Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο: Tην κατάκτηση της ευτυχίας. Για τον καθένα, ισοδυναμεί με διαφορετικά πράγματα. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν συχνά μας απομακρύνουν από αυτό το στόχο. Μήπως, όμως, φταίμε κι εμείς;
Οι συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο. Μια κακή συνήθεια μπορεί να μην είναι καλός σύμβουλος για τον τρόπο που δρούμε. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχει τρόπος να φτάσεις στην ευτυχία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για σένα. Αρκεί να υιοθετήσεις ορισμένες καλές συνήθειες και να τις εντάξεις στη ρουτίνα της ζωής σου.
Ανακάλυψε ποιες είναι αυτές και υιοθέτησε εκείνες που σου ταιριάζουν και λειτουργούν καλά για σένα:
1. Χαμογέλα
Συνήθως χαμογελάμε όταν κάτι μας ευχαριστεί. Ήξερες, όμως, ότι συμβαίνει και το αντίστροφο; Ένα χαμόγελο, ακόμη κι αν δεν έχει αιτία, μπορεί να δημιουργήσει χαρά. Όταν χαμογελάς, απελευθερώνεται στον εγκέφαλο ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορείς με ένα ψεύτικο χαμόγελο όλη την ώρα. Όμως, την επόμενη φορά που θα έχεις κακή διάθεση, χαμογέλα και δες τι θα συμβεί.
2. Γυμνάσου
Η άσκηση δεν βελτιώνει απλά το σώμα και την υγεία σου. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία. Ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μην ζορίσεις τον εαυτό σου, γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν δεν σου αρέσει η γυμναστική, ασχολήσου με δραστηριότητες που αγαπούσες παλιά ή με αυτές που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις. Ο χορός ή κάποιο άθλημα θα μπορούσε να είναι μια τέτοια δραστηριότητα.
3. Κοιμήσου… πολύ
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Εάν νιώθεις κόπωση ή έχεις κακή διάθεση μέσα στην ημέρα, υπάρχει πιθανότητα απλώς να μην ξεκουράζεσαι αρκετά. Άλλωστε, ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική ευεξία. Μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και διαβήτη.
4. Κάνε… happy διατροφή
Σίγουρα γνωρίζεις ότι οι διατροφικές σου επιλογές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σου. Ορισμένες τροφές μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την κατάσταση του εγκεφάλου και της διάθεσής σου. Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Διάλεξε, όμως, υδατάνθρακες που εμπεριέχονται σε υγιεινές τροφές, καθώς η ενέργεια των «κακών» υδατανθράκων είναι προσωρινή. Σημαντική είναι, επιπλέον, η πρωτεΐνη, που απελευθερώνει στον οργανισμό ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που ενισχύουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που εξασφαλίζουν έναν υγιή εγκέφαλο. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα, από την άλλη, προκαλούν αρνητική διάθεση, όπως και η παράλειψη γευμάτων.
5. Να είσαι ευγνώμων
Το να είσαι απλά ευγνώμων μπορεί να δώσει στη διάθεσή σου μεγάλη ώθηση. Σύμφωνα με μελέτη, η άσκηση της ευγνωμοσύνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συναισθήματα ελπίδας και ευτυχίας. Ξεκίνα την ημέρα σου αναγνωρίζοντας αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου. Εστίασε στα θετικά που σου συμβαίνουν. Με λίγη εξάσκηση, θα μάθεις να αναγνωρίζεις πιο εύκολα και να νιώθεις πραγματική ευτυχία για όσα διαθέτεις.
6. Κάνε ένα κομπλιμέντο
Έρευνες δείχνουν ότι, κάνοντας καλές πράξεις, εκτός από τη διάθεση των άλλων, φτιάχνεις και τη δική σου. Ένα ειλικρινές κομπλιμέντο είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να ομορφύνεις τη μέρα κάποιου, ενισχύοντας παράλληλα και την δική σου ευεξία. Θα εκπλαγείς από το πόσο καλά θα νιώσεις.
7. Πάρε βαθιές ανάσες
Το σώμα σου πονάει, το νιώθεις σφιγμένο και άκαμπτο. Η πίεση βαραίνει τους ώμους σου. Stop. Φρόντισε μέσα στην ημέρα σου να κάνεις ένα διάλειμμα, παίρνοντας βαθιές ανάσες. Η ResearchTrusted Source υποστηρίζει ότι οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής βοηθούν στη μείωση του στρες.
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς άγχος ή εξάντληση, κλείσε τα μάτια, προσπάθησε να οραματιστείς μια χαρούμενη ανάμνηση και ανάπνευσε βαθιά.
