Το καλοκαίρι βρίσκεται κάπου μακριά πλέον με εσένα να έχεις ξεφύγει τελείως από τους κανονικούς σου ρυθμούς και να βρίσκεσαι σε μία τόσο σωματική όσο και ψυχική ύφεση. Από την απόλυτη χαλάρωση και ξεγνοιασιά του καλοκαιριού βρέθηκες ξαφνικά, λες και σε πέταξαν με το ζόρι, στις υποχρεώσεις και στην πολυάσχολη καθημερινότητά σου.
Νιώθεις ότι πιέζεσαι. Το μόνο που σου δίνει μία δόση χαράς είναι το αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα, το Pumpkin Spice Latte που θα απολαύσεις ξανά και οι ταινίες που θα βλέπεις χουχουλιάρικα στον καναπέ σου. Αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να σου κάνουν και πολλά. Κίνητρα για οτιδήποτε άλλο μηδέν. Η ενέργεια και το κίνητρο να κάνεις πράγματα ή έστω να ανταπεξέλθεις στην πολύβουη καθημερινότητά σου δεν υπάρχουν. Η αναζήτηση της ισορροπίας μέσα σου έχει εξελιχθεί σε κυνήγι θησαυρού.
Δεν είναι κακό που βιώνεις μία τέτοια κατάσταση. Αρχικά δεν είσαι η μόνη και δεν είναι και υποχρεωτικό να έχεις πάντα καλή διάθεση, κάθε μέρα. Το ζητούμενο εδώ είναι να μην αφήνεις τον εαυτό σου να συνηθίζει σε τέτοιες καταστάσεις και συμπεριφορές από εσένα. Το να αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι που δεν σου αρέσει και είσαι διατεθειμένη να κάνεις αλλαγή όσο δύσκολο και να σου φαίνεται στην πράξη.
Πως θα το καταφέρεις αυτό;
Βάλε σε πρώτο πλάνο την ψυχική σου υγεία
Αυτό θα έπρεπε να σε απασχολεί όλον το χρόνο, όχι μόνο τώρα που βρίσκεσαι σε ένα μεταβατικό στάδιο- όπως θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει και η σωματική σου υγεία. Τους ψυχρούς μήνες η ψυχική υγεία απασχολεί περισσότερο, κάνει κρύο, κλείνεσαι περισσότερο μέσα, νυχτώνει πολύ νωρίς, όλα αυτά σε επηρεάζουν και ρίχνουν περισσότερο τη διάθεσή σου. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να νιώσει καλά με το ζόρι ή να κάνει πράγματα που δεν τα επιθυμεί πραγματικά. Άφησε τον να νιώσει και τα αρνητικά συναισθήματα και ανακάλυψε τρόπους χαλάρωσης και ηρεμίας. Μπορείς να ξεκινήσεις γιόγκα που χαλαρώνει και συνδυάζει και τη σωματική άσκηση. Διάβασε ένα βιβλίο, ξεκίνα την ημέρα σου με μουσική, ξεκίνα να γράφεις είναι ευεργετικό για τον εαυτό σου ή απλά ξεκουράσου. Η φροντίδα της ψυχικής σου υγείας πρέπει να συμπεριληφθεί φέτος στην καθημερινή σου ρουτίνα για να μπορέσεις να νιώσεις καλύτερα.
Θέσε νέους στόχους
Από την έναρξη του Σεπτέμβρη κι έπειτα είναι η καλύτερη περίοδος για να θέσεις νέους στόχους. Η χρονιά οδεύει προς το τέλος και ευκαιρία να εξετάσεις και να επανεκτιμήσεις τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, τι θέλεις και να θέσεις νέους στόχους ή και όνειρα. Άλλοι περιμένουν τη νέα χρονιά αλλά σκέψου από τα παιδικά σου χρόνια όλες οι αλλαγές ξεκινούσαν από τον Σεπτέμβρη μαζί με τη σχολική χρονιά. Ξεκίνα να γράφεις σε ένα σημειωματάριο ή ακόμα και το κινητό- υπάρχουν πολλές εφαρμογές- για το τι θα ήθελες να κάνεις ή να αλλάξεις. Για παράδειγμα μπορείς να γράψεις ότι θες να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στους φίλους σου ή ότι θες να μάθεις μία νέα ξένη γλώσσα, ποια είναι τα μέρη που θα ήθελες να επισκεφτείς, γενικά όλα όσα επιθυμείς να κάνεις. Αυτό από μόνο του θα σε γεμίσει ενθουσιασμό όπως, όταν ήσουν παιδί και θα βάλεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες σου. Θα έχεις κάτι να περιμένεις με ανυπομονησία και θα χαίρεσαι για τη νέα σεζόν.
