Είναι νόστιμο, είναι εντυπωσιακό και πάνω από όλα μυρίζει Χριστούγεννα!
Αυτό το gingerbread κέικ είναι το ιδανικό για εσένα που λατρεύεις τα μπαχαρικά αλλά και το γλυκό τυρί αφού το cream cheese frosting του είναι από άλλο πλανήτη!
Υλικά:
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- ¾ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι (99 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι (107 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 μεγάλα αυγά
Για το frosting:
- 227 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι (113 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- ¼ φλιτζάνι (57 γραμμάρια) κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι (113 γραμμάρια) ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- λίγο αλάτι
- γλασαρισμένο τζίντζερ, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Φτιάξε το κέικ: Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λάδωσε ελαφρά μια φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεσαίο μπολ βάλε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το γαρύφαλλο. Άφησέ τα στην άκρη. Στο μπολ ενός μίξερ βάλε το βούτυρο και τις δύο ζάχαρες μέχρι να γίνουν ένα ελαφρύ και αφράτο μείγμα, περίπου 3 λεπτά. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μεταξύ κάθε προσθήκης. Ρίξε και το εκχύλισμα βανίλιας. Πρόσθεσε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στο υγρό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίξε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα άπλωσέ την καλά με μια σπάτουλα. Ψήσε για 50 έως 55 λεπτά, και πριν το βγάλεις δοκίμασε με μια οδοντογλυφίδα να μην είναι υγρό στο κέντρο του.
Φτιάξε το frosting: Ενώ το κέικ κρυώνει, στο μπολ του μίξε πρόσθεσε το τυρί κρέμα και το βούτυρο και ανακάτεψε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν κρέμα, περίπου 1 λεπτό. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε για περίπου 1 λεπτό ακόμα.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη, στη συνέχεια δυνάμωσε την ταχύτητα σε μέτρια και χτύπα μέχρι να γίνει κρέμα, περίπου 1 λεπτό. Ρίξε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και χτύπα για λίγο ακόμα.
Όταν το κέικ κρυώσει τελείως, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή κουτάλι βάλε από πάνω το frosting. Γάρνιρε με το τζίντζερ αν θέλεις. Το κέικ διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σουφλέ γλυκοπατάτας με topping από καρύδια πεκάν