Το 1945 ο Κάσπερ το Φιλικό Φαντασματάκι έκανε στις αίθουσες του σινεμά την πρώτη του γνωριμία με το κοινό. Ο Κάσπερ είναι σκέτη γλύκα. Από ανθρωπιστική άποψη, ήταν να απορείς πώς παρά την απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό, στις ταινίες δυσκολευόταν να κάνει φίλους γιατί όλοι τρόμαζαν μαζί του. Αλλά από άποψη παστρικότητας, ήταν πάντα να απορείς πώς μπλεκόταν σε τόσες περιπέτειες και το φορμάκι του έμενε πάντα τόσο αστραφτερά λευκό.
Λογικά θέλεις να μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να είναι και τα δικά σου λευκά είδη τόσο καθαρά και αστραφτερά. Και μοσχομυριστά υποθέτουμε, κι ας μη γνωρίζουμε τη μυρωδιά του Κάσπερ.
Τα σεντόνια του κρεβατιού
Στην επιφάνεια των σεντονιών του κρεβατιού συσσωρεύονται σωματικά υγρά όπως ο ιδρώτας και τα έλαια της επιδερμίδας μας. Συντροφιά με ένα σκασμό βακτήρια. Αυτός είναι και ο λόγος που καλό είναι κάθε πρωί που θα σηκωθούμε να αερίσουμε το χώρο και μετά να στρώσουμε το κρεβάτι. Αλλιώς εγκλωβίζουμε τα βακτήρια μεταξύ σεντονιών και σκεπασμάτων. Και όσο μένουν εκεί, βοηθούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και ακάρεων που μας προκαλούν αλλεργίες.
Εντάξει, είναι τέλειο όταν πηγαίνουμε σε ξενοδοχείο και μας αλλάζουν τα σεντόνια κάθε μέρα ή το πολύ κάθε δεύτερη. Αν τώρα το εφαρμόζαμε αυτό και στο σπίτι μας, θα επιβαρυνόταν τρελά το πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας, το ίδιο και το περιβάλλον. Κάθε πλυντήριο ρούχων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού. Ακόμα και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά, ένα βάρος του προσθέτουν. Και, τέλος, το σιδέρωμα καταναλώνει ρεύμα.
Ιδανικά λοιπόν, πλένουμε τα σεντόνια μας μία φορά την εβδομάδα. Τώρα, αν είμαστε άρρωστοι, αν έχουμε ιδρώσει πολύ, αν υπάρχουν εμφανείς λεκέδες, αν συνηθίζουμε να κοιμόμαστε χωρίς ρούχα και εάν έχει τύχει να πέσουμε για ύπνο μετά από γυμναστική χωρίς να κάνουμε ντους, τότε η μία φορά την εβδομάδα θα χρειαστεί να γίνει δύο.
Η ευτυχία λένε είναι στα μικρά και καθημερινά. Κάτι τέτοιο σκέφτονται οι περισσότεροι όταν ξαπλώνουν σε φρεσκοπλυμένα, μοσχομυριστά, όμορφα σιδερωμένα σεντόνια. Αυτή η αίσθηση δείχνει να μας χαλαρώνει και να μας βοηθά να κοιμηθούμε ευκολότερα. Οπότε τι καλύτερο, να οργανωθούμε με τρόπο τέτοιο που η αλλαγή των σεντονιών να γίνεται την πιο στρεσογόνο μας ημέρα -ίσως τη Δευτέρα- ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη της χαλάρωσης τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε περισσότερο.
Το πάπλωμα και η παπλωματοθήκη
Το μία φορά την εβδομάδα ισχύει βέβαια και για την παπλωματοθήκη. Μπορεί το σεντόνι να μην την αφήνει να έρθει σε επαφή με το σώμα μας, με το σωστό το χουχούλιασμα όμως, έρχεται σίγουρα σε επαφή με το πρόσωπό μας.
Το πάπλωμα μας είναι προστατευμένο, οπότε μία φορά στο τέλος του χειμώνα είναι καλά να το πλύνουμε. Θυμόμαστε να το αφήσουμε να στεγνώσει πάρα πολύ καλά και να το αποθηκεύσουμε στις ειδικές αεροστεγείς σακούλες για να διατηρηθεί καθαρό και φρέσκο μέχρι του χρόνου. Κάθε φορά που αλλάζουμε τα σεντόνια, μπορούμε να το βγάλουμε έξω να αεριστεί ή και να λιαστεί, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Οι πετσέτες του μπάνιου
Τόσο οι πετσέτες της κουζίνας, όσο και του μπάνιου, είναι εκεί για να στεγνώσουμε ό,τι μόλις έχουμε καθαρίσει. Είτε πιάτα και σκεύη κουζινικά, είτε τα χέρια μας και το πρόσωπό μας, είτε εμάς τους ίδιους ολόκληρους. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να σκουπίσουμε οτιδήποτε καθαρό σε μια πετσέτα, εάν και αυτή δεν είναι εξίσου καθαρή.
Οι πετσέτες του μπάνιου είναι διαρκώς εκτεθειμένες σε σκόνη και μάλιστα σε ένα χώρο που πολύ συχνά γεμίζει υγρασία και υδρατμούς. Τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν τη σκόνη να «κολλήσει» πάνω στην επιφάνεια των πετσετών. Επιπλέον, κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο και σκουπιζόμαστε σε αυτές, αφήνουμε πάνω τους τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας.
