Εκτός από την υγιεινή του προσώπου, τις διατροφικές συνήθειες, την ηλικία και την κληρονομικότητα, έρχεται να προστεθεί ένας παράγοντας ακόμα που όχι απλά επηρεάζει την ακμή, αλλά είναι και αλληλένδετος με αυτή. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από το στρες.

Το κακό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, το άγχος ενισχύεται από καταστάσεις που έχουν να κάνουν με ατέλειες στην εμφάνιση (όπως η ακμή ή ο έρπης), πράγμα που όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά δυσχεραίνει το πρόβλημα. Το συμπέρασμα πολλών μελετών με ίδιο αντικείμενο μελέτης είναι ότι η σοβαρότητα δερματικών παθήσεων (με έμφαση στην ακμή) επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση λόγω ορμονικών αλλαγών.

Περίοδοι έντονου άγχους, όπως εξεταστικές περίοδοι, μια απώλεια ή μια αποτυχία είναι τότε που το πρόβλημα βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο και όσο αυτό χειροτερεύει, επηρεάζει και την ψυχολογική κατάσταση. Αντίθετα, περίοδοι πιο χαλαρές, όπως το καλοκαίρι, η επίτευξη ενός στόχου ή η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος κάνουν την αντιμετώπιση της ακμής πιο εύκολη.

Η εικόνα του καθενός για τον εαυτό του ποικίλλει ανάλογα με τη διάθεση και την ψυχική του κατάσταση, γι’ αυτό ένα μικρό σπυράκι θα μπορούσε να είναι ένας λόγος να ακυρώσει κάποιος τα πάντα και να μείνει στο κρεβάτι όλη μέρα. Ουσιαστικά, είναι ένας φαύλος κύκλος. Μια περίοδος έντονου στρες μπορεί να προκαλέσει κάποια δερματικά προβλήματα και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για τη σωματοποίηση του άγχους. Κάθε είδους αλλαγή στο πρόσωπο μπορεί να επηρεάσει δραματικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Η αντιμετώπιση της ακμής δεν είναι εύκολη, ούτε γίνεται με κάποιον μαγικό τρόπο. Απαιτεί απλά να χαλαρώσεις. Εύκολο δεν το λες, αλλά ούτε ακατόρθωτο. Αν όμως το πετύχεις το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί.

Δες ακόμα: 3 αλήθειες και ένας μύθος για την ενήλικη ακμή


featured image: Business Insider