8. Αγκάλιασε τις κακές στιγμές
Σίγουρα είναι θετικό να διατηρείς την αισιοδοξία σου. Όμως, άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλους, είναι μέρος της ζωής. Αποδέξου αυτό το γεγονός και αγκάλιασε τις δύσκολες στιγμές. Άσε τον εαυτό σου να νιώσει και να εκφράσει τα αρνητικά συναισθήματα, γιατί έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις πιο εύκολα παρακάτω. Σκέψου τι θα μπορούσε να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια συνθήκη: Μήπως να το συζητήσεις με κάποιον; Ή να κάνεις μια μεγάλη βόλτα κάπου έξω;
9. Αντιμετώπισε το άγχος κατά μέτωπο
Η ζωή είναι γεμάτη στρεσογόνους παράγοντες, είναι αδύνατο να τους αποφύγεις όλους. Δεν χρειάζεται όμως. Το άγχος δεν είναι πάντα επιβλαβές, μερικές φορές κρύβει και θετικά στοιχεία. Όταν κάτι σε στρεσάρει, να θυμάσαι ότι συμβαίνει σε όλους. Σίγουρα έχεις περισσότερη δύναμη μέσα σου απ’ όση νομίζεις. Αντί να αφήσεις τον εαυτό σου να πνιγεί μέσα στο άγχος, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο όσα σου προκαλούν στρες. Όσο πιο άμεσα τα αντιμετωπίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείς από αυτό το αρνητικό συναίσθημα.
10. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους
Συμβαίνει παντού: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη δουλειά ή ακόμα και με φίλους. Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Το αποτέλεσμα; Θα χάσεις αυτοεκτίμηση, κερδίζοντας παράλληλα άγχος και δυσαρέσκεια. Μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί έτσι θα εξασφαλίσεις την εσωτερική σου γαλήνη και ευτυχία.
11. Φτιάξε τον προσωπικό σου χώρο
Αρκούν 20 λεπτά την εβδομάδα. Κάνε μια αναδιάταξη στο χώρο σου ή ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματά σου. Αφιέρωσε τα τελευταία λεπτά αυτού του χρόνου να περιηγηθείς στον ανανεωμένο σου χώρο και να χαλαρώσεις. Μπορείς να κάνεις αυτό το κόλπο οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις ότι ο χώρος σου βρίσκεται εκτός ελέγχου.
12. Δες φίλους
Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κοινωνικοποίηση ενισχύει το συναίσθημα της ευτυχίας. Κανόνισε ένα ραντεβού με τα αγαπημένα σου άτομα ή πάρε τηλέφωνο κάποιον που σου έχει λείψει. Πάρε μέρος σε ομάδες εθελοντισμού ή σε ομαδικές δραστηριότητες. Φυσικά, η συντροφικότητα δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε άλλους ανθρώπους. Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη, σύμφωνα με πολλές μελέτες.
13. Βάλε πρόγραμμα
Νιώθεις να μαραζώνεις; Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο τέλος κάθε εβδομάδας για να οργανώσεις το πρόγραμμα της επόμενης. Ακόμα κι αν δεν το τηρήσεις κατά γράμμα, ο ορισμός του χρόνου που θα πας στο σούπερ μάρκετ ή θα κάνεις τις δουλειές του σπιτιού θα σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη ηρεμία.
14. Κλείσε το τηλέφωνό σου
Μπορεί να δυσκολεύεσαι, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποσυνδεθείς πραγματικά. Ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τη διάθεση. Αφιέρωσε τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα έχοντας απενεργοποιήσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Άσε τα μυαλό σου να περιπλανηθεί ελεύθερα και απλά χαλάρωσε. Θα εκπλαγείς από το πόση διαφορά θα κάνει αυτό στη ζωή σου.
15. Βγες στη φύση
Προσπάθησε να περνάς χρόνο σε χώρους πρασίνου. Έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με το φυσικό περιβάλλον συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου κατάθλιψης. Αν συνδυάσεις αυτό το χρόνο με σωματική άσκηση, τότε θα αξιοποιήσεις στο μέγιστο τα οφέλη και από τις δύο συνήθειες.
16. Κάνε διαλογισμό
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορείς να εξερευνήσεις. Μπορούν να περιλαμβάνουν κίνηση, εστίαση, πνευματικότητα ή συνδυασμό των τριών. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να καθίσεις απλά ήσυχα με τις δικές σου σκέψεις για 5 λεπτά. Ακόμη και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να χρησιμεύσουν ως μορφή διαλογισμού.
17. Δοκίμασε την ψυχοθεραπεία
Είμαστε σίγουρα πιο χαρούμενοι όταν μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια. Γι’ αυτό σκέψου την πιθανότητα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια διαγνωσμένη πάθηση. Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί πλέον ταμπού και στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει τον οποιονδήποτε. Άλλωστε, μπορείς απλά να το δοκιμάσεις και αν δεν σου ταιριάζει να σταματήσεις. Ωστόσο, ακόμη και με λίγες μόνο συνεδρίες θα διαπιστώσεις τη διαφορά.
18. Φρόντισε τον εαυτό σου
Όταν οι υποχρεώσεις είναι πολλές και το τρέξιμο διαρκές, το πρώτο πράγμα που είναι πιθανότερο να παραμελήσεις είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Κι όμως, θα νιώσεις τόσο καλά εάν αφιερώσεις λίγο χρόνο φροντίζοντας τον εαυτό σου. Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο ή μια περιποίηση προσώπου μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να νιώσεις καλύτερα.
