν που ήθελε τις γάτες να είναι μέρος ενός κυνηγιού μαγισσών. Γιατί η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους και η παραπληροφόρηση με το τοξόπλασμα άρχισε να κοπάζει. Γιατί εκ φύσεως έχουν την ικανότητα να ρίξουν και το πιο δύσκολο κάστρο και να κάνουν την πιο παγωμένη καρδιά να λιώσει.
Γιατί η φιλοσοφία των ανθρώπων έχει αλλάξει, δεν ψάχνουν πια να είναι αφεντικά σε μια σχέση με ένα κατοικίδιο αλλά συνοδοιπόροι στο μονοπάτι που λέμε ζωή.
Τι σημαίνει υπεύθυνη εκτροφή για σένα και σε τι διαφέρει από τις παράνομες γέννες που έχουν εξελιχθεί σε εμπόριο;
Υπεύθυνη εκτροφή σημαίνει να είσαι υπηρέτης της φυλής που έχεις επιλέξει, εκτρέφεις για να προσφέρεις και να βελτιώσεις αυτή την φυλή και ποτέ για να κερδίσεις εις βάρος της. Σημαίνει ελάχιστος αριθμός γεννών ανά ζώο. Περισσότερες από 3 γέννες δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει μια καθαρόαιμη γάτα στη ζωή της, έπειτα πρέπει να στειρωθεί.
Σημαίνει παίρνω δύσκολες αποφάσεις για την ευζωία του ζώου και το καλό της φυλής. Τι κι αν η γάτα που έφερες από το εξωτερικό κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, εάν τα μωρά που κάνει έχουν προγναθισμό την στειρώνεις και δεν χρειάζεται να κάνεις δεύτερη γέννα. Όταν ένας εκτροφέας φτάνει σε μεγάλη ηλικία και παύει να εκτρέφει όλη η κοινότητα του γράφει «σε ευχαριστώ που υπηρέτησες την φυλή».
Οι παράνομες γέννες είναι ένα φαινόμενο που το συντηρούν οι άνθρωποι που θέλουν ένα «οικονομικό» καθαρόαιμο, το οποίο είναι ένα μωρό από τα δεκάδες που θα κάνει μία θηλυκή γάτα που έπεσε στα λάθος χέρια. Αυτή η γάτα δεν θα έχει ποτέ καμία ιατρική περίθαλψη και θα γεννάει μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της κλεισμένη σε κλουβί, σε ένα υπόγειο ή σε μια αποθήκη, όχι στο μακρινό εξωτερικό αλλά σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι, στις φωτογραφίες θα βλέπετε μερικά μωρά σε ένα όμορφο κουβερτάκι, κανείς δεν θα μπορέσει να σας βεβαιώσει που είναι η μητέρα τους, πως ζει και πόσες γέννες έχει κάνει.
Αυτοί οι άνθρωποι θησαυρίζουν γιατί σαν τάση οι Έλληνες θέλουν μωρά γατάκια χωρίς να γνωρίζουν ότι 2 μηνών είναι έγκλημα να αφαιρέσεις ένα μωρό γατάκι από τη μητέρα του. Μόνο ένας παράνομος εκτροφέας θα σας δώσει τέτοιο μωρό. Όλα καταλήγουν στην έλλειψη πληροφόρησης και παιδείας. Για αυτό ανθίζουν και διαιωνίζονται τέτοια φαινόμενα.
Βλέπουμε συχνά στα social media κτηνωδίες με θύματα τα ζώα. Πως μπορεί ο απλός πολίτης να επέμβει άμεσα αν βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια εικόνα;
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε εφόσον δεν έχουμε στη χώρα μας αστυνομία ζώων είναι να καλέσουμε την Ελληνική αστυνομία και να περιμένουμε εκεί μέχρι να έρθει το περιπολικό. Το δεύτερο είναι να πάμε στον εισαγγελέα που έχει οριστεί από το κράτος για την κακοποίηση ζώων, ο οποίος δέχεται ακροάσεις κοινού στην εισαγγελία πρωτοδικών, και να κάνουμε καταγγελία
και το τρίτο αναφορά κακοποίησης στην υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος όταν βλέπουμε σε κάποιο βίντεο στο διαδίκτυο κακοποίηση ζώου.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα γαϊδουράκια στην ‘Ύδρα και την Σαντορίνη συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, κακοποιούνται καθημερινά και αυτό χρειάζεται την παρέμβαση από όλους μας για να πάψει. Το παστούρωμα, τα ζώα που ζουν σε ακάλυπτους, τα σκυλιά που είναι μόνιμα δεμένα, εικόνες που έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνουν πια εντύπωση είναι κακοποίηση.
Ναι θα χάσουμε λίγο από το χρόνο μας, αλλά ομελέτα χωρίς σπασμένα αυγά δεν γίνεται, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν οι άλλοι τον κόσμο για εμάς, αυτενεργώντας λοιπόν θα κάνουμε τον κόσμο που περπατάμε στο τώρα μας καλύτερο. Αν όχι εμείς, τότε ποιος;
Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή που έχεις ζήσει με γάτα σου και δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Είναι ένα ψηφιδωτό στιγμών που οδήγησε σε ένα φυσικό πια αποτύπωμα.
Ένας πολύ αγαπημένος γάτος με το όνομα Blue σηκώνει ό,τι πιθανό κύπελλο υπάρχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κύπρου το 2012. Τα χρόνια περνούν και ο Blue δεν είναι ανάμεσα μας, είναι όμως ο γιος του, σε μια έκθεση κάπου στη Γερμανία χωρίς πολλές ελπίδες, γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Προκρινόμαστε στον τελικό και κοιτάζοντας τον μικρούλη συνειδητοποιώ ότι είναι ίδιος ο πατέρας του, τον παίρνω απαλά και του ψιθυρίζω «πάμε να το σηκώσουμε για τον μπαμπά»… Και ως εκ θαύματος αυτή η μικρή καλοχτενισμένη χνουδόμπαλα κέρδισε ό,τι κύπελλο υπήρχε στη διοργάνωση ακριβώς όπως ο πατέρα του. Κάθε ζώο που φεύγει είναι μια ανεξίτηλη γρατζουνιά στην καρδιά μας. Η εκτροφή έχει μεγάλες χαρές αλλά και πολλές γρατζουνιές, ωστόσο δεν θα πάψουμε να υπηρετούμε.
Η Κατερίνα Ανυφαντή είναι Προέδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Γάτας Ελλάδος Felina, διεθνής κριτής μορφολογίας γάτας WCF και Spokesperson Ηθικής εκτροφής γάτας Παγκόσμιου Φελινολογικού Συμβουλίου.
Η Έκθεση Μορφολογίας Γάτας 2023 (Cat Expo 2023) πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Ιουνίου στον Πολιτιστικό Χώρο Μάνος Λοϊζος – Λ. Θηβών 243- 245 Αθήνα. Ώρες κοινού: 10:30 – 19:00 Γενική είσοδος: 5 ευρώ ΑΜΕΑ, παιδιά έως 12 ετών & άνεργοι ΔΩΡΕΑΝ Μέρος των εσόδων της διοργάνωσης θα διατεθούν στο Φιλοζωικό Σωματείο Αδεσποτολόγιο για αγορά τροφών και φαρμάκων. ΔΩΡΕΑΝ Parking