Από τη μία, κάποιες από εμάς χρησιμοποιούν μόνο νερό micellaire ενώ άλλες κάνουν τριπλό καθαρισμό με προϊόντα διαφορετικών υφών και συστάσεων.
Οι τάσεις στο skincare είναι συχνά αντιφατικές. Αυτή την περίοδο, ενώ η τάση του double cleansing δίνει τη θέση της στο triple cleansing, βλέπουμε όλο και περισσότερους να στρέφονται στο #skinimalism μειώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης τους σε λίγα, ουσιαστικά βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε τελικά πόσα βήματα χρειαζόμαστε.
Από τη μία, κάποιες από εμάς χρησιμοποιούν μόνο νερό micellaire ενώ άλλες κάνουν τριπλό καθαρισμό με προϊόντα διαφορετικών υφών και συστάσεων. Που βρίσκεται όμως η χρυσή τομή για την καθεμιά μας;
Ρωτήσαμε τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο
Δρ. Βάλια Μουσάτου και, μαζί της, απομυθοποιούμε μια για πάντα τον καθαρισμό προσώπου.
Ποιος είναι ο σκοπός του καθημερινού καθαρισμού;
Ένα από τα βασικά βήματα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, είναι ο καθημερινός καθαρισμός. Είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση νεκρών επιδερμιδικών κυττάρων, των ρύπων της ατμοσφαίρας, του σμήγματος, των υπολειμμάτων των προϊόντων μακιγιάζ, και των υπολειμμάτων των άλλων προϊόντων περιποίησης (αντιηλιακά, κρέμες κλπ). Επιπλέον, σε ένα καθαρό δέρμα μπορούμε να εφαρμόσουμε τέλεια το μακιγιάζ και να διευκολύνουμε τη διείσδυση των προϊόντων αντιγήρανσης και περιποίησης.
Χρειάζεται να πλένουμε το πρόσωπο πρωί και βράδυ;
Συνήθως, το πλύσιμο πρωί και βράδυ είναι αρκετό για τα περισσότερα δέρματα. Σε ορισμένα ξηρά, αλλεργικά ή δυσανεκτικά δέρματα, αρκεί ο καθαρισμός μια φορά την ημέρα με ένα πολύ απαλό προϊόν για να μην ερεθίζονται περαιτέρω.
Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το διπλό και τριπλό καθαρισμό του προσώπου (double και triple cleansing); Είναι απαραίτητοι; Και αν ναι, για ποιους τύπους δέρματος;
Ο διπλός και τριπλός καθαρισμός δεν είναι απαραίτητη αλλά ούτε και συνιστάμενη διαδικασία για όλους τους τύπους δέρματος. Συγκεκριμένα, ωφελούν περισσότερο τα πιο λιπαρά και ανθεκτικά δέρματα αλλά και όσες φορούν έντονο μακιγιάζ.
Συνιστώνται κυρίως για μια φορά τη μέρα με τον εξής τρόπο. Αρχικά, αφαιρούμε το μακιγιάζ με κάποιο ελαιώδες, κρεμώδες ή διφασικό καθαριστικό. Εν συνεχεία, πλένουμε το πρόσωπο με ένα καθαριστικό που ξεβγάζεται με νερό. Έτσι, γίνεται πιο αποτελεσματική απομάκρυνση όλων των καταλοίπων από το δέρμα. Όμως, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των προϊόντων για να μην απογυμνώσουμε το δέρμα από τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας που το προστατεύουν.
Πώς επηρεάζει ο τύπος δέρματος μας τη ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου μας;
Όπως συζητήσαμε, ο κάθε τύπος επιδερμίδας, χρειάζεται το κατάλληλο καθαριστικό. Έτσι, τα πιο ξηρά και ευαίσθητα δέρματα χρειάζονται ενυδατικά καθαριστικά με καταπραϋντικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ, πανθενόλη, αλόη, κλπ. Παράλληλα, μερικές φορές αρκεί απλά το ντεμακιγιάζ με διφασικό νερό ή γαλάκτωμα.
Αντίθετα, τα πιο λιπαρά δέρματα, όπως και τα εφηβικά και τα αντρικά, έχουν ανάγκη από καθαριστικό που ξεπλένεται με νερό, σε μορφή τζελ ή αφρού. Ακόμα, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από εφίδρωση. Επίσης, τα ακνεϊκά δέρματα ωφελούνται από καθαριστικά με ελαφριά απολεπιστική δράση.
Γι’ αυτό αν έχεις ακνεϊκό δέρμα, μπορείς να επιλέξεις κάποιο προϊόν με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ σε χαμηλή συγκέντρωση. Παράλληλα, όταν υπάρχει ακμή σε πιο ανθεκτικές περιοχές, όπως η ράχη, χρειαζόμαστε καθαριστικά με πιο έντονη απολεπιστική δράση.
Κάποιες ακόμα συμβουλές σχετικά με τον καθαρισμό προσώπου είναι οι παρακάτω:
- Όταν το δέρμα μας «τραβάει» μετά τον καθαρισμό, χρειάζεται ενυδάτωση. Εάν αυτή η αίσθηση είναι έντονη, μπορεί να χρειάζεται ένα πιο ήπιο καθαριστικό.
- Tα πιο λιπαρά δέρματα δε χρειάζονται πάντα κρέμα μετά τον καθαρισμό. Συχνά, ένας ενυδατικός ορός αρκεί.
- Γενικά, δεν ενδείκνυται το συχνότερο από 2 φορές τη μέρα πλύσιμο γιατί αφυδατώνει την επιδερμίδα.
- Eάν το καθαριστικό έχει απολεπιστική δράση, χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό μετά τον πρωινό καθαρισμό για αποφυγή δυσχρωμιών.