Ανά τρεις χρήσεις είναι ασφαλές να πλένουμε τις πετσέτες σώματος, προσώπου και μαλλιών. Φροντίζουμε ενδιάμεσα όποτε τις χρησιμοποιούμε, να τις απλώνουμε μετά με τρόπο τέτοιο που να στεγνώνουν επαρκώς. Οι πετσέτες χεριών έχουν πολλή πιο συχνή χρήση και πολύ πιο μικρή επιφάνεια κι έτσι συσσωρεύουν υγρασία που δεν προλαβαίνει συνήθως να στεγνώσει. Οπότε αλλάζουμε τις πετσέτες αυτές κάθε δεύτερη μέρα.
Οι πετσέτες της κουζίνας
Στην κουζίνα τώρα, μικρόβια και βακτήρια από τις τροφές και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στήνουν σωστή παρέλαση. Εδώ είναι και ο χώρος που θα επιτραπούν ή θα αποτραπούν τυχόν τροφικές δηλητηριάσεις. Οπότε εδώ πρέπει να είναι και η αμέριστη προσοχή μας. Για το λόγο αυτό, έχουμε πάντα στη διάθεσή μας δύο διαφορετικές πετσέτες, για δύο διαφορετικές χρήσεις. Με τη μία σκουπίζουμε τα πιάτα, τα ποτήρια και τα λοιπά σκεύη προς χρήση ή αποθήκευση. Με την άλλη σκουπίζουμε τα χέρια μας. Την πετσέτα για τα χέρια μπορούμε να την αλλάζουμε κάθε δεύτερη μέρα, αλλά η πετσέτα των πιάτων καλό είναι να αλλάζεται καθημερινά.
Ελλείψει χώρου, μια συχνή συνήθεια είναι να κρεμάμε τις πετσέτες της κουζίνας στο χερούλι του φούρνου. Χαιρόμαστε μάλιστα όταν το κάνουμε αυτό όσο ο φούρνος ανάβει, γιατί οι πετσέτες στεγνώνουν πιο γρήγορα. Όμως. Η λαβή του φούρνου με τα μαγειρέματα, είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει ποτέ υπολείμματα τροφών, κάτι που την καθιστά το πλέον ακατάλληλο μέρος για το κρέμασμα της πετσέτας. Επίσης, είναι απίθανο να θυμάσαι να τη βγάλεις από εκεί κάθε φορά που θα ανοίξεις το φούρνο για να βάλεις το φαγητό, να τσεκάρεις τα υγρά του ή να δεις αν έχει ψηθεί και να το αφαιρέσεις. Τελικά, όπως η πόρτα θα ανοίξει, η πετσέτα θα ακουμπήσει το πάτωμα.
Και τα υπόλοιπα
Τα ριχτάρια που χρησιμοποιούμε ως καλύμματα στο καναπέ ή ως κουκούλια να μπούμε μέσα εκείνα τα κρύα βράδια με το βιβλίο ή το τηλεκοντρόλ ανά χείρας, δεν έρχονται απευθείας σε επαφή με το σώμα μας, αφού -λογικά!- φοράμε ρούχα όταν τα χρησιμοποιούμε. Μία φορά το μήνα είναι μια καλή συχνότητα πλυσίματός τους. Δεν ξεχνάμε βέβαια ενδιάμεσα να τα τινάζουμε ώστε να απαλλαχθούν από σκόνες και τυχόν μικρο-σκουπίδια. Διαλέγοντας υφάσματα που δεν είναι ευαίσθητα στο στατικό ηλεκτρισμό, εγκλωβίζεται εκεί λιγότερη σκόνη.
Το χαλάκι του μπάνιου ταλαιπωρείται κι αυτό από τα υγρά και την υγρασία του μπάνιου. Για να το διατηρήσουμε παραπάνω, θυμόμαστε να σκουπίσουμε τα πόδια μας μετά το ντους πριν τα ακουμπήσουμε εκεί, και όχι να πατήσουμε πάνω του ώστε να σκουπιστούμε. Ανάλογα την ποιότητα του υφάσματος και τη χρήση, κάθε δύο εβδομάδες το πολύ, θα χρειαστεί να το πλύνουμε. Εκείνη τη μέρα που θα λιάσουμε το πάπλωμα, βοηθάει να κάνουμε το ίδιο και με το χαλάκι μας.
Οι κουρτίνες ευτυχώς δεν εκτίθενται σε υγρασία, ούτε και σε συχνή επαφή μαζί μας. Παρά μαζεύουν σκόνη, καυσαέρια αναγκαστικά όποτε ανοίγουμε τα παράθυρα και μυρωδιές -ειδικά για όσους καπνίζουν μέσα στο σπίτι. Το πλύσιμο κάθε 4 με 6 μήνες θα τις κρατήσει φρέσκιες και καθαρές. Σε σπίτια ανθρώπων με αλλεργίες, το πλύσιμο καλό είναι να γίνεται 4 φορές το χρόνο, ώστε να αποφορτίζεται η ατμόσφαιρα από όλα όσα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.