Με τον Κωστή Αργυριάδη δώσαμε ως σημείο συνάντησης τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται η έκθεση, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου βρίσκεται στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, το απόγευμα της Παρασκευής.

10379225_10152158181741989_68381126_n

Η έκθεση ”Κάθε σήμερα, κάθε πόλη” περιλαμβάνει φωτογραφίες απο σημεία της πόλης μέσα από τις οποίες προκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει εικόνες που θεωρητικά έρχεται σε επαφή καθημερινά χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται και να συνειδητοποιεί την ομορφιά που υπάρχει στο καθημερινό, το απλό, το ασήμαντο και το σίγουρο. ”Είχα πάει να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο στην Ξάνθη αλλά επειδή δεν μου άρεσε έφυγα και πήγα στο ESP, στο οποίο είχα πάρει υποτροφία από τον πρώτο χρόνο, να σπουδάσω φωτογραφία. Μαθήτευσα τρία χρόνια δίπλα στον Στράτο Καλαφάτη, πιστεύω πως χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν τίποτα, είναι εξαιρετικός!

Το θέμα της έκθεσης: ”Η έκθεση έχει ως σημείο αναφοράς την μετριότητα του οπτικού ερεθίσματος, κάτι που βρίσκεται συνέχεια στην πόλη μας και προσπαθούμε πάντα να το αποφύγουμε. Αυτό που θέλουμε να μην πηγαίνει το βλέμμα μας. Δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε όμορφο. Είναι αυτό το μέτριο που έχει νικήσει παντού και φαίνεται πλέον στους ανθρώπους, στην καθημερινότητα, στους δρόμους!”

Το ασπρόμαυρο κόντραστ είναι κυρίως το χαρακτηριστικό του. ”Πιστεύω πως είναι πιο εκφραστικό και άμεσο από ότι το έγχρωμο. Για μένα το έγχρωμο είναι ξένο τελείως, μια άλλη περιπέτεια. Θεωρώ το απρόμαυρο μονοπάτι πιο λογικό, πιο γήινο”.

photo

Τα κριτήρια του για να απαθανατίσει κάτι με τον φωτογραφικό φακό του. Η άμεση επίθεση προς το θέμα, καμία σχέση δηλαδή με την ουδετερότητα. Η επίδραση που έχει πάνω μου αυτό που χαρακτηρίζω εγώ ασήμαντο. Το έβλεπα παντού στη ζωή μου και ήθελα να καταπιαστώ με ό,τι και αν ήταν αυτό και να βγάλω τον εαυτό μου μέσα από αυτό. Όπως λέει και ένα ρητό ”στις λεπτομέρειες κρύβεται ο Θεός”. Πραγματικά για μένα τα ασήμαντα και οι λεπτομέρειες είναι αυτό που αναδεικνύει η φωτογραφία. Σε ταξιδεύει δηλαδή κάπου αλλού”.

Γιατί μόνο η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστεί σε αυτήν του την έκθεση. ”Νομίζω η πόλη αυτή έχει ωραία σύνορα,γιατί μετά γενικεύεται πολύ το τι θεωρώ προσωπικά μέτριο,ασήμαντο, κτλ. Μ αρέσει που έχει κλειστά σύνορα η Θεσσαλονίκη, αλλά και να διαχωρίζω στο μυαλό μου ότι αυτή είναι η τάδε πόλη αυτή κάποια άλλη. Παρόλο που αν δεις κάποιες φωτογραφίες είναι ολόιδιες, έχω την ανάγκη να νιώθω ότι είναι ξέχωρα σε άλλα ”οικόπεδα” μέσα στο μυαλό μου, κάτι σαν αρχειοθέτηση”.

photo1

Η έμπνευση του. ”Το τίποτα και τα πάντα.Να περπατάω και να είμαι με την φωτογραφική μου. Η ίδια η πόλη που μέσα της υπάρχω. Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του μια πόλη και ωφείλει να την βγάζει προς τα έξω.Ό,τι και αν είναι ,είμαστε κομμάτι της πόλης. Για παράδειγμα η μητέρα μου είχε πάντα κήπο,έτσι όταν άλλαξε σπίτι και ”εγκλωβίστηκε” σε μπαλκόνι το γέμισε με λουλούδια. Αυτό είναι που πιστεύω,ότι τον περιορισμό που έχουμε πρέπει να τον εξωτερικεύουμε. Η δική μου άμυνα και επίθεση ταυτόχρονα ειναι η φωτογραφία.”

photo2

Mελλοντικά σχέδια. ”Δουλεύω ένα τελείως διαφορετικό project με θέμα το ”Κίτς”.Του χρόνου ελπίζω να βγει το δούλεμα παράλληλα με αυτό”. Η συγκεκριμενη έκθεση περιλαμβάνεται στην ενότητα «Τρεις Φωτογράφοι, τρεις αφηγήσεις για τη Θεσσαλονίκη. Τάνια Καμίδου – Κωστής Αργυριάδης – Λίλη Ζουμπούλη» και κυκλοφορεί αντίστοιχα για την κάθε μια φωτογραφιό λεύκωμα από τις εκδόσεις <<ΑΓΡΑ>>. Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη Διάρκεια: από 9 έως 21 Μαϊου Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00 Είσοδος ελεύθερη