Απόλαυσε τον ύπνο σου
Σε πολύ μικρή ηλικία ίσως απέφευγες τον ύπνο, τον θεωρούσες υπερεκτιμημένο και τον αντιμετώπιζες ως μία τιμωρία από τους μεγάλους, μπορεί να τον είχες συνδυάσει και με της επόμενης μέρας τις σχολικές υποχρεώσεις. Ερχόμενοι στο σήμερα όχι μόνο δεν τον θεωρείς τιμωρία αλλά είναι ανταμοιβή. Το να μπορείς να κοιμάσαι έστω τις ώρες που είναι απαραίτητες για έναν ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή περίπου οκτώ ώρες, εκτός ότι σε βοηθάει από την αποφυγή των μαύρων κύκλων, της θαμπής επιδερμίδας, του πρηξίματος και ό, τι άλλο αφορά την ομορφιά, συμβάλλει στην καλή διάθεση, στη μείωση του άγχους και στις εναλλαγές τις διάθεσης. Αν νιώθεις ότι οι οκτώ ώρες ύπνου δεν επαρκούν για να αισθανθείς ευεξία και ξεκούραση τότε απόλαυσε και αύξησε τις ώρες μέχρι να είναι επαρκής. Το καλοκαίρι με τις διακοπές ακολουθούσατε μία άλλη ρουτίνα ύπνου και τώρα να έχεις αποσυντονιστεί. Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς επικεντρώσου σε όσα κάνεις πριν κοιμηθείς, στους εξωτερικούς παράγοντες αλλά και στο τι καταναλώνεις τις βραδινές ώρες. Προσπάθησε να διατηρήσεις τον ύπνο σου σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να κοιμάσαι και να ξυπνάς ίδιες ώρες, μην εκτίθεσαι σε έντονο φως ή στην οθόνη του κινητού σου πριν από τον ύπνο. Βρες μία ρουτίνα χαλάρωσης και τήρησέ την ευλαβικά και πρόσεξε τι τρόφιμα καταναλώνεις, καθώς κι αυτά μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες και αλλαγές στον ύπνο σου.
Αποδέξου αυτό που συμβαίνει και κάνε ένα διάλειμμα
Σταμάτα να παλεύεις με όλα όσα σου χαλάνε τη διάθεση και με όσα νιώθεις. Αποδέξου ότι δεν έχεις κίνητρο, ότι δεν μπορείς να βρεις τους ρυθμούς σου και να επανέλθεις γρήγορα στην καθημερινότητά σου. Είπαμε, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Με το να μην αποδέχεσαι την όποια δυσκολία αντιμετωπίζεις και να συμπεριφέρεσαι ότι όλα είναι καλά δημιουργείς χειρότερα προβλήματα, το γιγαντώνεις κι αυτό χειροτερεύει την κατάσταση για εσένα.
Εξίσου σημαντικό είναι να χαρίζεις στον εαυτό σου ένα διάλειμμα. Κλείσε το κινητό σου, κοιμήσου, πήγαινε μία βόλτα, χαλάρωσε στον καναπέ και γιατί όχι, κανόνισε μία μονοήμερη να ξεφύγεις για να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή στο πρόγραμμά σου. Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που σε γεμίζουν, βελτιώνουν τη διάθεση και επιστρέφοντας από αυτό το διάλειμμα θα είσαι πιο ξεκούραστη και ενθουσιασμένη για όσα χρειάζεται να κάνεις.