19. Πρόσφερε
Η προσφορά έχει τεράστια δύναμη. Πρόσφερε χρήματα ή φαγητό σε οργανώσεις που βοηθούν όσους το έχουν ανάγκη. Αναζήτησε άλλους τρόπους προσφοράς. Ό,τι και να δώσεις είναι σημαντικό και θα σε κάνει να νιώσεις καλά.
20. Βγες ραντεβού με τον εαυτό σου
Όλοι σου οι φίλοι είναι απασχολημένοι και δεν υπάρχει κανένας να βγεις; Και ποιος είπε ότι δεν μπορείς να βγεις παρέα μόνο με τον εαυτό σου; Πήγαινε στο αγαπημένο σου εστιατόριο ή στο σινεμά και αφέσου στην ατμόσφαιρα μιας κινηματογραφικής ιστορίας. Το να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να επανασυνδεθείς με δραστηριότητες που σου προσφέρουν χαρά.
21. Κατάγραψε τις σκέψεις σου
Βρίσκεις μερικά λεπτά ελεύθερου χρόνου και οι σκέψεις αρχίζουν να κυλούν καταιγιστικά μέσα στο κεφάλι σου. Τι θα κάνεις με εκείνο το θέμα που σε απασχολεί; Πώς θα τα καταφέρεις με τις ατελείωτες υποχρεώσεις που σε περιμένουν; Η προσπάθεια να ελέγξεις τις σκέψεις σου μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ωφέλιμη. Στην αρχή κάθε μήνα, κάνε μια σύντομη λίστα με χαρούμενες αναμνήσεις ή πράγματα που ανυπομονείς να έρθουν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την τακτική όποτε νιώθεις απογοήτευση και θέλεις να αλλάξεις το περιεχόμενο των σκέψεών σου.
22. Αφιέρωσε χρόνο για προβληματισμό
Συνήθως η αλλαγή της χρονιάς είναι το σημείο που αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάνοντας μια απογραφή όσων πέρασαν και όσων επιθυμούμε να έρθουν. Ίσως θα ήταν καλό να υιοθετήσουμε αυτή τη συνήθεια πιο τακτικά. Σκέψου: Τι έχεις καταφέρει; Νιώθεις καλά; Απόφυγε, ωστόσο, να κρίνεις πολύ αυστηρά τον εαυτό σου. Σημασία έχει να αναγνωρίσεις όσα έγιναν και να θέσεις τους επόμενους στόχους σου.
23. Επαναξιολόγησε τους στόχους σου
Οι άνθρωποι αλλάζουν, γι’ αυτό προσπάθησε να σκεφτείς προς τα πού πηγαίνεις και εάν θέλεις ακόμη να ακολουθήσεις την ίδια διαδρομή. Δεν είναι κακό να αλλάξεις τα σχέδιά σου εάν αυτά που είχες δεν σε καλύπτουν πια.
24. Φρόντισε την υγεία σου
Είναι πλέον γνωστό: Η σωματική και ψυχική σου υγεία είναι στενά συνδεδεμένες. Στην προσπάθεια να αποκτήσεις ευεξία και να φροντίσεις συνολικά τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να τηρείς και κάποιες βασικές συνήθειες για το σώμα σου. Τσέκαρε τακτικά την υγεία σου κάνοντας εξετάσεις και μην παραλείπεις τις επισκέψεις στον γιατρό.
25. Μείνε μακριά από κακές συμπεριφορές
Μερικές φορές, το να προσφέρεις συγχώρεση ή να παραιτηθείς από μια κακή συμπεριφορά αφορά περισσότερο στη φροντίδα του εαυτού σου, παρά τη συμπόνια για τους άλλους. Κάνε έναν απολογισμό των σχέσεών σου. Τρέφεις δυσαρέσκεια προς κάποιον; Προσπάθησε να μιλήσεις μαζί του για να λύσεις το ζήτημα που έχει προκύψει. Δεν είναι απαραίτητο να συμφιλιωθείτε αν δεν το νιώθεις. Το να βγάλεις από μέσα σου, όμως, ό,τι σε έχει πικράνει θα σου χαρίσει μια εσωτερική γαλήνη που έχεις ανάγκη.
26. Προγραμμάτισε ένα ταξίδι
Με ένα συνεχώς ταραχώδες πρόγραμμα, μερικές φορές είναι εύκολο να παραλείψεις να οργανώσεις έναν άλλο, εξίσου σημαντικό χρόνο: το ρεπό. Σε αυτό τον ελεύθερο χρόνο, όμως, μην καθίσεις σπίτι. Διάλεξε το μέρος που πάντα ήθελες να πας και οργάνωσε ένα ταξίδι! Πλήθος ερευνών εξυμνεί τα σωματικά και ψυχικά οφέλη των διακοπών. Μην διστάσεις, έφυγες!