Πρόκειται για ένα πολύ απλό και νόστιμο κέικ μπανάνας με icing από cream cheese και έξτρα γεύση καραμέλας.
Τι θα χρειαστείς:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι αλάτι
175ml ελαιόλαδο
4 μεγάλα αυγά
5 ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά γάλα
1 κουταλάκι σόδα
Για το icing:
125 γρ. cream cheese, σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ dulce de leche ή καραμέλα βουτύρου
Πως θα το φτιάξεις:
Βουτύρωσε μία φόρμα για κέικ. Προθέρμανε τον φούρνο στους 170ºC.
Για να φτιάξεις το κέικ βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο, τις μπανάνες και τη βανίλια και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Σε ένα μικρότερο μπολ ζέστανε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10” το γάλα. Ανακάτεψε το με τη σόδα με περίμενε να αφρίσει. Πρόσθεσε το μείγμα με το γάλα στο μπολ με τη ζύμη του κέικ και ανακάτεψε.
Ρίξε τη ζύμη στο ταψί που έχει ετοιμάσει και ψήσε για μία ώρα ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό από το κέικ, όταν το τσιμπήσεις. Μόλις είναι έτοιμο άφησε το κέικ να κρυώσει καλά.
Για το icing χτύπησε την κρέμα με το βούτυρο μέχρι να ενωθούν και να μαλακώσουν. Πρόσθεσε την άχνη και τη βανίλια και χτύπησε για 5-8. Με ένα κουτάλι άπλωσε το μείγμα στην επιφάνεια του κέικ και δούλεψε το λίγο και στις άκρες. Περίχυσε με τη the dulce de leche ή την καραμέλα και αν θες δούλεψε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ώστε τα δύό μείγματα να δημιουργήσουν μεταξύ τους κυματισμούς.
Ξέρετε που μπορεί να βρεί κανείς dulce de leche στην Αθήνα;
Dulce de leche στην ουσία είναι το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Υπάρχουν πολλές και πολύ εύκολες συνταγές στο Internet αλλά επίσης μπορείς να το βρεις και σε όλα τα μεγάλα σουπερ μαρκετ, στα ράφια της ζαχαροπλαστικής. Είναι σε μορφή κονσέρβας. Αν φτιάξεις τη συνταγή θέλουμε φωτογραφία 🙂